Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

01
Wed, May
102 New Articles

Revenirea lui Dorin Lojigan pe scaunul de viceprimar mai are de aşteptat. Primaria Campia Turzii a facut recurs | VIDEO

Interviu
Tools
Typography

Fostul viceprimar al Câmpiei Turzii a avut o aşa zisă "victorie de etapă" în încercarea recuperării funcţiei pierdute, prin votul consilierilor locali, în urmă cu aproape un an de zile. Poziţia lui Dorin Lojigan în legătură cu situaţia actuală o puteţi afla din rândurile de mai jos.

Reporter: Domnule Lojigan, în primul rând ştirea - în ceea ce vă priveşte - care e pe buzele tuturor este posibilitatea ca dumneavoastră să reocupaţi scaunul de viceprimar al municipiului Câmpia Turzii.
Am înţeles că totul a pornit de la o inadvertenţă pe care dumneavoastră aţi constatat-o la momentul la care aţi fost destituit din funcţie anul trecut în luna august. Care a fost atuul pe care l-aţi avut în momentul în care aţi atacat această decizie?

Dorin Lojigan: Păi nu putem vorbi de o singură inadvertenţă. De fapt eu am găsit vreo nouă erori procedurale în desfăşurarea şedinţei Consiliului Local din 21 august în care am fost schimbat.
Nu pot să vă spun acum care dintre ele le-a reţinut instanţa ca fiind fondate şi care dintre ele a format convingerea instanţei că procedura prin care eu am fost demis a fost una ilegală.
Pot să vă spun că am invocat în primul rând faptul că nu a fost votată ordinea de zi pentru că, dacă vă aduceţi aminte, la şedinţa Consiliului Local a fost votată doar suplimentarea ordinii de zi, ori nevotarea ordinii de zi a fost unul dintre aspectele de nelegalitate pe care le-am invocat.
Am mai invocat, de asemenea, că comisia de validare nu a fost legal constituită. Au fost numiţi nişte supleanţi - doi sau trei, nu mai reţin acum - fără a se emite o hotărâre de Consiliu Local. Am invocat, de asemenea, interesul personal şi patrimonial al domnului consilier Gal, interesul personal al domnului consilier Gal Samoilă, aceştia fiind rude nu aveau dreptul să voteze acea hotărâre de Consiliu Local, în principal hotărârea de alegere a noului viceprimar.
Apoi am mai invocat aspecte de nelegalitate invocate de faptul că Prefectura Cluj nu a emis avizul de legalitate necesar unei hotărâri de Consiliu Local...
Deci au fost mai multe aspecte pe care le-am invocat în faţa instanţei şi instanţa a hotărât să admită cererea mea aşa cum a fost formulată, în integralitate.

Rep.: Aţi primit o hotărâre în sensul ăsta...

D.L.: S-a dat o hotărâre. Este vorba despre hotărârea civilă 1955 din 5 iunie 2015 pronunţată de către Tribunalul Cluj, secţia de contencios administrativ, însă sentinţa încă nu a fost comunicată părţilor.

Rep.: Dumneavoastră în ce stadiu vă aflaţi acum? Aşteptaţi să se finalizeze întreaga procedură, să se dea o sentinţă finală în sensul ăsta...

D.L.: Hotărârile pronunţate de către Tribunalul Cluj în primă instanţă sunt hotărâri executorii de drept, de la momentul pronunţării instanţei. nu sunt definitive, dar sunt executorii. Asta înseamnă că pot fi puse în orice moment în executare, până la momentul la care una dintre părţi promovează recursul, moment la care se suspendă executarea silită.
Eu am formulat o notificare către Primăria Câmpia Turzii înregistrată în 22 iunie în care le-am dat un termen de două zile pentru a mă reîncadra pe postul de viceprimar, până la formularea recursului.
Din informaţiile pe care le am, confirmate, dealtfel, astăzi (n.r.: 24 iunie) primarul municipiului i-a obligat pe cei de la juridic să formuleze recursul înainte de a primi hotărârea instanţei de judecată şi astăzi a fost înregistrat un recurs nemotivat pe rolul Tribunalului Cluj, astfel că cererea de executare silită pe care eu am formulat-o este suspendată în acest moment, motiv pentru care bineînţeles că nu mă voi prezenta la serviciu până la momentul la care instanţa, Curtea de Apel va soluţiona acest recurs.

Rep.: Consideraţi că aveţi şanse să primiţi din nou dreptate şi în urma recursului?

D.L.: Evident. Nici nu mi-am pus problema... Dacă vă aduceţi aminte imediat după schimbare am arătat că voi câştiga acest proces pentru că au fost atâtea vicii de procedură în schimbarea mea încât nu mi-am făcut niciun moment probleme vizavi de acest aspect.

Rep.: E adevărat că o să aveţi o poziţie subiectivă, dar aş vrea să vă întreb care consideraţi că e rostul recursului dacă susţineţi că nu are şanse de câştig?

D.L.: Asta cred că trebuie să îl întrebaţi pe primarul municipiului, el fiind cel care i-a obligat pe cei de la oficiul juridic să formuleze recursul şi dacă veţi vedea rezoluţia pe care primarul a pus-o pe notificarea înregistrată de mine vineri, a fost în sessul să se promoveze urgent recurs, fără a mai aştepta hotărârea instanţei.
Din punctul meu de vedere au picat într-o capcană juridică pe care eu le-am întins-o pentru că în momentul în care promovezi un recurs trebuie să îl şi motivezi, ori motivarea pe care ei ar fi trebuit să o facă, o făceau vizavi de criticile pe care le aduceau soluţiei pronunţate de către Tribunal. Deci, în mod normal, trebuia să vină sentinţa, să vadă care au fost motivele pentru care instanţa a admis cererea mea şi după aceea să o critice prin motive de recurs. Or tocmai pentru ca eu să nu mă duc mâine la serviciu - cu precizarea că în toată această perioadă, dacă voi câştiga recursul, sunt plătit, deci vor trebui daţi nişte bani înapoi - ei au promovat recursul repede, ca eu să nu mă pot prezenta mâine la serviciu să-mi desfăşor activitatea.

Rep.: Foarte pe scurt, termenul pe care l-aţi dat pentru repunerea dumneavoastră în funcţie era intenţionat dat înainte să primească la Primărie hotărârea, că spuneaţi de o capcană? De ce vă întreb lucrul acesta, pentru că, ulterior, aş vrea să vă întreb şi altceva: dacă dumneavoastră eraţi repus în funcţie şi ulterior se făcea recurs iar plecaţi din funcţie două-trei zile, o săptămână, o lună... ?

D.L.: Da, da, da! Deci eu am stabilit acest termen pentru că aşa am procedat eu, deci nu este legat de o anumită procedură, puteam să-l fac imediat după ce s-a pronunţat instanţa. Am stat, totuşi, să vedem, am considerat că poate ajunge sentinţa. Nu pot să vă spun când va ajunge sentinţa. Codul de procedură civilă zice că termenul de redactare a hotărârii este de 30 de zile, însă la nivelul de cauze pe care judecătorii Tribunalului Cluj îl au pe rol este posibil ca acest termen să fie depăşit. Nu ştiu dacă în această cauză judecătorul va reuşi sau nu va reuşi să redacteze sentinţa în cele 30 de zile. Din experienţa mea ca avocat post să vă spun că este posibil ca în 30 de zile să primească sentinţa; 30 de zile s-ar împlini undeva pe data de 5 iulie.

Rep.: Deci, cu alte cuvinte, la momentul de faţă dumneavosatră sunteţi în postura în care aşteptaţi sentinţa.

D.L.: Eu, da.

Rep.: În cazul în care veţi fi repus în funcţie, cum credeţi că va influenţa acest lucru imaginea dumneavoastră politică? Probabil că la alegerile din 2016 vizaţi un post în fruntea municipiului şi venind de pe postul de viceprimar nu credeţi că, probabil, în mintea unor cetăţeni care vor să schimbe permanent conduceri, o să fiţi perceput ca persoana care urmează a fi schimbată?

D.L.: Nu neapărat, pentru că în mod cert nu voi viza postul de viceprimar.

Rep.: Nu, dar, cumva, cetăţenii văd a fi la conducere, a fi la putere, indiferent din ce formaţiune politică faci parte, raportându-se strict la aspectul executiv - să zic aşa - al funcţiei. Deci dumneavoastră nu ştiu dacă veţi fi perceput în primul rând ca şi consilier local dacă veţi fi viceprimar, că veţi fi considerat angajat al Primăriei, deci "la putere", indiferent din ce formaţiune politică faceţi parte.

D.L.: Pot să vă asigur că nu voi fi perceput ca fiind unul de la putere pentru că este cunoscut faptul că eu întotdeauna am avut o poziţie diferită faţă de cea a primarului Hanga şi am încercat de multe ori să îi influenţez deciziile. Se pare, însă, că n-am reuşit pentru că face doar ceea ce dânsul doreşte. Şi este normal, este primarul municipiului, este normal să facă ceea ce crede că este mai bine, dar de multe ori s-a dovedit că s-a înşelat prin hotătârile pe care le-a luat.
Nu cred că voi fi perceput ca unul de la putere, ajungând acolo...

Rep.: În cazul în care veţi reveni în funcţia de viceărimar, care credeţi că vor fi atribuţiile pe care le veţi primi ca viceprimar?

D.L.: Eu am mai declarat într-un interviu zilele trecute că scopul meu este să fac o echipă cu cei care sunt acolo pentru a încerca să lucrăm pentru binele cetăţeanului. Dacă primarul consideră că poate face acest lucru împreună cu administratorul public ar trebui să am cel puţin aceleaşi atribuţii pe care le are actualul viceprimar.
Să nu uităm, totuşi, că există precedentul de dinainte de schimbarea mea, când mi-au fost retrase toate atribuţiile, rămânând doar cu serviciul Situaţii de Urgenţă şi serviciul Administrativ.
Sper, însă, ca domnul primar să priceapă că vorbim despre binele comunităţii aici, nu despre interese personale sau interese de grup şi să-mi lase aceleaşi atribuţii pe care le are actualul viceprimar pentru că am dovedit, pe perioada celor doi ani şi jumătate de mandat, că mi le-am îndeplinit cu cinste, corectitudine, dar mai ales perseverenţă. Şi acest lucru se vede, de exemplu, în starea drumurilor din municipiul Câmpia Turzii. Gândiţi-vă că de la momentul la care eu am fost schimbat din funcţie nu s-a asfaltat nicio stradă de la A la Z. S-au făcut doar plombări şi s-a asfaltat doar intrarea de pe cartierul Insulă, atât. Or mie nu-mi ajung degetele de la două mâini să număr străzile asfaltate de la A la Z, asta însemnând infrastructură, macadam, asfalt şi aşa mai departe...

Rep.: Cu alte cuvinte, sunteţi dispus să faceţi echipă cu primarul Radu Hanga, în ideea de a ajuta la conducerea administrativă a oraşului...

D.L.: Fără discuţie, cu precizarea că sunt dispus în aceeaşi măsură să sesizez absolut orice ilegalitate, aşa cum am făcut-o şi pe vremea mandatului principal, ca să zic aşa, pentru că mie belelele mi s-au tras de la faptul că i-am sesizat primarului Hanga ilegalităţile produse cu achiziţionarea terenului în zona Reiff şi de acolo au început să meargă lucrurile prost între noi, pentru că eu n-am fost de acord să votez în comisia de achiziţie a terenului acel raport de expertiză şi s-a dovedit ulterior că am dreptate şi cineva va răspunde pentru asta la un moment dat, pentru că Primăria a cumpărat teren cu 6 euro metrul pătrat în acea zonă şi tot în acea zonă persoane private din Câmpia Turzii au cumpărat cu 4 euro la mai puţin de o lună de zile după.
S-a dovedit că am avut dreptate, dar faptul că am sesizat aceste ilegalităţi primarului Hanga l-a deranjat, ducând până la schimbarea mea din funcţie.

Contactat telefonic în ideea de-a obţine un punct de vedere referitor la depunerea recursului de către Primăria Câmpia Turzii, primarul Radu Hanga spunea că hotărârea nu e definitivă şi instituţia pe care o reprezintă are obligaţia de a acţiona în litigiile în care este angajată, recursul fiind soluţia legală.

"Sunt detalii juridice, care nu ţin de calificarea mea. Oricum, sentinţa a fost afişată pe site-ul Ministerului Justiţiei şi este act public. N-a venit motivarea, într-adevăr, dar, repet, nu sunt jurist de meserie. Noi am acţionat împotriva deciziei instanţei, în asnamblu, nu împotriva motivelor. Când avem detalii discutăm şi pe detalii", adăuga Radu Hanga.

Mai mult, pentru a afla alte detalii cu privire la recursul depus de Primăria Câmpia Turzii - inclusiv la recomandarea primarului Radu Hanga - am încercat să luăm legătura şi cu secretarul Maria Deac, răspunsul primit de la Primărie fiind: "doamna Deac este plecată la Bucureşti. O puteţi găsi abia luni".

Discuţia cu Dorin Lojigan o puteţi regăsi AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS