Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Radu Botar, Tepes-ul lui Sorescu | GALERII FOTO

Diverse
Tools
Typography

Deşi nu a fost prezent, Radu Botar a adunat oamenii în sală. Deşi nu era fizic la Turda, Radu Botar era pe buzele tuturor. La el se gândeau spectatorii şi artiştii. Pentru el aplaudau cei din sală şi, mai ales, întru binele lui interpretau cei de pe scenă...

Intitulat "Artă pentru viaţă", spectacolul dedicat actorului turdean Radu Botar a adunat o sală nu chiar plină la Teatrul Municipal Turda, remarca fiind făcută chiar încă de la început: "nu suntem mulţi, dar suntem importanţi şi cu suflet mare".
În spectacolul prezentat de Costică Petruş, pe scena teatrului turdean au urcat actorul Ginuc Crişan, tineri de la Clubul de dans Potaissa din Turda, duetul RaduŢicudean - Claudiu Racz (cunoscut mai degrabă după numele său de scenă - Rabă) dar şi Aminda şi Hazard, care au încheiat spectacolul.
Organizat la iniţiativa actorului Cornel Miron, a regizorului tehnic Ovidiu Cosac şi a jurnalistului Emil Hălăştuan, spectacolul "Artă pentru viaţă" a fost doar o parte dintre acţiunile caritabile orgaizate în beneficiul actorului turdean, suma de aproximativ 5.500 de lei adunată provenind atât din vânzarea de bilete, cât şi din licitaţia de lucrări de artă care a avut loc la finalul spectacolului de la Turda, în organizarea evenimentului implicându-se şi primarul Tudor Ştefănie, Consiliul Local Turda şi Teatrul Municipal Turda.
Dacă actorul Ginuc Crişan a început spectacolul recitând câteva versuri care i-au introdus pe cei prezenţi în atmosfera spectacolului, Radu Ţicudean şi Claudiu Racz au smuls aplauze şi râsete celor prezenţi în timp ce tinerii de la clubul de dans Potaissa din Turda - club condus de Diana şi Alin Miron - au oferit clipe de măiestrie în ale dansului prin momente tematice apreciate de public, însuşi prezentatoul Costică Petruş fiind cel care a condimentat spectacolul cu glume pe care a recunoscut că preferă să le citească de pe hârtie decât să se lase pe mâna memoriei care ar putea să-i facă vreo farsă.
Aminda şi Hazard au asigurat dimensiunea muzicală a spectacolului dedicat actorului turdean, publicul putându-se bucura de interpretarea profesionistă a unor hit-uri din repertoriul internaţional, dar nu numai.
Printre personalităţile oraşului care au găsit de cuviinţă să fie prezente la spectacol s-au aflat Cristian Matei (manager general al Companiei de Apă Arieş) dar şi consilierii locali Dorina Arion, Nicolae Roş, Mariana Dobra, Elena Băginean sau Victoria Iurian.
Potrivit jurnalistului Emil Hălăştuan - unul din cei care s-au implicat în organizarea acţiunii - din vânzarea celor 196 de bilete s-au strâns 2.940 de lei, în timp ce în urma licitaţiei s-au strâns 680 de lei iar din donaţii s-au colectat 647 de lei, la care se adaugă, ca sponsorizări, câte 600 de lei de la Compania de Apă Arieş şi SC Turda Salina Durgău SA şi 300 de lei de la SC Domeniul Public Turda SA. Având în vedere că din întreaga sumă sstrânsă, 240 de lei au fost cheltuielile cu transportul trupei Aminda & Hazard şi a actorului Claudiu Racz, suma totală rezultată ca urmare a acestei acţiuni caritabile se ridică la valoarea de 5.500 de lei.
Cum era vorba de o acţiune catitabilă, nu se puteaa ca celor cărora au sprijinit desfăşurarea acestei acţiuni să nu li se aducă mulţumiri - Criatian Matei (director general al companiei de Apă Arieş), Vasile Tot (director al SC Turda Salina Durgău SA), Adrian Sălăgean (director al SC Domeniul Public Turda SA) - printre persoanele sau societăţile cărora prezentatorul Costică Petruş a mai adus mulţumiri - în afară de cei amintiţi deja - numărându-se şi Anca Babaioana Varga de la restaurantul Potaissa, preoţii Vasile Ştiopei, Sebastian Zăhan, Aurel Rău şi Marius Cocan, preşedintelui Rotary club Turda, Adrian Sărmăşan, cafeneaua "La papion", Daniel Olteanu ca "prieten statornic care nu a ezitat nicio clipă să-şi ofere sprijinul pentru ducerea la bun sfârşit a acestei acţiuni umanitare", artiştii plastici Marta Deleanu, cornel Vana, Gavril Nechifor

Mesajul actorului Radu Botar
este, totuşi, un element, de care nu putem face abstracţie. Astfel, trebuie menţionat aici că în momentele de început ale spectacolului, prezentatorul Costică Petruş a dat citire mesajului transmis de actorul turdean Radu Botarcelor care au fost prezenţi la spectacolul caritabil:

"Dragii mei oameni prieteni!
Sunt copleşit de emoţii care mai de care mai amestecate. Gesturile de omenie dragoste şi generozitate printre cele mai diverse îmi dau speranaţe că acest vis urât se va sfârşi iar când voi deschide ochii voi avea în faţa mea mulţimea privirilor care aşteaptă doar să zâmbesc, să râd din nou.
Zilele astea am înţeles că Dumnezeu ne pune la încercare, ne verifică pterea credinţei şi, mai ales, ne vorbeşte prin oameni. Eu vorbesc cu El zilnic şi în fiecare seară spunându-i că sunt doar un actor, un simplu artist care, chiar dacă am exagerat uneori, nu am vrut altceva decât să bucur lumea cu ceea ce am învăţat de la alţii, peste darul dat de Sus.
Condiţia noastră de Iovi este, până la urmă, şi o calitate. Mi-a trebuit ceva timp ca să înţeleg ce se întâmplă cu mine, mi-a trebuit ceva timp să accept evidenţa, mi-a trebuit ceva timp să mă adun.
Am reuşit să mă ridic de jos, unde m-am prăbuşit, mult ajutat de oameni prieteni. Pe unii nu-i cunosc, pe alţii îşi ştiu de o viaţă. Dar îi iubesc deopotrivă de mult şi am început travaliul dureros al unei noi renaşteri.
Înconjurat de dragostea omenească, tratamentul devine şi posibil şi suportabil şi ştiu că mai am o menire pe acest pământ, în această viaţă: să mulţumesc. Iar pentru asta trebuie să mă întorc acolo unde pot să o fac cel mai bine: pe scenă.
Când am plecat din Turda, orașul în care am cunoscut frumusețea profesiei, ceva din mine a rămas întotdeauna aici. De câteva ori am reușit să revin pe această scenă. Emoția a fost mereu una specială și am ascuns-o întotdeauna într-o lacrimă discretă. Nu voiam să dau prilej de supoziții.
Acum, însă, plâng cu tot sufletul și dragostea ce mă răscolește. Este și acesta un fel de a mulțumi pentru tot ceea ce faceți pentru mine, chiar dacă am lipsit 12 ani din acest spațiu al marilor începuturi pe care n-am cum să-l uit: face parte din viața mea.
Şi dacă, oarecum, cândva, cumva am supărat îmi cer iertare... Niciodată nu a fost cu intenție. Gestul dumneavoastră mă copleșește și mă întărește deopotrivă, mă obligă să trăiesc pentru a vă spune tuturor deodată și în parte «Mulțumesc!».
Promit să lupt, promit să înving!
Întotdeauna - şi în viaţă şi în dragoste şi în profesie - m-am străduit să nu dezamăgesc. am făcut totul cu iubire. Am învăţat că iubirea e de la Dumnezeu şi ea este cel mai bun dar împotriva tristeţilor care aduc bolile.
Dragostei, iubirii dumneavoastră, vă răspund cu toată iubirea, cu toată dragostea mea din suflet, inimă şi minte. Alături de dragostea familiei mele, dragostea dumneavoastră este cea ce mă ţine în picioare şi îmi dă putere să lupt cu boala asta prin care, am înţeles, Dumnezeu mă verifică, îmi încearcă tăria şi credinţa în viaţă.
Dumnezeu să vă ocrotească pe toţi, aşa cum dumneavoastră mă ocrotiţi şi mă înconjuraţi acum, când am cea mai mare nevoie de sentimente pure şi profunde.
Vă îmbrăţişez cu inima, cu sufletul pe toţi şi promit ca într-o zi să fiu prezent eu aici pe scenă, dumneavoastră în sală privindu-mi înclinarea finală.

Vă mulţumesc!

Radu Botar,
un simplu actor cu rădăcină turdeană"

Cei care doresc să îl ajute pe actorul turdean cu donaţii sau sponsorizări o pot face folosind următoarele numere de cont:

RO74BTRLRONCRT0258193701 - lei
şi
RO24BTRLEURCRT0258193701 - euro.

Dacă doriţi să vedeţi şi alte imagini în afară de cele de mai jos, aveţi şi câteva link-uri către câteva galerii foto cu şi mai multe imagini de la acţiunea de la Turda:

Ginuc Crişan la spectacolul "Artă pentru viaţă"
Clubul de dans Potaissa la spectacolul "Artă pentru viaţă"
Radu Ţicudean şi Claudiu Racz (Rabă) la spectacolul "Artă pentru viaţă"
Aminda & Hazard la spectacolul "Artă pentru viaţă"
Licitaţia de la finalul spectacolului "Artă pentru viaţă"

{gallery}2014/140626spRadu{/gallery}

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS