Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

"40 de zile" a fost lansat si la Turda

Diverse
Tools
Typography

Romanul care, prin modul de promovare propune ceva cu totul inedit, a avut o lansare şi la Turda, oraşul fiind prins printre cele 40 de oraşe în care este lansat romanul.

"Este un autor tânăr, un autor foarte iubit şi am avut surpriza să regăsim, în sală, invitaţi care au citit cărţile lui Chris Simion", spunea Lucia Golfin, în calitate de amfitrion al întâlnirii din foaierul Teatrului "Aureliu Manea Turda.

Prinsă în cadrul Primăverii Culturale Turdene, lansarea romanului "40 de zile" a constituit, în sine, Ziua Cărţii ca element distinct în cadrul seriei de evenimente culturale de la Turda şi s-a dorit un eveniment aparte cu atât mai mult cu cât Turda făcea parte din Book-Tour-ul "40 de zile" în care autoarea Chris Simion îşi propunea să viziteze, în 40 de zile, 40 de oraşe în care să aibă 40 de întâlniri cu cititorii.

"Am spus «Da!» ideii editurii Trei să facem aceste lansări în 40 de oraşe, dacă nu vor fi formale, cu condiţia să nu mă trezesc cu vreun critic la lansare care să apeleze la un lexic neologic şi inteligent, care să te trimită la DEX, să vezi cât de deştept e, ci să se întâmple 40 de întâlniri, 40 de relaţii autentice, fireşti, esenţiale, momente de care să ne amintim împreună", spunea Chris Simion la Turda cu referire la lansarea romanului.

Deşi era la a noua carte, Chris Simion nu se identifica drept un scriitor profesionist. Mai degrabă se definea ca regizor de teatru, chiar dacă mai întâi a fost mai prietenă cu scrisul decât cu teatrul, începând să scrie de la 14 ani şi având prima carte publicată la 16 ani.

Mărturisind că scopul său în adolescenţă a fost să colinde cenaclurile literare şi, mai degrabă, să se "bată" estetic cu colegii de generaţie împreună cu care o prindea dimineaţa dezbătând, Chris Simion a dorit, totuşi, să le mulţumească unor oameni care, fiecare în felul lor, au reprezentat repere în devenirea omului Chris Simion: criticul literar George Pruteanu (cel care o numea "un pui de Cioran în fustă lungă şi neagră"), actorul Florian Pittiş (moţul Pittiş, "omul care m-a luat de mână şi m-a dus în teatru, omul care mi-a scris prefaţa la a doua carte şi care a susţinut primele patru lansări ale mele") şi editorul şi criticul Radu G. Ţeposu "care m-a editat şi mi-a publicat cărţile".

Devenirea ca scriitor a fost punctată chiar de către autoare: "Am trăit ruptura actului publicării. Joaca de-a scrisul, în momentul în care devine publică, îţi impune o responsabilitate. Din acel moment am început să îmi abordez altfel tematica şi să mă gândesc de mult mai multe ori decât înainte la problema pe care vreau să o abordez în proza mea".

Dacă şi cărţile anterioare semnate Chris Simion au pornit de la teme existenţiale, "40 de zile" - romanul-basm, aşa cum era categorisit de editura Trei - nu putea face excepţie. Joc al introspecţiei şi regăsirii de sine, "40 de zile" a pornit de la un canon pe care autoarea l-a primit de la duhovnicul său. "Este un canon pe care l-am făcut şi am realizat, după împlinirea lui, că trebuie să fie împărtăşit, că dacă mie mi-a folosit, poate va folosi şi celorlalţi", spunea Chris Simion precizând că, de la partea realistică a poveştii - cea cu canonul - romanul porneşte spre fantastic.

Largheţea oferită de autoare cititorului este precizată chiar de Chris Simion, care spunea că cel mai bine şi-ar defini romanul folosind metafora uşii: "încerc să deschid o uşă, să povestesc în detaliu, în esenţă, în adânc, tot ceea ce personajele mele trăiesc, fără să vă dau un brânci înăuntru şi fără să vă agresez. Dacă o să aveţi nevoie de experienţa lor, veţi încerca singuri".

După cele 40 de zile, lucrurile ar trebui să se limpezească: "Ultima zi este răscrucea, momentul deciziei: «încotro?». Cele 40 de zile de reflecţie şi de sinceritate îţi dau răspunsul şi la final nu mai ai nicio şansă de ezitare... simţi exact pe unde să o iei", apare pe coperta patru a romanului semnat Chris Simion, autoarea precizând şi la întâlnirea de la Turda: "La final, în ziua a 40-a, ziua răscrucii, nu mai ai decât o şansă: să-ţi alegi onest drumul pe care poţi să ţi-l asumi, indiferent cum e el, dar să fie un drum asumat".

Dacă în întâlnirea cu cititorii de la Turda lui Chris Simion i-a fost alături şi Adrian Teleşpan - un alt autor de carte - împreună cu care Chris Simion a iniţiat un dialog la care i-a invitat şi pe cei prezenţi, finalul întâlnirii a fost dedicat autografelor. Dar nici sesiunea de autografe nu a avut cum să fie una formală: Chris Simion i-a rugat pe cei care doreau autograf să aibă răbdare, să fie îngăduitori, pentru că ceea ce scrie fiecăruia nu e un simplu text de rutină.

Pentru cei care n-aţi fost la lansare, iat-o pe Chris Simion, în (şi cu) câteva cuvinte AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS