Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

18
Thu, Apr
115 New Articles

Mamă şi fiică au expus, în tandem, pictură şi fotografie la Câmpia Turzii

Artă
Tools
Typography

Rodica Lupan şi Ioana Colcer au pus lucrare de la lucrare şi au organizat o expoziţie de pictură şi fotografie intitulată sugestiv “Tan-dem”, expoziţie al cărei vernisaj a avut loc vineri, 7 februarie, în clădirea Palatului Cultural “Ionel Floaşiu”, pe holul de acces spre biblioteca din clădire.

Aşa cum încă de pe afişul evenimentului se arăta, expoziţia era dedicată comediei dell’arte, lucru semnalat de însăşi Iuliana Pop - preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Câmpia Turzii - cea care a deschis vernisajul expoziţiei: “Commedia dell’arte înseamnă, conform traducerii originale, comedia artiştilor, fiind o formă a teatrului de improvizaţie, ale cărei origini se găsesc în Italia secolului al XVI-lea, care a ajuns la un anumit apogeu al popularităţii sale un secol mai tarziu, fiind practicată până în ziua de astăzi”.

Prezentând un scurt istoric şi oferind în continuare detalii despre commedia dell’arte - care reprezenta, de fapt, conceptul central al expoziţiei - Iuliana Pop adresa şi o invitaţie celor prezenţi: “Pornind de la aceste idei, vă invităm la o veritabila incursiune în lumea artei plastice şi a artei fotografice, vă invităm la o expoziţie de artă care trece prin suflet, acel suflet care este prelungirea unei aripi de înger ce are curaj să zboare”, asftel Iuliana Pop introducând nu doar personajele din commedia dell’arte realizate în ulei pe pânză de către Rodica Lupan, dar şi lumea magică a teatrului surprinsă de Ioana Colcer în fotografiile sale.

După câteva referinţe la Chopin şi la adevăratele sale caricaturi muzicale, Iuliana Pop i-a dat cuvântul altui vorbitor, Tudor Călin Cioca, vicepreşedinte al Asociaţiei Artiştilor Plastici Câmpia Turzii: “De-a lungul sălii putem vedea expuse lucrări care prezintă o imagine complexă a unui cadru ingrat printr-o instalaţie mută. Expoziţia cuprinde două părţi. Prima parte este formată din pânzele Rodicăi Lupan, care ne propune o nouă şi sensibilă abordare în ulei pe pânză a personajelor pitoreşti din commedia dellarte, iar a doua, planşe fotografice ale fiicei Ioana, care ne transpune în lumea magică a teatrului într-un mod original prin intermediul aparatului de fotografiat”.

La evenimentul de la Câmpia Turzii a fost invitat şi Ciprian Cenan care, în calitatea sa anunţată de fotograf profesionist, spunea: “Legătura dintre pictură şi fotografie este la fel de strânsă precum cea dintre mamă şi fiică. Dacă e să vorbim despre istoria fotografiei încă de la început, ea s-a inspirat din pictură. În timp ce piuctura este învăluită într-un oarecare mister, fotografia surprinde detalii ascunse din magia unui moment Ioana a ştiut să capteze bine momentele de interacţiune de pe scenă şi să ne aducă nouă, privitorilor, comedia umană în diferitele ei ipostaze”.

Când a primit cuvântul, Rodica Lupan a preferat, la rândul său, să vorbească tot despre commedia dell’arte, asta poate pentru a accentua tema expoziţiei: “Primul document despre o reprezentaţie a commediei dell’arte apare la 1565. Textul după care se ghidează actorii nu este un scenariu propriu-zis, precum cel din zilele noastre, ci mai mult o schemă generală a acţiunii pe baza căreia actorii improvizau. Fiecare purta câte o mască diferită cu care identificai personajul. Actorii de commedia dell’arte luau trăsăturile principale ale personajelor lor. Reprezentaţiile erau adevărate spectacole de divertisment în care actorii jonglau, făceau numere de acrobaţie, cântau din gură sau din diferite instrumente şi dansau”.

Apoi Rodica Lupan a trecut la a vorbi, pe rând, despre personajele imortalizate pe pânze.

Mult mai convenţională şi dezinvoltă, fiica Ioana s-a referit nu doar la fotografii în sine ci inclusiv la ce poate însemna, în fapt, munca fotografului în special în teatru.

Datorită surorii mele mi s-a permis să intru la spectacolele studenţilor. E fascinantă lumea studenţilor” mărturisea Ioana Colcer, ulterior referindu-se şi la expoziţia în sine: “Avem şapte lucrări fiecare. Am zis să fac şi eu tot şapte, pentru că mama atât a putut să facă. Piesa de teatru în 2017 a fost pusă. Din 300 de cadre pe care le-am luat a trebuit să aleg şapte. A fost extraordinar de greu. Am zis: «care vine, aşa, mai interesant, aia o să rămână»”.

Ulterior, Ioana Colcer spunea că este la fel de pasionată şi de fotografia de stradă sau de fotografia de natură, totodată dezvcăluind că are în vedere şi un proiect de fotografie nud, însă toate astea după ce a împărtăşit şi din experienţa avută la teatrul “Aureliu Manea” unde, la piesa montată de Muriel Manea, a reuşit să facă fotografiile expuse în expoziţia “Tan-dem”.

Participanţii s-au arătat încântaţi de lucrările de pictură şi fotografie expuse de tandemul mamă-fiică în expoziţia “Tan-dem” de la Câmpia Turzii.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS