Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

06
Mon, May
93 New Articles

Viorile s-au „duelat” si la Turda | AUDIO

Diverse
Tools
Typography

Celebrul turneu "Duelul Viorilor" a trecut şi pe la Turda. Început pe 23 septembrie la Braşov (Sala Patria) şi a continuat pe 24 septembrie la Târgu Mureş (Palatul Culturii), "Duelul Viorilor" a ajuns miercuri, 25 septembrie, şi în sala Teatrului Municipal Turda.

Duelul viorilor îşi are originile în controversata dispută de veacuri a lutierilor, implicate fiind implicate, de fapt, cele mai faimoase tipuri de instrumente: viorile Stradivarius şi Guarneri.
Gabriel Croitoru - profesor universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti - a cântat la vioara Guarneri "Catedrala" care datează din 1731 iar Liviu Prunaru - concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam - a cântat la vioara Stradivarius "Pachoud" care datează din 1694. Fie că au cântat separat, fie că au cântat împreună cei doi violonişti au fost acompaniaţi de pianistul Horia Mihail.
Spectacolul de la Turda, prezentat de către Mugurel Scutăreanu, a început cu Meditaţia în Re minor a lui Piotr Ilici Ceaikovski şi cu Dansul spaniol nr. 8 opus 36 al lui Pablo de Sarasate, ambele în interpretarea lui Gabriel Croitoru şi a continuat cu Albumblatt de Richard Wagner şi Dansul spaniol al lui Manuel de Falla (pe care o puteţi asculta cu un click la finalul acestui articol), ambele în interpretarea lui Liviu Prunaru.
Aşa cum spunea şi Mugurel Scutăreanu, cei doi violonişti cântau, iniţial, separat, după care au cântat împreună, de asemenea, în acompaniamentul lui Horia Mihail.
După aplauzele cu care au răsplătit interpreţii, spectatorii s-au arătat încântaţi de ceea ce le-au oferit cei doi maeştri ai viorilor în cadrul unui spectacol muzical de care Turda trebuie să se bucure că a avut parte.
După spectacolul de la Turda, periplul duelului viorilor continuă pe 27 septembrie la Craiova (la Sala Filarmonicii), pe 28 septembrie la Piteşti, (la Casa de Cultură), pe 30 septembrie la Iaşi (la Opera Naţională Română), pe 1 octombrie la Bacău (la Ateneu), pentru a se încheia pe 4 octombrie la Bucureşti cu un spectacol la Sala Radio, de la orele 19.00.

Liviu Prunaru - Dans Spaniol de Manuel de Falla
{mp3}2013/09/duelViori{/mp3}  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS