Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

La Luna se încheie proiectul "Împreună pentru comunitatea noastră". Conferinţa de final are loc pe 28 aprilie

- comunicat -
Asociația pentru Promovarea Incluziunii Sociale (APIS), în calitate de promotor al proiectului  Împreună pentru comunitatea noastră încheie proiectul prin conferința: Concluzii și pași următori pentru o viață mai bună în Luna.

Pe parcursul unui  an, print-o abordare  de dezvoltare comunitară intersectorială și mai ales de jos în sus, am construit împreună cu comunitatea și autoritatea locală din Lună un început promițător pentru unui trai mai bun și mai aproape de normalitate, astfel: 

Dezvoltare comunitară:
Unul dintre obiectivele inițiativei a fost de a motiva cetăţenia activă termen prin mediu si lung prin crearea la nivelul Primăriei a un grup de inițiativă locală, format din reprezentanții ai comunitatii și  instituții locale. În acest sens,  printr-un proces de facilitate comunitară am construit și dezvoltat un plan de masuri  intersectorial pe termen scurt si mediu, menit să micșoreze disparitățile sociale dintre romi si neromi în Luna. Cooperarea la nivel local prin Grupului Local de Inițiativa are la baza Strategia Guvernului României de Incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor pentru perioada 2012 -2020. Printre rezultatele componentei:

  • lucrări de mica infrastructură;
  • demersuri pentru mediatorului școlar de către primărie;
  •  cursuri de calificare, consiliere vocațională și sprijin în accesării locurilor de muncă;
  • Creșterea accesului femeilor rome la economia formală și non- formală printr-un program complex de dezvoltare personală: consiliere vocațională și socială;
  • Inițiative viitoare pentru atragerea de resurse în comunitate în special destinate grupurilor marginalizate din Luna.

Educație:

  • Peste 50 de copii vârste (3- 7 ani), din cadrul grădiniței din localitatea Luna au acces la educaţie de calitate prin asistenţa educaţională sporită, multiculturală, acordarea de suport nutrițional necesar integrarea socio-educaționale și furnizarea de îmbrăcăminte adecvată participării la sistemul educațional;
  • Peste 80 de copii preșcolari de vârste (3- 7 ani) din cadrul grădiniței din localitatea Luna, au  beneficiat de activități interculturale și multiculturale(concursuri de muzică multiculturală, dansuri, literatură și istorie).

Toate acestea inițiative care demonstrează eficiența parteneriatului dintre comunitate și autoritatea locală, dar totodată pun bazele unei început de dezvoltare a unui  trai mai bun pentru comunitatea din Luna.

Asociaţia pentru Promovarea Incluziunii Sociale (APIS) are ca scop promovarea incluziunii sociale a grupurilor dezavantajate cu accent pe minoritatea romă 

Persoană de contact: Coordonator de proiect - Irina Călbajos, telefon: 0755174255; e-mail: apis_romania@yahoo.com; www.apisromania.wordpress.com 

Proiectul este finanțat cu suma de 67,750 de Fondul ONG în România ca parte integrantă a Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European(SEE) 2009-2014. Pentru mai multe informații accesați www.fondong.fdsc.ro.