Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

27
Sat, Apr
106 New Articles

TURDA: Despre politete si respect, in secolul vitezei

Diverse
Tools
Typography

Un nou eveniment găzduit de cafeneaua culturală La Papion din Turda a fost dedicat, de această dată, unor noţiuni precum repectul sau politeţea.

Invitat ca vorbitor la evenimentul desfăşurat marţi, 21 aprilie, cu începere de la orele 18.00, a fost Anca Şerban, fondatoarea şi administratorul portalului manierart.ro.

Începând prin a vorbi despre bune maniere şi bun simţ, Anca Şerban preciza că apariţia cuvântului "simţ" nu e întâmplătoare, acest fapt arătând, la urma urmei, că bunul simţ este în noi, asta în timp ce bunele maniere reprezintă, de fapt, un mod de a fi mai bun.

Antrenând publicul prezent la întâlnire, vorbitoarea a dorit să afle cum defineşte fiecare punctualitatea, de exemplu, printre răspunsurile primite fiind şi cele potrivit cărora punctualitatea ţine de organizarea personală a fiecăruia sau arată respectul faţă de cel cu care te întâlneşti.

Desenând un punct pe o bucată de hârtie, Anca Şerban vorbea despre punctualitate ca fiind acel punct care nu acceptă nici virgulă, nici plusuri nici minusuri. Cu toate acestea, concepte precum sfertul academic nu au întârziat să apară.

Dacă majoritatea percepeau sfertul academic ca fiind acele 15 minute în care cuiva i-ar fi permis să întârzie, vorbitoarea a explicat că, de fapt, istoria sfertului academic vine încă din antichitate, când studenţii care frecventau Academia lui Platon veneau cu 15 minute mai devreme, de fapt.

Iar dacă punctualitatea poate însemna respect faţă de cineva, Anca Şerban atrăgea atenţia că respectul faţă de ceilalţi este dat, de fapt, de respectul pe care fiecare îl are pentru propria persoană, respectiv că a fi respectuos cu tine însuţi înseamnă că eşti respectuos şi cu ceilalţi iar falsitatea dispare din comunicare. Pentru a problematiza şi mai mult, însă, Anca Şerban i-a invitat pe cei prezenţi la un exerciţiu de imaginaţie: să evalueze respectul faţă de propria persoană prin a se gândi cum sunt ei, fiecare, atunci când nu-i vede nimeni (cum se comportă, cum se îmbracă, ce gesturi au ş.a.m.d.).

După ce s-a referit la blândeţe ca unul din indicatorii politeţii, vorbitoarea a amintit şi de aşa-numitele cuvinte magice - "te rog frumos" sau "mulţumesc" - Anca Şerban chiar prezentând rezultatele unui studiu realizat de Adam M. Grant (University of Pennsylvania) şi Francesca Gino (University of North Carolina at Chapel Hill) şi ale cărui rezultate au fost publicate în 2010 în Journal of Personality and Social Psychology, studiu în care se vorbeşte despre efectele pe care le poate avea mulţumirea sau rostirea cuvântului "mulţumesc": "Printr-un «mulţumesc» sincer ai acces la recunoştinţă care poate îmbunătăţi starea de spirit, sănătatea, poate gestiona stress-ul şi relaţiile", Anca Şerban explicând că atunci când li se mulţumeşte sincer, oamenii au o disponibilitate mai mare de a-şi oferi ajutorul în viitor.

Prezentarea a continuat iar cei prezenţi au putut adresa întrebări şi la un moment dat dialogul chiar s-a înteţit. Totuşi, aici mai punctăm doar câteva elemente.

După ce a explicat, în mare, cum trebuie interpretat limbajul corpului, că gesturile trebuie percepute în clustere (combinaţii de gesturi şi nu gesturi separate, izolate), după ce a menţionat că una este "social etiquette" şi alta este "business etiquette", Anca Şerban s-a referit la două reguli: una de aur şi una de argint.

Dacă regula de argint spune că politeţea şi respectul înseamnă să vovorbeşti fiecăruia pe limba lui (în aşa fel încât cel care te ascultă să înţeleagă), regula de aur este şi mai simplă şi mult mai cunoscută: ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face.

La finalul întâlnirii cei prezenţi puteau să îşi dea singuri seama dacă evenimentul la care au fost invitaţi a fost aşa cum se aşteptau sau, mai bine zis, aşa cum li se preciza în anunţul evenimentului unde textul din invitaţie - semnat de Anca Şerban - spunea cam aşa: "Dacă sintagma «bune maniere» te duce cu gândul la vremuri demult apuse, ori te face să te simţi incomod, te invit să descoperim împreună ce înseamnă politeţea în secolul vitezei, ce beneficii are şi cum te poţi folosi cu succes de ea".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS