Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

06
Mon, May
93 New Articles

Colegiul "Emil Negrutiu" este autorizat sa formeze adulti in domeniul cresterii animalelor | VIDEO

Interviu
Tools
Typography

În afară de proiectul încheiat în toamna acestui an sau de alte proiecte pe care le-a mai derulat, Colegiul "Emil Negruţiu" din Turda s-a pregătit şi pentru viitor, cel puţin într-un domeniu: formarea adulţilor în ramura creşterea animalelor.

Despre obţinerea, de către colegiul turdean, a autorizaţiei în acest sens şi ce urmează apoi, am stat de vorbă cu managerul de la "emil Negruţiu", Timea Gavrilescu.

Reporter: Doamna Gavrilescu, se pare că perioada 2015 este perioadă de trecere şi mă refer aici la fondurile care se alocă de la UE pentru proiecte. În ce măsură Colegiul "Emil Negruţiu" - instituţia de învăţământ al cărei manager sunteţi - este pregătită pentru noile posibilităţi de finanţare?

Timea Gavrilescu: Noi ne-am pregătit pentru acest lucru de o jumătate de an. Am depus documentaţia necesară pentru autorizaţia în creşterea animalelor, deci pentru fermieri, unde putem forma adulţi. Nu ne mai limităm doar la elevii noştri, ci o să fie şi fermieri care nu au diplomă, dar au o mică afacere sau chiar doresc să devină lucrători în creşterea animalelor şi la rândul lor o să dorească să aibă o diplomă cu care să îşi depună şi ei proiecte.

Deci din acest punct de vedere ne-am pregătit, am primit autorizaţia de la Comisia de Autorizare pentru profesii ce ni se potrivesc ca liceu agricol. Deci pentru asta am depus documentaţia şi am primit autorizaţia şi suntem autorizaţi pentru a pregăti lucrători în creşterea animalelor.

Rep.: Dumneavoastră am înţeles că aveţi şi cursuri serale. La acele cursuri nu se puteau înscrie adulţii?

T.G.: Ba da, se pot înscrie adulţii, dar noi avem cadre didactice care au devenit formatori, care au terminat cursuri. Deci nu fiecare profesor este formator adulţi. Deci pentru asta trebuie să avem şi noi diplome, a trebuit să ne înscriem şi noi, la rândul nostru, la cursuri, să devenim formatori.

La învăţământul seral profesorii pot să predea, dar la formare adulţi, care e reglementată de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei, şi noi, la rândul nostru, trebuie să fim formatori adulţi.

Rep.: Obţinerea autorizaţiei înţeleg că este un pas important fără de care nu se pot accesa proiecte...

T.G.: Deci putem accesa proiecte cum am avut proiectele anterioare, dar din ce a apărut pe POCU o să fie şi proiecte formare adulţi unde putem să facem parteneriate cu diferite primării, de exemplu, unde ei ne furnizează adulţii respectivi şi noi îi formăm, în liceul agricol, ca lucrători autorizaţi în creşterea animalelor şi o să primească diplome autorizate de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii.

Rep.: Spuneaţi un lucru care consider că este relativ important: deţinerea unei astfel de diplome de o persoană formată pe un astfel de proiect poate ajuta respectiva persoană să facă, la rândul ei, proiecte.

T.G.: Exact, pentru asta ne zbatem. Deci până acum am avut proiecte doar pentru elevii noştri, unde erau elevi de la zi şi de la seral, de la industrie alimentară, dar nu era formare adulţi propriu-zis. Deci pentru formare adulţi în meseria respectivă ne trebuie autorizare de la autoritatea de profile, cum ar veni, semnat de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei. Deci ne trebuie altceva, acolo profesorii trebuie să termine un curs de formator adulţi.

Rep.: Deocamdată am inţeles că încă nu au apărut aceste variante de finanţare. Când credeţi că vor apărea şi când credeţi că aveţi posibilitatea să faceţi un proiect în acest sens.

T.G.: Noi suntem pregătiţi din toate punctele de vedere, noi zilnic urmărim site-ul cu fondurile structurale, fondurile europene, ne-am înscris... Deja au început primii paşi, de exmplu au apărut deja proiectele pentru 2016-2020 pe industrie. Ce ne interesează pe noi, probabil, va apărea curând. Noi cu proiectele suntem pregătiţi, în acest moment avem o structură deja făcută a proiectului, trebuie doar să-l adaptăm după ce apare la consultare ghidul...

Rep.: Spuneaţi că în acest proiect de formare, la aceste cursuri se pot înscrie fermieri sau...

T.G.: ...cei care nu au diplomă, propriu zis, că au cinci oi şi zece vaci dar nu sunt specializaţi în domeniul respectiv...

Rep.: La momentul de faţă dumneavoastră ştiţi să existe nişte criterii după care cursanţii pot fi admişi la cursuri sau aceste criterii apar odată cu...

T.G.: ...apar odată cu ghidul şi pentru acest lucru ne zbatem... Cursanţii nu vor fi obligaţi să plătească ei cursul respectiv, deci cursul va fi, dacă câştigăm proiectul, plătit din fonduri europene plus, de obicei, primesc şi subvenţii, primesc o sumă de bani pentru a-i putea ajuta să pornească o afacere mai mare.

Rep.: La fel bănuiesc că şi numărul de cursanţi va fi stabilit tot prin...

T.G.: ...deci asta depinde de ghid dar noi, la scrierea proiectului, trebuie să trecem numărul de cursanţi care să fie evaluaţi, la sfârşit,cu diplome.

Rep.: Şi v-aţi gândit dumneavoastră la un număr?

T.G.: Rămâne, în funcţie de ghid... Primii paşi deja au apărut şi, din câte am înţeles, domnul ministru a declarat că vor apărea toate proiectele pe anul următor.

Rep.: Înţeleg că deja aveţi autorizaţiea de formare adulţi pe creşterea animalelor. Vă gândiţi să mergeţi doar pe partea asta sau credeţi că aveţi posibilitatea să obţineţi şi o altă autorizaţie pe alte domenii? Aveţi în intenţie lucrul acesta?

T.G.: Avem în intenţie acest lucru. Vă spun foarte sincer - eu, personal, şi colegii mei - vrem să dezvoltăm, pe partea agricolă, unitatea şcolară pentru că această şcoală are renume de liceu agricol. Toată lumea, şi în oraş, nu-l cunoaşte ca şi Colegiul "Emil Negruţiu" ci mai mult ca Liceul Agricol. Aici sunt elevi care au terminat din Bistriţa, din Alba, nu numai elevi turdeni. Şi la momentul actual majoritatea elevilor noştri sunt de la ţară şi din alte judeţe.

Rep.: Deci deocamdată autorizaţia există şi aşteptaţi informaţiile.

T.G.: Da, zilnic urmărim POCU. Au apărut primii paşi unde ne-am înscris şi acum aşteptăm ghidul.

Rep.: Este necesar un anume număr de formatori pentru proiect?

T.G.: Pentru autorizaţie am avut nevoie de 12 formatori care pot să predea disciplinele în domeniul cre;terii animalelor. Dacă de exempu eu aş cere formare adulţi pentru mecanici, nu aş obţine fiindcă noi nu avem profesori formatori pe meseria respectivă.

Rep.: Şi în lipsa unei astfel de autorizaţii, pe care dumneavoastră o aveţi, defapt, să luăm cazul cu mecanicii, cum spuneaţi, nu aveţi posibilitatea să depuneţi un astfel de proiect cu precizarea că angajaţi dumneavoastră formatori?

T.G.: Exista şi această variantă doar că pe proiect propriu-zis, când scriem noi proiectul trebuia să angajăm experţi din exterior, dar nu am avut curajul să aşteptăm că ştiţi foarte bine că lansarea proiectelor durează două-trei săptămâni şi dacă în ghid apare un subtitlu că dacă nu suntem formatori, propriu zis, la formare adulţi, nu putem depune în proiect, automat noi pierdeam pe următorii trei-patru ani.

Rep.: Cu alte cuvinte, aţi preferat să nu vă asumaţi riscul acesta?

T.G.: Exact, era un risc foarte mare, care nu ni-l asumam din punctul acesta de vedere că nu ne mai încadram în timp. Până când am obţinut autorizaţia a trecut o lună şi jumătate şi autorizaţia o avem pe patru ani.

Rep.: Ceea ce înseamnă că timp de patru ani puteţi accesa proiecte?

T.G.: Exact. Sau putem să facem noi cursuri la care vin adulţii, să facem o grupă care plătesc unităţii şcolare, deci putem să ne dezvoltăm şi din punctul acesta de vedere, să facem cunoscut că noi formăm adulţi, cu diplomă, şi ei să ne plătească o anumită sumă şcolii, şi pe urmă ei obţin o diplomă pe creşterea animalelor.

Rep.: Dar acestea sunt cazuri în afara proiectelor, deci poate fi a o activitate separată a instituţiei de învăţământ? Însă prin proiecte deja lucrurile se schimbă total şi beneficiile sunt chiar mai mari de partea celor care vor să urmeze aceste cursuri...
T.G.: Exact, exact...

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS