Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

La cafeneaua "La Papion" s-a discutat despre relatii si iubire | AUDIO

Diverse
Tools
Typography

Relaţiile interumane a fost cel mai recent subiect abordat şi dezbătut la cafeneaua "La Papion" din Turda, principalul actant al întâlnirii de joi, 19 februarie 2015, fiind psihologul Cerasela Libeg.

Manifestarea care îşi propunea să aducă în centrul atenţiei atât relaţionarea cât şi iubirea a fost poziţionată, în primul rând calendaristic, cam la jumătatea distanţei temporale între cele două sărbători ale lunii februarie dedicate iubirii: una importată, cu iz mai degrabă comercial (Ziua Îndrăgostiţilor, Sfântul Valentin sau Valentine's Day ş.a.m.d.) şi una tradiţională, care câştigă tot mai mult teren în zona comercialului (Dragobetele).

Introducerea în atmosfera discuţiei, a dezbaterii, a fost făcută de Cerasela Libeg printr-un moment de audiţie muzicală, moment în care cei prezenţi s-au putut delecta cu piesa "D'amour ou d'amitié" (n.r. - dragoste sau prietenie) a celebrei Céline Dion.

Deci dragoste sau prietenie? Ce înseamnă relaţionarea între două persoane, în general persoane de sexe diferite, deoarece relaţiile între persoane de acelaşi sex au fost mai degrabă amintite decât dezvoltate ca subiect?

Până una-alta, prezentarea îşi propunea să releve nevoia de relaţionare a fiinţei umane ca fiinţă prin excelenţă socială, iar primele aspecte privind modul de relaţionare între două persoane au fost introduse de Cerasela Libeg încă dintru începutul prezentării. Dacă primul era, mai degrabă, un motto - "Ţi-aş da toată bucuria mea dacă aceasta te-ar face fericit" - al doilea îşi propunea să atragă atenţia asupra unui element care nu trebuie neglijat şi care, cel mai probabil, trebuie să dea de gândit: relaţia care devine efort - "Nu-mi ajungea o greutate într-o mână, mi-a mai trebuit şi a doua, ca să mă echilibrez în mersul acrobatic pe frânghia vieţii" (citat Ileana Vulpescu).

"În momentul în care stabilim o relaţie, de fapt, noi ieşim din sine şi ne dăruim foarte mult celorlalţi şi încercăm foarte mult să contribuim la ceea ce înseamnă fericirea celorlalţi înainte de a ne gândi foarte mult la ceea ce înseamnă fericirea noastră, deşi tendinţa umană este de a-şi menţine starea de bine", spunea Cerasela Libeg menţionând că anumite relaţii, în principal cele de dragoste, manifestă o generozitate implicită şi o tendinţă de a apăsa pe acceleraţie atunci când vorbim de dăruirea către celălalt. Să fie acesta un modus vivendi?

Prezentarea a continuat cu alegerile pe care le au partenerii într-o relaţie, cu legile vieţii care impun sau interzic iubirea, cu necesităţile pe care le implică o relaţie şi aşa mai departe.

Vă invităm să urmăriţi, mai jos, prezentarea pentru a înţelege mai bine parcursul acesteia şi temele de discuţie în cadrul întâlnirii de la "La Papion" pe tema relaţiilor interumane la în luna declarată ca fiind a iubirii.

Aşa cum, probabil, aţi remarcat deja, finalul prezentării a fost ancorat în poezia "Pasul absent" a lui Octavian Paler, o poezie despre conştientizarea lipsei unei relaţionări care cândva exista. Acel pas care "ne desparte", pasul pe malurile căruia stau cei doi printre care curge noaptea continuu, actanţii neştiind, până la urmă, căruia dintre cei doi aparţine pasul absent.


Malvina Anna Sekaci

Iar pentru că începutul prezentării a fost unul liric, lirismul a prins din nou contur, pe final, ca o încununare a unei abordări aparte a relaţiilor interumane: tânăra Malvina Anna Sekaci - prezentă pentru acest moment tocmai de la Cluj-Napoca - a vrăjit, cu vioara ei, audienţa care a ştiut să aprecieze momentul aşa cum se cuvine.

Mai jos aveţi un scurt exemplu din momentul oferit de Malvina Sekaci.

{mp3}2015/02/malvinaSekaci{/mp3}

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS