Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

23
Tue, Apr
110 New Articles

Brancusi Visions - o expozitie sculptata in lumina | FOTO-VIDEO

Diverse
Tools
Typography

Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca a găzduit vineri, 19 februarie, vernisajul expoziţiei de fotografie Brâncuşi Visions a artistului fotograf Ştefan Socaciu.

Iar pentru că era 19 februarie, dată la care se împlineau 140 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi, vernisajul unei expoziţii traversate ca de un fir roşu de lucrările marelui sculptor nici nu putea fi programat mai bine.

Dincolo de locul de desfăşurare, dincolo de vinul de după, dincolo chiar de modul în care au fost amplasate lucrările ca un periplu prin opera marelui sculptor român, atmosfera care învăluia publicul consumator de artă fotografică la vernisaj a fost dată, în primul rând, de tehnica în care au fost realizate lucrările.

"Light painting" nu este neapărat ceva extrem de comun în arta fotografiei, la fel cum nu este neapărat ceva la îndemâna oricui şi - cel mai probabil - tocmai pentru că această tehnică presupune mult efort, multă implicare, mult exerciţiu, repetări şi reluări ale aceluiaşi cadru, tocmai de aceea rezultatele pot fi spectaculare.

Şi despre această tehnică de fotografiere a vorbit, în cadrul vernisajului, Radu Sălcudean, artist fotograf extrem de familiarizat cu această tehnică şi, totodată, coleg al artistului expozant în cadrul Asociaţiei Culturale Ciorchin.

"Noi, acei puţini fotografi care folosim această tehnică suntem de foarte mulţi întrebaţi «Cum ai făcut asta...» şi lumea îşi continuă mental cu sintagma «...în Photoshop?»" şi-a început Radu Sălcudean demersul discursiv explicând: "Ce vedeţi dumneavoastră aici pe simeze n-are nicio legătură cu procesarea ulterioară a cadrului fotografic. Tehnica se numeşte «light painting». Chiar dacă traducerea, cuvânt cu cuvânt, în limba română nu neapărat e cea mai fericită ca descriere a tehnicii, practic Ştefan are ocazia să lucreze cu însăşi definiţia fotografiei, sau cu însăşi cele două termene care se însumează în fotografie, adică scrierea cu lumină".

Intrând ceva mai în detaliu privind explicarea tehnici prin a menţiona "aşa să vă închipuiţi că avem de-a face cu aparatul care e deschis pe trepied şi Ştefan este un performer în faţa acestui aparat mânuind diverse surse de lumină care lasă-n urma lor aceste minunăţii. S-au folosit 5-6 surse diferite de lumină şi diferiţi modificatori: tuburi, filtre colorate, bucăţi de plexiglas, sârme. Cred că doar imaginaţia e limita...", Radu Sălcudean a încheiat povestea despre light painting cu "în momentul în care s-a oprit expunerea, avem imaginea înregistrată pe suprafaţa fotosensibilă şi în spaţiu e din nou întuneric. Adică tot ce vedeţi e un singur cadru, o singură poveste, o singură viziune".

Foarte pe scurt, Brâncuşi Visions este un demers fotografic ce presupune, printr-o tehnică fotografică aparte, aşa cum a fost aceasta prezentată mai sus, o incursiune în opera marelui sculptor Constantin Brâncuşi.

Mărturisind că proiectul a apărut iniţial ca un proiect de decorare, artistul fotograf expozant a recunoscut că a acceptat provocarea de a merge chiar mai departe în explorarea acestei tehnici.

"Am lucrat într-o tehnică pe care Radu o apreciază în mod deosebit" spunea şi Ştefan Socaciu conducându-şi totodată alocuţiunea spre zona argumentativă: "Suntem în Anul Brâncuşi, Brâncuşi este unul din marii artişti ai secolului XX, este român, este unul din preferaţii mei. Ce am făcut a fost să reinterpretez câteva din sculpturile lui în această tehnică".

De asemenea, artistul fotograf expozant nu a uitat să aducă mulţumiri celor care le meritau, adică "Primăriei şi Turnului Croitorilor pentru găzduire", "familiei pentru că mă suportă" şi chiar "celor ale căror nume nu vor să fie rostite".

Înainte de-a trece la vizionarea unui montaj video cu secvenţe de la vernisaj, poate aruncaţi o privire şi peste câteva imagini (tot de la vernisaj) AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS