Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Ziua Limbii Române, celebrată peste Prut

Cultură
Tools
Typography

Conducerea Consiliului Județean Cluj, împreună cu alți reprezentanți ai județului, au participat azi, 31 august, la evenimentele desfăşurate în raionul Hînceşti din Republica Moldova sub egida Sărbătorii Naţionale „Limba Noastră cea Română”.

„Celebrarea împreună a Zilei Limbii Române reprezintă prilejul oportun de subliniere a bunelor relații de prietenie și colaborare existente între județul Cluj și Raionul Hîncești. Vom continua seria evenimentelor și dezvoltarea relațiilor bilaterale, precum și să susținem consolidarea parteneriatelor dintre producătorii din cele două regiuni”, a declarat Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe.

La evenimentul de la Hînceşti şi-au anunţat participarea și Asociația Produs de Cluj, precum și Școala Populară de Artă „Tudor Jarda”, entități aflate în subordinea forului administrativ județean.

În acest context, a avut loc o expoziţie la care au fost prezenți zece artizani şi producători clujeni, parteneri ai Asociaţiei, dar şi din Hînceşti. Ei au expus costume populare din zona Transilvaniei, bijuterii lucrate de mână, obiecte de marochinărie, lavandă, uleiuri presate la rece şi ţuică.

Prezenţa Asociaţiei Produs de Cluj peste Prut a fost stabilită la sfârşitul lunii martie a acestui an, când preşedintele Consiliului Raional, Ghenadie Buza, a vizitat Clujul şi a lansat ideea de a organiza în comun un eveniment expoziţional al artizanilor şi producătorilor, mai ales că înființarea  Asociaţiei Produs de Hînceşti a fost inspirată de Asociaţia Produs de Cluj și dezvoltarea pe care aceasta a  cunoscut-o de la înființarea sa, în urmă cu aproape 8 ani.

Totodată, la eveniment au fost prezenţi şi Ansamblul artistic „Vatră de dor” al Şcolii Populare de Artă, care a prezentat un spectacol de cântece şi jocuri populare, precum şi o serie de solişti de muzică uşoară.

De asemenea, la conacul Manuc Bey din Hînceşti este în desfăşurare expoziţia „Artă a la Cluj”, care conţine lucrări realizate de cursanţii aceleiaşi școli de artă în taberele de creație din 2009 până în prezent.

Între judeţul Cluj şi Raionul Hînceşti există relaţii de cooperare din anul 2013, acestea fiind oficializate printr-un acord de înfrăţire semnat în anul 2015. De-a lungul celor cinci ani de colaborare, au avut loc numeroase competiţii sportive derulate succesiv, în cele două judeţe, precum şi vizite de lucru ale oficialităţilor.

Menționăm, în acest context, faptul că Raionul Hînceşti este situat în centrul Republicii Moldova, are în componenţă un oraş şi 38 de comune, cu o populaţie de peste 100.000 de locuitori.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS