Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

Marian Popescu la 25 de ani de la Revolutie: "Revolutionarii nu sunt impostori" | FOTO-VIDEO

Actualitate
Tools
Typography

Împlinirea a 25 de ani de la Revoluţia din iarna lui 1989 a fost un bun prilej de manifestări la Turda, manifestări care au avut loc chiar în faţa monumentului dedicat turdenilor care şi-au pierdut viaţa în decembrie 1989.

De fapt, manifestările s-au desfăşurat inclusiv în faţa ruinei - că altceva ce e? - neterminatei case de cultură din Turda. Iar dacă monumentul era închinat luptei împotriva unei dictaturi comuniste, întâmplarea face că acesta era poziţionat în faţa unui simbol neterminat al unei traversate de comunism ca de un fir - sau panglică? - roşu.

Oficialităţi, reprezentanţi ai diverselor instituţii sau simpli cetăţeni au fost prezenţi pentru a aduce, fiecare în felul său, un omagiu celor care au murit, dar şi celor care încă trăiesc, dar au participat efectiv la evenimentele de acum un sfert de veac.

Ca la orice manifestare de gen, în afară de momentul religios - la care a participat inclusiv ÎPS Andrei - şi în afară de depunerile de coroane, la care au participat reprezentanţi ai administraţiei centrale şi locale, ai partidelor politice sau ai diverselor instituţii ori asociaţii, un loc de cinste l-au avut discursurile.

Pe cei care nu aţi participat la momentele de ceremonial nu vă reţinem prea mult şi redăm câte un fragment din ce au spus sau citit cei care s-au perindat pe la microfon.

ÎPS Andrei
"Cu multă emoţie, în zilele acestea, facem pomenirea eroilor martiri ai Revoluţiei Române au trecut 25 de ani şi luaţi de grijile, de necazurile cu care ne confruntăm zi de zi poate că uităm cât de mare a fost jertfa lor. Sfântul apostol Pavel, în epistola către evrei, în capitolul 12, ne spune un lucru: «fiţi recunoscători». Noi, cei ce am rămas şi ne luptăm cu viaţa, adunându-ne, încercăm să le fim recunoscători".

Tudor Ştefănie - primarul municipiului Turda
"Comemorăm 25 de ani de la Revoluţia din 1989, anul în care, după cinci decenii de presiune comunistă, poporul român a ieşit în stradă pentru democraţie, a reuşit să răstoarne o dictatură. Astăzi aducem un pios omagiu şi cinsim memoria martirilor care în acel decembrie înfrigurat ne-au dat şansa de a trăi liberi. (...) Turdenii au ieşit şi ei în stradă în decembrie 1989 alături de timişoreni, bucureşteni, clujeni sau sibieni. au demonstrat paşnic pentru libertate şi democraţie dar evenimentele au luat, însă, ulterior o turnură dramatică, cu totul neaşteptată. bilanţul: 12 persoane împuşcate mortal, alte 26 rănite. Aceşti oameni au fost, fără îndoială, eroi, la rândul lor victime inocente ale unui regim monstruos".

Gheorghe Vuşcan - prefectul judeţului Cluj
"Gândurile noastre se îndreaptă cu recunoştinţă şi pioasă aducere aminte către cei care şi-au dat viaţa pentru libertate, democraţie, pentru ca noi să fim ceea ce suntem astăzi. (...) Forţa unui popor stă în puterea de a-şi lua soarta în propriile mâini în momente de răscruce, momente în care însăşi fiinţa naţională este ameninţată. (...) Momentul 1989 a fost strigătul de revoltă a unui popor care a îndurat prea mult, a unor oameni care prin sudoarea lor, prin muncă şi sacrificiu au ridicat o ţară care nu mai era a lor, a celor simpli şi cinstiţi".

Alexandru Cordoş - senator PSD
"Mă întorc de fiecare dată cu emoţie, dar mai ales cu recunoştinţă aici la Turda, unde de prea multe ori sacrificiile au făcut posibile realizările noastre atât aici în Turda, în judeţul Cluj, cât şi în România. Astăzi noi putem să trăim în libertate, putem să ne exprimăm gândurile, dar mai ales avem o obligaţie să ne aplecăm cu recunoştinţă faţă de cei care au făcut posibile aceste lucruri".

Mircea Irimie - deputat PC
"Se împlineşte astăzi un sfert de veac de la marea revoluţie a românilor, de la eroicul decembrie 1989, când România a ieşit în stradă să-şi ceară drepturile. Românii au învins un regim dictatorial şi totalitarist. Românii au câştigat libertatea şi demnitatea şi democraţia. suntem azi parte din cea mai mare structură economică a lumii, suntem parte din cea mai mare structură militară a lumii şi suntem un pol de securitate pentru Europa şi pentru Asia Mică.Câştigul a fost foarte mare, dar costul a fost imens: mii de morţi şi de răniţi, mii de familii îndurerate şi o ţară covârşită de sacrificiu. Astăzi ne plecăm fruntea cu respect în faţa luptătorilor".

Marian Popescu - preşedinte Asociaţia Luptătorilor din 22 Decembrie 1989
"Am fost sincer emoţionat de ceea ce am auzit astăzi de la cei care au vorbit înaintea mea şi nu-mi rămâne decât să adaug un singur lucru care ne doare pe noi, revoluţionarii. Dumneavoastră, care sunteţi reprezentanţii partidelor politice din România să încercaţi să-i sensibilizaţi pe colegii dumneavoastră şi să le arătaţi că revoluţionarii nu sunt impostori aşa cum în ultima vreme am fost catalogaţi. Noi nu suntem impostori. Impostorii sunt la DNA, DNA-ul care acum decapitează clasa politică".

Un discurs plin de emoţie a avut şi secretarul Asociaţiei Luptătorilor din 22 Decembrie 1989.

În afară de fotografiile de mai jos, găsiţi parte din discursul primarului Tudor Ştefănie AICI.

{gallery}2014/141222revCeremonie{/gallery}

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS