Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

12
Fri, Jul
84 New Articles

Clujul predă ștafeta GAUDEAMUS

Cultură
Tools
Typography

- comunicat -
După cinci zile de festin literar, popasul clujean al Caravanei GAUDEAMUS s-a încheiat.

Ediția cu numărul 17 a Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca, organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media și Radio Cluj, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, s-a desfășurat în perioada

20 - 24 aprilie, în Piața Unirii. Evenimentul a reușit să egaleze și chiar să depășească unele dintre recordurile Caravanei GAUDEAMUS, confirmând nu doar interesul editorilor și scriitorilor pentru întâlnirea cu publicul clujean, ci și, dacă mai era nevoie, dragostea de carte a clujenilor.

90 de expozanți, peste 600 mp de standuri, 135 de evenimente editoriale și peste 27.000 de vizitatori sunt principalele repere care vorbesc despre succesul ediției din acest an.

Preşedintele de onoare al ediţiei a fost scriitorul Horia Bădescu.

***

Premiile Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2016, decernate duminică, 24 aprilie, la ora 12.00, sunt următoarele:

Trofeele GAUDEAMUS acordate expozanţilor prin Votul Publicului
Trofeul GAUDEAMUS: locul al III-lea – Editura Polirom, locul al II-lea – Editura Humanitas şi locul I – Editura Şcoala Ardeleană
Volumul „Altfel despre Părintele Arsenie Boca”, în convorbiri cu Marius Vasileanu, publicat de Editura Şcoala Ardeleană, a fost desemnat Cea mai râvnită carte a târgului.

Trofeul Presei, pe secţiunile publicaţii, radio, TV și online, a revenit cotidianului „Făclia”, postului Radio Impuls, postului Digi24 şi site-ului www.cluj.com.
Premiul Educaţia, oferit de către organizatori, a fost decernat Academiei de Studii Economice din București.
Premiul Miss Lectura a fost câştigat de domnişoara Maria Bocoș ș i a fost oferit de organizator și Lions Club Genesis Cluj.

Pe parcursul Târgului, vizitatorii au avut ocazia să participe la Tombola GAUDEAMUS, organizată pe baza buletinelor pentru Votul Publicului. Premiile au constat în sume de bani oferite de Lions Club Genesis Cluj (locul I – 500 de lei, locul al II-lea – 300 de lei, locul al III -lea – 200 de lei și 4 mențiuni a câte 100 de lei, un premiu pentru „Cel mai vârstnic cumpărător” și un premiu pentru „Cel mai tânăr cumpărător”, fiecare în valoare de 200 de lei) și 3 piese de mobilier oferite de Casa Augustin.

Gaudeamus Cluj-Napoca 2016, repere statistice:
- 90 de expozanţi reuniţi în 62 de standuri, reprezentând principalele categorii active pe piaţa de carte şi educaţie din România 
- o suprafaţă record de peste 600 mp de standuri 
- 135 de evenimente - recordul Caravanei GAUDEAMUS (2000 – 2016) 
- peste 27.000 de vizitatori

Proiecte Radio România derulate la Târgul GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2016

  • Raftul liber, proiect iniţiat de Radio Cluj și inaugurat miercuri, 20 aprilie, s-a bazat pe principiul schimbului liber de cărţi. Pe tot parcursul târgului, cititorii pasionaţi au putut veni să ia o carte din raft, cu condiţia să lase un alt volum în loc. Primele volume expuse în Raftul liber au aparţinut unor scriitori clujeni, care au fost de acord să participe astfel la inaugurarea proiectului. 
  • Vineri, 24 aprilie, târgul a găzduit finala zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, proiect de anvergură naţională iniţiat de Radio România cu scopul de a promova lectura în rândul elevilor. Câştigătorii concursului, desemnaţi de un juriu format din profesori de limba română, au fost: Thomas Rednik-Deutschländer, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” (locul I), Camelia Alina Tomoș, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” (locul al II-lea) și Alexandru-Julian Măgdaș, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” (locul al III-lea). Premiile au constat în sume de bani destinate achiziţiei de cărţi din târg, oferite de organizatori, cărți oferite de Editurile Casa Radio, Corint și Humanitas și un card cadou oferit de BRD Groupe Société Générale ocupantului locului I. Acesta va participa la finala naţională a concursului, care va avea loc cu prilejul ediţiei a XXIII-a a Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de Învăţătură (Bucureşti, 16 - 20 noiembrie a.c.). 
  • Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc. Invitaţii de nota 10 ai Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca, elevi din oraşul-gazdă premiaţi la olimpiade internaţionale la diferite discipline, au fost: Borbándi Zsuzsanna (Liceul Teologic Reformat), Alexandra Cengher (Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”), Fazakas Borbála (Liceul Teoretic „Báthory István”) şi Garfield Adrienne (Liceul „János Zsigmond”). Premiile au fost oferite de Radio România, Automobile Dacia, BRD Groupe Société Générale, Restaurant Shanghai şi Editurile Casa Radio, Corint, Humanitas, Nemira, Niculescu și Trei. 
  • Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte destinat, în principal, bibliotecilor din mediul rural. Cele circa 2000 de volume donate cu prilejul Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2016 vor ajunge la biblioteca Şcolii Primare din localitatea Poiana Horii, comuna Beliş, din judeţul Cluj. 

De la Cluj-Napoca, Radio România duce Cartea mai departe, la Oradea. Cea de-a treia edi ție a Târgului GAUDEAMUS Oradea, organizat de Radio România și Primăria Municipiului Oradea, va avea loc în perioada 18 – 22 mai, în Parcul 1 Decembrie. Calendarul GAUDEAMUS 2016 mai cuprinde: Litoral (11 – 15 august), GAUDEAMUS Carte Şcolară (15 – 25 septembrie) şi Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învățătură (16 – 20 noiembrie).

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS