Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Ministrul Educatiei, la Turda: "Angajatii EDP, platiti de stat, se pot angaja la edituri private si fac concurenta «loiala» EDP"

Diverse
Tools
Typography

Aflat la Colegiul "Emil Negruţiu" din Turda, Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a abordat, la iniţiativa unui cadru didactic al colegiului, o problemă relativ interesantă la nivel naţional: manualele şcolare.

Ministrul Cîmpeanu s-a referit la tot ce înseamnă manuale, începând cu manualele alternative, continuând cu asigurarea concurenţei şi referindu-se inclusiv la EDP (Editura Didactică şi Pedagogică).

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, dacă s-ar opta pentru imprimarea manualelor şcolare doar la Editura Didactică şi Pedagogică - editură a statului român, prin Ministerul Educaţiei - nu ar fi asigurată concurenţa, s-ar încălca legea concurenţei.

"Bun, atunci de ce îi mai plătim pe cei de la EDP? Vreţi să vă spun de ce îi plătim? Îi plătim ca angajaţii EDP-ului, care sunt plătiţi de stat, să se poată angaja în paralel la celelalte edituri şi să facă o concurenţă extrem de «loială» Editurii Didactice şi Pedagogice", spunea Sorin Cîmpeanu.

Totul a pornit de la întrebarea cadrului didactic de la "Emil Negruţiu" privind manualele de specialitate, profesorul explicând că "noi avem o schemă cadru pe care o adaptăm la diversele module, dar dacă ar fi una unitară cred că ar fi una mai profitabilă".

Ca răspuns, Ministrul Educaţiei preciza că, în total, învăţământul preuniversitar are în total 550 de programe şcolare şi că manuale n-au existat niciodată decât pentru 276, deci jumătate.

Admiţând că manualul este un instrument foarte important, Sorin Cîmpeanu a explicat că "trebuie să găsim o soluţie de reglementare a manualului şcolar pentru că atâta timp cât mergem pe OUG 34 şi organizăm licitaţii niciodată nu vom avea şansa ca liceele agricole, care nu au un număr mare de elevi - deci au, pe cale de consecinţă un tiraj mic - să fie suficient de interesante să se prezinte ofertanţi la această licitaţie", concluzia ministrului fiind că "deci nu vor exista manuale".

În acelaşi sens, ministrul Cîmpeanu a amintit de o licitaţie organizată pentru 126 de manuale la care s-au prezentat ofertanţi pentru 23 de manuale şi s-a finalizat licitaţia pentru 10 manuale din 23. De aceea, crede Sorin Cîmpeanu, la licee precum cele agricole, pe principiul exclusiv economic, fiind elevi puţini, deci tiraje mici, nu o să se prezinte ofertanţi la licitaţie.

O revizuire a legislaţiei în domeniu s-ar impune cu atât mai mult cu cât în septembrie 2017 trebuie să fie gata manualele - cu tot cu suport digital - pentru clasele a V-a şi a IX-a pentru toate profilele. "Suntem, practic, obligaţi să presăm pentru identificarea unor soluţii" consideră Ministrul Educaţiei mai ales că "toate celelalte ţări europene au găsit soluţia să-şi rezolve problemele cu manualul şcolar fără să încalce legislaţia europeană în domeniul concurenţei".

Chiar mai mult, în conferinţa de presă care a avut loc în aceeaşi zi - vineri, 16 octombrie - la sediul ALDE Turda, întrebat dacă nu poate fi modificată OUG 34, Sorin Cîmpreanu a precizat că legea achiziţiilor publice este în dezbatere şi va fi modificată în curând.

"Dincolo de legea achiziţiilor publice simt nevoia unei precizări foarte clare: trebuie să scoatem manualul şcolar de sub incidenţa legii generale privind achiziţiile publice. O spun cu toată răspunderea pentru că manualul nu este nici corn, nu este nici lapte, nu este nici apă, nici detergent, nici material de construcţii, ci este un bun de interes naţional" spunea ministrul Cîmpeanu adăugând că "noi persistăm în a greşi şi a alege manualul şcolar în funcţie de preţ şi să alegem un manual de calitate mult mai slabă pentru simplul motiv că este cu 10 sau 20 de bani mai ieftin".

Deoarece "trebuie să primeze calitatea manualului şi modul în care acesta ajunge la timp la elev", Sorin Cîmpeanu a amintit, şi în conferinţa de presă, că "există o editură a statului român, care este acţionar unic prin Ministerul Educaţiei şi Cercetării" dar şi că cel mai corect, mai onest, ar fi dacă s-ar organiza un "concurs pentru a se putea selecţiona cele mai performante variante manual propuse de cei mai îndreptăţiţi autori de manuale şcolare", Ministrul Educaţiei fiind convins că "trebuie să găsim echilibru între transparenţa alegerii şi siguranţa în ceea ce priveşte calitatea momentului oportun în care manualele să ajungă la elevi".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS