Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

16
Tue, Apr
105 New Articles

Gabriel Croitoru si Horia Mihail au concertat si la Campia Turzii

Diverse
Tools
Typography

După recitalul din comuna Viişoara de joi, 22 octombrie, violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail au ajuns şi la Câmpia Turzii a doua zi, vineri, 23 octombrie 2015.

Spectacolul susţinut de cei doi muzicieni a adus în faţa iubitorilor de muzică de calitate din Câmpia Turzii celebra vioară Guerneri care a aparţinut marelui violonist şi compozitor român George Enescu.

Cu peste 1.000 de apariţii scenice în România şi peste hotare, deţinător al marelui premiu şi al trofeului "Lira de Aur" al concursului naţional de interpretare instrumentală "Ciprian Porumbescu" din Suceava şi catalogat de presa franceză de specialitate ca fiind un violonist excepţional, cu o tehnică impecabilă - asta ca să amintim doar o mică parte din activitatea violonistului prezent la Câmpia Turzii - Gabriel Croitoru a câştigat, din 2008, dreptul de folosinţă şi de a cânta cu o vioară construită în 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri.

În turneul "Vioara lui George Enescu" organizat ca proiect al Radio România, Violonistul Gabriel Croitoru a cântat împreună cu pianistul Horia Mihail.

Având, la rândul său, peste 1.000 de concerte, remarcându-se prin recitaluri solo şi de muzică de cameră susţinute în 18 ţări de pe 4 continente şi absolvent al cursurilor Universităţii din Illinois (unde a obţinut diplomele de absolvire şi masterat în 1995), pianiastul Horia Mihail l-a însoţit pe violonistul Gabriel Coritoru nu doar în acest turneu ci şi în proiectul "Duelul viorilor".

La Câmpia Turzii cei doi mari muzicieni au oferit un spectacol similar cu cel de la Viişoara, spectacol care a fost primit cu aplauze şi respect de către publicul prezent în sala de spectacole "Mircea Mihăşan" a Palatului Cultural "Ionel Floaşiu".

"În timp ce ascultam piesele mă gândeam că este, poate, cel mai frumos, cel mai minunat concert de care am avut parte aici, în Câmpia Turzii" spunea, la finalul spectacolului, primarul Radu Hanga, referindu-se la cei doi muzicieni ca la cei care deja "încep să facă parte din familia noastră, ceea ce nu-i rău".

Pornind de la două din ideile exprimate de Gabriel Coritoru pe scenă - vibraţie interioară şi virtuozitate - primarul Câmpiei Turzii mărturisea că "noi, locuitorii oraşului nostru, suntem de formaţie ştiinţifică. Pentru noi, partea raţională a artei interpretative, ştiinţa artei interpretative, nu este ceva foarte uşor şi bine definit", iar cum "virtuozitatea este a interpretului, pentru noi contează vibraţia interioară" şi "muzica este, în bună măsură, ştiinţă şi cunoaştere, domeniu în care dânşii (n.r.: cei doi interpreţi) se pricep, iar pentru noi contează ceea ce simţim. Trăirile nmoastre sunt mai importante decât judecăţile de valoare asupra artei dânşilor", Radu Hanga amintea inclusiv de antichitate unde "în tragedia greacă era un conflict între raţiune şi sentiment, între minte şi suflet", concluzia în actualitate a primarului fiind: "Noi suntem aici cu sufletul. Vă mulţumim pentru ce ne-aţi oferit!".

Prezent pe scenă la finalul spectacolului, Dan Zăhan - preşedintele Societăţii Culturale "Rei Culturae Fautores", cel care a contribuit la prezenţa celor doi muzicieni la Câmpia Turzii - nu a avut un discurs diferit de cel de la Viişoara, susţinut cu o zi în urmă. Ba chiar a fost acelaşi: "Aş vrea să încheiem cu un gând al marelui compozior şi violonist George Enescu, care reflectă spiritul şi vocaţia umanistă muzicii: «menirea sfântă a muzicii este să stingă urile, să potolească patimile şi să unească inimile într-o caldă înfrăţire». Sperăm că în această seară veţi merge acasă într-o caldă înfrăţire şi cu inima plină de emoţie şi de bucurie".

Iubitorii de muzică de la Câmpia Turzii nu erau la prima întâlnire cu violonistul Gabriel Croitoru şi cu pianistul Horia Mihail, aceştia fiind prezenţi cu aproape un an în urmă (în decembrie 2014) la Câmpia Turzii - împreună cu violonistul Liviu Prunaru, care cânta cu o vioară Stradivarius - cu spectacolul "Duelul Viorilor".

Alături de comuna Viişoara, municipiul Câmpia Turzii s-a înscris printre cele op localităţi în care cei doi mari muzicieni au ajuns, în turneul lor, cu vioara la care cândva a cântat şi George Enescu. Astfel, după Câmpia Turzii au urmat (şi urmează) sala Patria, Braşov (24 octombrie), Casa de Cultură din Poiana Stampei, judeţul Suceava (25 octombrie), Centrul Cultural "Eugen Ionescu" din Slatina, judeţul Olt (28 octombrie), Teatrul Dramatic din Caracal, judeţul Olt (29 octombrie), Centrul Cultural "Tudor Gheorghe" din Izbiceni, judeţul Olt (30 octombrie) şi Căminul Cultural din Osica de Sus, judeţul Olt (31 octombrie).

Notă: Fotografiile din timpul spectacolului sunt "mai de ansamblu" deoarece, din fundul sălii, Dan Zăhan ne tot făcea semne cu mâinile ridicate prin aer cum că "dă-te, mă, de acolo, că deranjezi interpreţii".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS