Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

17
Wed, Apr
106 New Articles

Drum lin printre stele, Maria Cristea! | Mesaj de condoleanţe din partea Bibliotecii Municipale “Teodor Murăşanu” Turda

Artă
Tools
Typography

Iubita artistă Maria Cristea este de acum în Eternitate, pe care o va bucura cu permanenta ei stare de bine de-a dreptul molipsitoare. Cu siguranţă toţi ne-o vom aminti cu zâmbetul pe buze.

Vestea plecării printre stele a Mariei a întristat deopotrivă arişti, iubitori ai artei şi pe cei care au cunoscut-o, în general.

La rândul său, Biblioteca municipală “Teodor Murăşanu” Turda a transmis un mesaj de condoleanţe, completat cu crâmpeiei din activitatea amplă a - de-acum - fostei artiste Turdene, Maria Cristea.

O veste tristă ne-a îndoliat sufletele la auzul ei: azi, 27.01.2024, a plecat dintre noi îndrăgita pictoriţă turdeană Maria Cristea. Un om cald, sociabil, foarte îndrăgit de lume şi un foarte bun artist plastic, Maria a lăsat un mare gol în sufletele noastre. Deşi cu probleme medicale deosebite de câţiva ani, a fost o mare luptătoare. A trecut peste 5 operaţii şi noi toţi, prieteni şi cunoştinţe, încă mai speram că se va face bine şi îi vom reauzi din nou râsul ei contagios şi îi vom simţi starea de bine pe care o transmitea mereu celorlalţi. Mutată la Sibiu din 2022, la fiica ei, Alexandra, Maria ţinea legătura cu mulţi din prietenii ei turdeni. Să îţi fie zborul lin spre stele, Maria, şi îţi mulţumim pentru tot ce ne-ai dăruit în această viaţă! Condoleanţe familiei îndurerate!
Născută la 3 Septembrie  1953 în Căpuşul-Mare, județul Cluj, Maria Cristea a locuit de zeci de ani în Turda, ducând numele orașului în cele peste 700 de expoziții colective din țară și străinătate și peste 70 de expoziții personale. Este absolventă a „Liceului de Arte Plastice” din Cluj-Napoca, promoţia 1972. A fost membru fondator al Asociaţiei Artiştilor Plastici din județul Cluj unde a fost vicepreşedinte zeci de ani, membru fondator al Filialei Interjudeţene Cluj-Bistriţa a U.A.P. România și a filialei turdene a Societății Culturale Filarmonia. De asemenea, a fost membră a Asociației meșterilor populari Cluj şi a ajutat mulţi artişti la începuturile lor în carieră. Maria a pictat și în ulei, și icoane și artă decorativă. A debutat expozițional în anul 1976 la Casa de Cultură a Studenților din Cluj. Lucrările în ulei, icoanele pe lemn, pe alabastru sau pe ou, ale Mariei Cristea, fac parte din colecţii particulare sau au devenit obiecte de cult în ţări ca România, Ungaria, Germania, Franţa, Italia, Spania, Canada sau S.U.A. A realizat toată pictura icoanelor din Biserica Schoenenbourg (Alsacia, Franța- 2002). De asemenea, semnează grafica a două volume de arheologie, ”Monumente și Muzee”, autor Mișu Davidescu, apărute la editura ”Sport Turism” București (1989).
Dosarul său de presă cuprinde numeroase articole în ziare şi reviste precum: „Viaţa de pretutindeni” (2007), „Ziarul 21” (2007), „Tribuna Afacerilor” (2006), „Dor de Dor” (2006), „Filarmonia” (2005); „Scutul Patriei” (2000), „Arieşul” (2002, 2006), „Viaţa Militară” (1982).
Pentru activitatea sa a primit numeroase premii și diplome, între care amintim: Diplomă specială acordată de Primăria Municipiului Turda (2005), Premiul de excelență acordat de Societatea Culturală Filarmonia (2006), Diploma FIDEL FILARMONIA Cluj-Napoca (2006), Diplomă oferită la „Târgul Naţional de Carte şi Birotică ASTU LIBRI”- Turda, jud. Cluj (2006), mențiune la concursul național de pictură DOR DE DOR (2006) și Premiul II (2007) la același concurs, Diplomă jubiliară acordată de Asociația Artiștilor Plastici din județul Cluj (2009).
Căsătorită cu Alexandru Cristea, fost cadru militar, acum pensionar, au avut împreună 2 fete care au moştenit talentul artistic al mamei lor, Gabriela, stabilită la Teiuş, şi Alexandra căsătorită Gruian, stabilită la Sibiu.
Înmormântarea va avea loc Marţi, 30 ianuarie, ora 11 Biserica Caplea Poplăcii Sibiu.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS