Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

CAA - comunicat de presa referitor la un punct de pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local Turda din 30.09.2014

Actualitate
Tools
Typography

Ca urmare a apariției pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Turda din 30 septembrie a unui proiect de hotărâre referitor la tarifele aferente furnizării serviciilor de apă și canal, în cadrul Ariei delegării ADI- Apa Văii Arieșului" transmitem punctul nostru de vedere, pentru informarea corectă a clienților noștri.

Compania de Apă Arieș SA nu dorește să fie atrasă în dispute politice de tip electoral, așa cum poate deveni acest subiect inventat de reducere a tarifelor practicate de societatea noastră. Trebuie să spunem de la bun început că orice politician responsabil trebuie să conștientizeze gravitatea unui asemenea demers, cu consecințe incalculabile nu numai pentru operator ci și pentru toate comunitățile membre ale Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitară "Apa Văii Arieșului". Ca urmare, trebuie să se inteleagă odată pentru totdeauna că tarifele pentru apă și canal nu sunt stabilite de conducerea CAA dupa bunul plac. Ele sunt strâns legate de documentele aprobate de Consiliile Locale și semnate de reprezentanții Unităților Administrativ Teritoriale (primării) membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "Apa Văii Arieșului". Ca urmare a folosirii fondurilor europene, în conformitate „cu prevederile Contractului de finanţare nr. 91757/23.09.2008 pentru derularea programului Operaţional Sectorial de mediu 2007-2013 "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în regiunea Turda/Câmpia Turzii", încheiat între Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile şi S.C. Compania de Apă Arieş S.A., operatorul este obligat să respecte un plan tarifar aprobat de Consiliile Locale membre ale ADI AVA.
Orice abatere de la respectarea acestor documente semnate cu Comisia Europeană duce la obligarea ADI AVA, deci implicit a operatorului și a UAT-urilor componente de a restitui INTEGRAL finanțarea europeană aferentă proiectului "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în regiunea Turda/Câmpia Turzii", proiect care a avut o valoare de 79,9 milioane de euro. Cine își va asuma un asemenea risc? Dorim să subliniem încă o dată că tarifele practicate de noi nu se stabilesc de către actuala conducere a CAA, așa cum nu au fost nici în trecut decise de fosta conducere a societății. Ele evoluează în conformitate cu planul tarifar cuprins în contractul de finanțare cu Uniunea Europeană, aprobat de toate Consiliile Locale membre ale ADI AVA.
Întorcându-ne în urmă cu cațiva ani, reamintim:
CAA este un operator regional care a fost creat în baza delegării gestiunii serviciului de alimentare cu apă și canalizare de catre toate UAT –urile membre in Asociatia de Dezvoltare Intercomunitară "Apa Văii Arieșului".
Înființarea acestor asociații de dezvoltare intercomunitare s-a realizat în urma solicitării exprese ale Comisiei Europene.
ADI-urile împreună cu operatorii regionali sunt singurele entități care pot accesa fonduri europene în cadrul Programului Operational Sectorial Mediu. Operatorii regionali și ADI–urile trebuie să realizeze investiții în infrastructură de apă și apă uzată, astfel încat Romania sărespecte obligațiile asumate prin memorandumul de aderare la Uniunea Europeana; nota bene nerespectarea lor va duce la amenzi uriașe pentru statul roman.
Așadar nici operatorii regionali și nici ADI-urile nu au menirea de a fi instrumente de "campanie electorala" ci trebuie să reprezinte entitați profesioniste și performante care sa ofere accesul tuturor cetațenilor din arealul deservit la servicii de înalta calitate la standarde europene.
În accepțiunea Companiei de Apa Arieș inițiativa privind revocarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Turda nr. 225/30.09.2013 este un demers "electoral" iresponsabil, fără fundament legal și cu grave consecințe pentru toți cetațenii, atât din Turda cât și din toate celelalte localităti membre în ADI "ApaVăii Arieșului".
În acest sens dorim sa precizăm cadrul legal în baza caruia sunt stabilite tarifele la apă și canalizare în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "Apa Văii Arieșului".
În 21.09.2007 s-a semnat de catre reprezentații tuturor UAT-urilor membre Contractul de Delegare a GestiuniiServicilorPublice de Alimentare cu ApășiCanalizare ;acestaconține " Anexa 1 –Plan de acțiuneprivindtarifele".
Acest "Plan de acțiune privind tarifele" se regăseste și în contractul de finanțare semnat de către Compania de Apă Arieș și de ADI " Apa Văii Arieșului" cu Comisia Europeana în "Anexa I.4 Planul de creștere a tarifelor" devenind obligație atât pentru SC CAA SA cât și pentru ADI – nota bene în contractul de finanțare apare la:
„ARTICOLUL 9 – OBLIGAŢIILE PĂRŢILOR
a) Obligaţiile Beneficiarului
Beneficiarul se obligă sa prezinte AM:
ii. Dovezile privind creşterile de tarif conform planului de creştere al tarifelor, inclus în Cererea de finantare, începând cu al III-lea trimestru al fiecărui an.
ARTICOLUL 15 –MONITORIZARE ŞI CONTROL Beneficiarul va asigura creşterea tarifelor în termeni reali, astfel încât să se asigure acoperirea cofinanţării şi a costurilor de operare şi de întreţinere a activelor, în conformitate cu Cererea de Finanţare."
Nerespectarea prevederilor contractuale dintre CAA și Comisia Europeană poate avea consecințe deosebit de grave pentru întreaga comunitate:
• Rezilierea contractului de finanțare
• Obligarea CAA și ADI împreună cu toate UAT-urile membre ADI la restituirea întregii sume nerambursabile primite de la Comisia Europeană
• Blocarea accesului la orice fel de finanțare din fonduri europene pentru toate UAT-urile membre ADI pe termen nelimitat
• Transformarea CAA SA din cel mai performant operator din țara în ceea ce priveste absorbția fondurilor europene fiind singura companie de apă care a finalizat proiectul european aferent perioadei 2007-2013 într-un operator practic falimentar
Totodată ținem să precizăm lipsa unei documentări anterioare realizării Proiectului de Hotărâre în ceea ce privește cadrul legal în care se poate realiza o ajustare de tarife:
În conformitate cu prevederile legale și cu contractul de delegare singura autoritate în măsura să ajusteze tarifele (desigur cu respectarea legislației în vigoare, respectiv a contractului de finanțare cu Comisia Europeană) este Adunarea Generală a Asociaților ADI "Apa Văii Arieșului".
Menționăm faptul că începând cu februarie 2010 prin Hotărâri de Consiliu Local ale fiecărei UAT membra AVA s-a statuat aplicarea unui tarif unic în întreaga arie de delegare; totodată în contractul de delegare la art.25.4 se precizează expres că orice modificare/ajustare a prețurilor și tarifelor trebuie aplicată respectând principiul egalitații Utilizatorilor.
Compania de Apă Arieș este contrariată de faptul că în "Raportul de specialitate", respectiv in "Expunerea de motive" ce insoțesc Proiectul de Hotărâre ni se reproșeazăfaptul ca nu am ajustat prețul în luna iulie 2014 " atât cu inflația cumulată pe ultimul an, cât și în termeni reali" , deci ni se reproșează că nu am crescut tariful pentru ca ulterior să se propună anularea unei Hotărâri de Consiliu Local ce vizeaza o perioada anterioară și care a fost foarte clar fundamentat inclusiv prin avizul Autoritații Naționale de Reglementare pentru serviciile Comunitare de Utilitătți Publice.
Conducerea Companiei de Apă Arieș dorește să precizeze faptul că orice ajustare a unui tarif se realizeaza doar în urma unei analize economice solide care respectă legislația in vigoare.
Totodată dorim să transmitem cetațenilor că în acest moment este exclusă orice majorare a tarifelor practicate la apă, respectiv canalizare. În momentul de fața SC CAA SA a efectuat toate majorările prevazute în contractul de finanțare cu Comisia Europeană, așadar nu mai există vreo obligativitate în ceea ce privește noi majorări ale tarifelor.
Motivarea acestui "Proiect de Hotărâre" prin "nu exista o transparență în ceea ce privește modul de utilizarea resurselor financiare provenite din creșterile de tarif și nici o justificare pentru perioada 2014-2020" este nejustificată având în vedere faptul că toate UAT-urile au semnat Contractul de Delegare prin reprezentantul legal însușindu-și implicit și planul de acțiune privind tarifele.
Totodată Bugetul de Venituri și Cheltuieli al SC Compania de Apă Arieș SA din care reiese clar modul de utilizare al resurselor a fost aprobat de către Consiliul de Administrație al Societății unde membri sunt reprezentanți ai UAT-urilor.
Ținem să precizăm câteva din investițiile care au dus la creșterea cheltuielilor CAA odată cu finalizarea proiectului European:
• Stația de Epurare genereaza 30% din costul cu energia electrică în cadrul CAA
• Punerea în funcțiune a Stației de Epurare a necesitat angajarea a peste 20 de persoane
• Utilizarea Autolaboratoarelor a presupus angajarea de personal, amenajarea de garaje, costuri cu întreținerea și cu taxele aferente autovehiculelor
• Creditul de 5 milioane euro contractat în vederea susținerii cofinanțării investițiilor va ieși din perioada de grație în această toamnă fapt ce va genera costuri financiare considerabile cu rambursarea+dobânzile
Tocmai pentru a contracara efectele situațiilor prezentate mai sus CAA a demarat o serie de demersuri:
• În această toamnă vom achiziționa energia electrică în mod transparent prin Bursa Română de Mărfuri – estimăm o reducere cu cel putin 10% a costurilor.
• În următoarele săptămâni vom depune o cerere de finanțare pentru o aplicație intermediară la AM POS Mediu prin care dorim să înlocuim contoarele actuale cu unele performante cu telecitire în vederea reducerii pierderilor și a oricăror nemulțumiri ale cetațenilor în ceea ce privește contorizarea. Totodată în cadrul acestui proiect vom achiziționa utilaje și echipamente pentru a eficientiza activitatea companiei. Valoarea acestui proiect este de peste 4 milioane euro.
• În această toamnă vom finaliza și pune în funcțiune sistemul de management integrat care va permite atât o mai bună administrare a companiei cât și o creștere a gradului de transparență.
Ținem să precizăm și faptul ca tariful practicat de Compania de Apă Arieș este al 20-lea din 44 de operatori.
În încheiere lansăm o invitație reprezentaților mass media să ne solicite orice documente, inclusiv cele menționate în acest comunicat, cu caracter public care pot fi de folos pentru informarea corectă a cetațenilor în ceea ce privește activitatea Companiei de Apă Arieș.
Compania de Apă Arieș SA Turda

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS