Bun, acuma că v-am făcut să citiţi, lucrurile sunt foarte simple: o lucrare - pictură în ulei - a artistului turdean Theodor Romilă a fost selectată în finala celebrului concurs internaţional de artă ModPortrait.
Şi dacă aţi trecut şi de primul paragraf, merită să luăm în considerare şi “elefantul din cameră”, respectiv titlul acestui material
În titlu spuneam că artistul turdean Theodor Romilă impresionează, ceea ce e adevărat!
În acelaşi titlu spuneam că artistul turdean Theodor Romilă nu prea impresionează, ceea ce e, de asemenea, adevărat!
Cum? Simplu!
Apărut în spaţiul public turdean - dar nu numai - cu doar câţiva ani în urmă, Theodor Romilă a creat o adevărată undă de şoc printre iubitorii de artă şi public în general: toţi cei care îi văd lucrările rămân minute în şir cu gura căscată, uimiţi de ceea ce văd şi având pe buze mereu cam aceeaşi întrebare: “Cum se poate aşa ceva?”.
Ei bine, se poate! Chiar dacă vă uitaţi la lucrările lui şi prima reacţie care vă vine în minte e “Imposibil!”, să ştiţi că e posibil, doar vă uitaţi cu ochii voştri la respectivele lucrări!
Deci aveam dreptate în titlu când spuneam că artistul Theodor Romilă imporesionează? Aveam!
La momentul de faţă, Theodor Romilă este doctorand - primul an de doctorat - la UAD (Universitatea de Artă şi Design) Cluj-Napoca.
În anul licenţei la UAD - 2020 - a fost beneficiarul unei burse Erasmus şi a studiat la Milano, iar în perioada masteratului la UAD - anul 2023 - a fost, de asemenea, beneficiarul unei burse Erasmus, studiind la Bari, în general urmând cursuri de grafică, pictură şi restaurare.
În anul 2022 Theodor Romilă a fost finalist la acelaşi concurs ModPortrait cu lucrarea de grafică “Jock”.
Iată că acum, în 2024, acelaşi Theodor Romilă e finalist la concursul ModPortrait cu o lucrare de pictură în ulei, un portret care îl înfăţişează pe tatăl său, artistul fotograf Marius Romilă.
Da, reusitele sunt frumoase şi toată lumea vede (şi, probabil, unii invidiază) laurii, însă prea puţini stau să se gândească ce şade în spatele acestor reuşite.
Un “memento” în acest sens a fost evidenţiat scurt şi la obiect de tatăl lui Theo - Marius Romilă - într-o postare pe facebook: “Felicitări, Theodor! Încă un mic «amănunt».... . În spatele acestor rezultate se află multă multă muncă și sacrificii pe măsură! ”.
Deci să încercăm să însumăm nişte ipoteze, care să ne ducă la o concluzie: talent “cu carul”, studii intense, multă muncă şi sacrificii, reuşite - confirmate de foruri de critică internaţională - care înnobilează talentul, munca, şi sacrificiile.
De ce spuneam în titlu că Theodor Romilă nu prea impresionează? Păi poate pentru că nu ne-ar surprinde ca lucrări ale sale să primească în viitor tot mai multe aprecieri dar mai ales confirmări avizate, ca o încununare a talentului, studiilor, muncii intense şi sacrificiilor făcute de artist.
Deci aveam dreptate în titlu când spuneam că artistul Theodor Romilă nu impresionează?
Aveam ! Pentru că nivelul la care a luptat să ajungă îl pune în poziţia în care diverse reuşite la nivel internaţional devin ceva “la ordinea zilei”, deci ceva “de aşteptat”. Şi toate sunt meritul lui.
Noi, ca turdeni, ne putem bucura că e turdean, dar nu putem fi mândri cu el, pentru că lupta, eforturile, munca şi sacrificiile sunt doar ale lui, nu ale noastre. Noi putem doar privi de pe margine, ne putem bucura şi, eventual, putem învăţa că adevărata cale spre succes o reprezintă munca şi seriozitatea, dar meritele sunt ale lui, nu ale noastre. Deci el trebuie să fie mândru - şi eventual părinţii lui - nicidecum noi, publicul “din tribune”, pentru că noi nu am avut niciun aport la reuşitele lui.
Evident că faptul de a fi din nou finalist într-un concurs internaţional de asemenea amploare nu avea ce să-i aducă decât bucurie artistului turdean, bucurie pe care a împărtăşit-o - unde altundeva, în lumea în care trăim? - pe facebook, dar într-un mod modest, plin de bun simţ, emoţie şi recunoştinţă - o dovadă în plus că nu “gura mare” şi “influensăreala” te fac om, ci bunul simţ.
Iată cum şi-a anunţat public Theodor Romilă bucuria şi emoţia de a fi din nou finalist la ModPortrait:
“Seara trecută am primit un e-mail care mi-a adus o veste foarte bună! Am aflat că sunt, din nou, finalist la celebrul concurs internațional de artă ModPortrait, ediția din anul 2023.
Am fost extrem de entuziasmat pe de o parte, dar și surprins pe de altă parte. Entuziasmul se înțelege de la sine, dar am fost și surprins deoarece mulți dintre cei care mă cunoașteți știți că eu sunt grafician, mai degrabă decât pictor. Și într-adevăr, aceasta este doar a doua lucrare cu tema portret, executată în tehnica ulei pe pânză, pe care am făcut-o în viața mea! Pot spune că mi-am asumat un oarecare risc atunci când am decis să înscriu această lucrare la concurs, dar am avut și o ambiție deosebită, anume aceea de a-mi demonstra - mie în primul rând - că sunt capabil să obțin rezultate artistice și în mediul picturii (unul nou pentru mine și încă insuficient explorat).
Legat de lucrarea în sine, aceasta are o valoare emoțională foarte mare pentru mine, atât datorită modelului - pentru cei care nu știți, este tatăl meu - cât și datorită faptului că am realizat această lucrare, în cea mai mare parte, în timpul studiului la Accademia Di Belle Arti Di Bari, Italia, de anul trecut. Acolo am studiat mediul picturii pentru prima dată, la nivel academic. Doresc să mulțumesc, pe această cale, profesorilor mei de acolo care m-au îndrumat și mi-au dat sfaturi extrem de valoroase pentru parcursul meu artistic, dar și colegilor care au fost foarte amabili cu mine!
Închei prin a spune că lucrarea "Marius", ulei pe pânză, 35 x 50 cm, va fi expusă anul acesta la Muzeul European de Artă Modernă din Barcelona (MEAM) din 17 mai până în 15 septembrie!
Mulțumesc enorm și membrilor juriului pentru această oportunitate și pentru încrederea acordată!”
Felicitări Theodor Romilă şi sa te bucuri de tot ceea ce îţi oferă viaţa!
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS