Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

06
Mon, May
93 New Articles

Ziua Portilor Deschise la "Cetatea Zanelor"

Diverse
Tools
Typography

(comunicat)
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei în parteneriat cu Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Primăria Covasna, Asociaţia „Cetatea Zânelor" şi Asociaţia Cultural Creştină „Iustinian Teculescu" organizează sâmbătă, 30 august, între orele 10.00-16.00, Ziua Porţilor Deschise pe Şantierul arheologic de epocă dacică Cetatea Zânelor – Covasna, ediţia 2014.

Vizitatorii vor beneficia de ghidaj de specialitate, vor afla povestea cetăţii şi vor putea admira artefactele descoperite pe parcursului actualei campanii de săpături: ceramică, unelte şi ustensile dar şi piese de port şi podoabă.
Cetatea Zânelor este una dintre cele mai mari şi mai bine conservate cetăţi dacice din afara Munţilor Orăştiei. Fortificaţiile şi modul de amenajare a teraselor reprezintă un unicat pe teritoriul dacilor. Istoria acesteia se întinde pe aproape trei secole, fiind construită pe parcursul secolului al II-lea î.Hr., distrusă probabil în vremea lui Burebista, reconstruită apoi grandios la sfârşitul sec. I î.Hr. și incendiată și dărâmată în momentul cuceririi romane a Daciei. Impresionantă atât prin amplasare, cât şi prin vestigiile păstrate, cetatea a intrat în tradiția locală, inspirând legende cu zâne şi comori ascunse. A fost cercetată sumar în secolele trecute, dar a reintrat în atenţia specialiştilor în urma unei furtuni teribile din toamna anului 1995, când copacii smulşi din rădăcini au dezvelit părţi din cetate. Cercetările arheologice sistematice au început în anul 1998, iar evenimentul de faţă marchează 17 ani de la debutul acestora.
Echipa de cercetare este coordonată de dr. Viorica Crişan şi include cercetători de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Brăilei, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din Bucureşti.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS