Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

27
Sat, Apr
106 New Articles

La Luna se infiinteaza Centrul Educational pentru Romi

Diverse
Tools
Typography

Şcoala Gimnazială Luna, judeţul Cluj, a găzduit, pe 20 februarie 2015, conferinţa de lansare a proiectului "Înfiinţarea Centrului Educaţional pentru Romi în comuna Luna Judeţul Cluj".

Proiectul este finanţat în cadrul programului RO10 "Copii şi tineri aflaţi în situaţii de risc şi iniţiative locale şi regionale pentru reducerea inegalităţilor naţionale şi pentru promovarea incluziunii sociale", program derulat în cadrul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009-2014.

Parteneri în proiect sunt Asociaţia pentru Promovarea Incluziunii Sociale (APIS) Câmpia Turzii şi Şcoala Gimnazială Luna, în timp ce Comuna Luna este promotor al proiectului.

Laurenţiu Tör (primarul comunei Luna), Irina Călbăjos (APIS Câmpia Turzii), Maria Rus (director Şcoala Gimnazială Luna), Gina Roşescu (reprezentant IŞJ Cluj), Liliana Chiriac (inspector pe parte de minoritate romă în cadrul IŞJ Cluj) şi Răzvan Solomon au fost prezenţi la conferinţa de lansare pentru a vorbi despre importanţa proiectului şi pentru a răspunde eventualelor întrebări legate de proiect.


Irina Călbăjos

Menţionând că asociaţia pe care o reprezintă nu este la primul parteneriat cu comuna Luna, Irina Călbăjos a explicat că în cadrul proiectului se are în vedere o abordare incluzivă, socio-educaţională, a copiilor care au un nivel crescut al sărăciei şi un nivel educaţional foarte scăzut. Cum din 850 de persoane din comunitate mai mult de 360 sunt fără studii sau cu studii medii inferioare, unul dintre obiectivele principale este şi atragerea părinţilor şi implicarea acestora în dezvoltarea educaţională a copiilor, cu atât mai mult cu cât din 100 de copii cu vârste între 6 şi 15 ani, doar 65 sunt înscrişi la şcoală.


Maria Rus

"Există copii care, în familie şi societate, sunt sprijiniţi mai puţin. Şcoala îşi va continua menirea, preluând o parte din sarcinile pe care ar trebui să le aibă familia: sprijin în învăţare", spunea Maria Rus exprimându-şi speranţa că "acei părinţi care fac parte din proiect şi vor fi consiliaţi, să ofere un sprijin mai mare şcolii" asta mai ales pentru că "nu doar şcoala e aducătoare de educaţie, nu doar şcoala poate fi responsabilă pentru educaţia unui copil".

Astfel, cu cadre didactice pregătite atât profesional cât şi pedagogic să ofere o educaţie de calitate pentru grupul ţintă, directorul Şcolii Gimnaziale Luna speră ca "prin sprijinul profesorilor şi schimbarea de mentalităţi la nivelul familiei, să se ajungă la acele rezultate pe care proiectul şi le-a propus".


Gina Roşescu

Lăudând iniţiativa demarării şi derulării unui astfel de proiect, Gina Roşescu spunea: "sperăm ca, la final, scopurile să fie atinse, obiectivele să fie atinse, iar la final copiii şi părinţii în egală măsură să conştientizeze că ceea ce s-a întâmplat în aceste 18 luni să fie un plus pentru şcoală şi comunitate".

Nu în ultimul rând, Gina Roşescu reprezenta, la întâlnire, Inspectoratul Şcolar Judeţean: "Inspectoratul şcolar doreşte să vă asigure că vă susţine pentru tot ceea ce faceţi şi sperăm ca rata abandonului şcolar să scadă iar părinţii să conştientizeze că şcoala este viitorul copiilor lor".


Liliana Chiriac

Mult mai în temă, mai aproape de problemă era Liliana Chiriac, cea care, în calitate de inspector pe parte de minoritate romă s-a confruntat mai des, mai concret cu problemele specifice ale acestei comunităţi. Apreciind ca pozitivă iniţiativa unui astfel de proiect şi observând că însăşi conferinţa de lansare este o dovadă clară a faptului că toţi cei prezenţi, toţi cei implicaţi, îşi asumă educaţia - ceea ce e lăudabil şi de remarcat - şi sunt dispuşi la "o muncă imensă, cu mult sacrificiu şi care implică timp", Liliana Chiriac a pus degetul direct pe rană punctând cât se poate de clar un aspect care, probabil, este trecut cu vederea şi care, prin acest proiect, iată, se doreşte a fi corectat: "părinţii de etnie romă nu au avut parte de o educaţie formală, dar asta nu-i scuteşte de responsabilitatea de părinţi, de a oferi o educaţie non formală, de a forma oamenii, copiii".

Pentru că cifrele sunt grăitoare, Liliana Chiriac a explicat că din 5.620 de copii declaraţi romi şi integraţi în sistemul educaţional (la nivelul judeţului Cluj), 2.378 sunt în ciclul primar, 2.100 sunt la nivel gimnazial, în timp ce la nivel liceal ajung doar 800. "Cel mai ridicat nivel de abandon şcolar la trecerea de la primar la gimnazial" spunea Liliana Chiriac, care era de părere atât că "aceste proiecte sunt soluţia pentru a ridica comunitatea din situaţia în care este" cât şi că prin investiţia în copii are de câştigat toată lumea, nu doar comunitatea romă pentru că un copil educat are mai puţine şanse de a apuca pe căi greşite şi să ajungă, de exemplu, un infractor.

Spre finalul evenimentului, primarul Laurenţiu Tör a dorit să le mulţumească tuturor pentru prezenţă şi să le mulţumească celor care sunt implicaţi în proiectul care se va derula la Şcoala Gimnazială Luna începând cu 1 octombrie anul curent.


Laurenţiu Tör

"Doamna inspector, să duceţi un mesaj de mulţumire Inspectoratului Cluj pentru că ne ajută să putem duce acest proiect la bun sfârşit", spunea Laurenţiu Tör adăugând că "toţi cei care suntem în primărie, începând de la mine, până la toţi cei care lucrează în serviciile social, contabilitate sau secretariat o să fim alături de dumneavoastră (n.r. - alături de cei care implementează proiectul) cu orice problemă cu care credeţi că noi putem să vă ajutăm".

În calitate de coordonator de proiect, Primăria Luna are o echipă de management formată din Răzvan Solomon (manager, coordonator de proiect), timeea Urcan (specialist achiziţii) şi Nadia Galea (contabil) în timp ce Ana Giurgi deţine funcţia de şef centru, asta odată ce clădirea va fi renovată şi acreditată pentru a oferi servicii cu caracter social pentru cei 75 de copii aflaţi în grupul ţintă şi pentru părinţii acestora.

Proiectul beneficiază de finanţare nerambursabilă în valoare de 759.311,78 lei, din care 645.415,01 lei reprezintă grant SEE şi 113.896,77 lei reprezintă cofinanţare publică, iar principalul obiectiv al proiectului, aşa cum a fost acesta prezentat în mod oficial, este: "dezvoltarea de servicii suport efective şi eficiente copiilor care se confruntă cu riscul de abandon şcolar, în vederea promovării incluziunii sociale".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS