Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

La Turda se joacă fotbal şi din pasiune. “Cel mai în vârstă dintre noi are 78 de ani şi vine săptămânal de la Cluj să jucăm fotbal”!

Sport
Tools
Typography

O asociaţie din Turda a decis că poate aduna mai mulţi iubitori de fotbal în jurul unui proiect în cadrul căruia să primeze dragostea pentru mişcare, pentru sănătate, în principal dragostea de fotbal.

Constituit iniţial din persoane de diverse vârste care pur şi simplu doreau să facă mişcare la final de săptămână, grupul a devenit asociaţie şi şi-a “oficializat” activitatea sportivă pe care, acum, doreşte să o dezvolte.

Noi, iniţial, am solicitat primăriei (Turda - n.r.) să ne dea un vestiar, un spaţiu dezafectat şi să ne dea un teren, pe care să îl folosim două ore, vinerea. Ne-au dat 12.700 de metri patraţi. Ne-a dat şi un vestiar pe care noi l-am renovat - aşa cum ne obligasem prin contractul cu primăria. Trebuie să spun că am fost ajutaţi şi prin sponsorizări de la diverse societăţi: am primit gresie, mobilier, o uşă termopan şi chiar sume de bani. Pentru spaţiu plătim chirie. În primul an am plătit 120 de lei lunar apoi ne-am mărit chiria, conform unei HCL, la 240 de lei lunar. Cu primăria contractul este încheiat pe un an, urmând a fi reînnoit anual prin act adiţional” spunea Viorel Radu, preşedintele Asociaţiei Sportive “Old Boys Potaissa Turda”.

Iniţial asociaţia a încercat să obţină fonduri de la Primăria Turda în baza Legii 350 “şi din start ne-au zis că nu sunt fonduri”.

Astfel, doritorii de mişcare şi de fotbal au trebuit să se reorienteze în încercarea de a obţine ceva fonduri care să îi ajute la desfăşurarea activităţii şi la promovarea mişcării şi a fotbalului în rândurile doritorilor şi iubitorilor acestui tip de mişcare. Aşadar, următorul pas a fost să se îndrepte spre ideea realizării unui proiect în vederea obţinerii de fonduri de la Consiliul Judeţean Cluj. Dar, în acest sens, pe lângă identitatea sportivă obţinută iniţial, a fost nevoie de constituirea unei asociaţii care să aibă personalitatea juridică.

Pe Legea 350, teoretic, puteam obţine fonduri de la Primăria Turda, că aveam identitate sportivă, dar la Consiliul Judeţean nu puteam apela dacă nu eram asociaţie cu personalitate juridică şi am mers la ANAF şi am depus documentaţia” explica Viorel Radu.

S-a întocmit proiectul “Turda şi tradiţie în fotbal şi sănătate la vârsta a treia” iar povestea continuă cu depunerea dosarului - şi a proiectului prin care se solicita finanţare - în chiar preziua expirării termenului limită. “Am primit număr de înregistrare şi apoi, la aproximativ o săptămână, a apărut pe site-ul Consiliului Judeţean lista cu proiectele câştigătoare şi noi eram pe poziţia 48, cu suma de 15.000 de lei, suma solicitată”. adăuga preşedintele asociaţiei, precizând că suma s-a solicitat în patru etape.

Pentru prima etapă era vizată selecţia de tineri dar şi de membri de vârsta a treia şi organizarea unui meci demonstrativ, unde era nevoie de echipament sportiv, servicii de publicitate şi sonorizare, pentru care era nevoie de finanţare. Meciul demonstrativ a avut loc în luna august a acestui an.

A doua etapă era tot cu meciuri demonstrative şi cu un meci amical pentru care, la fel, a fost nevoie de echipament.

A treia etapă era cu un meci în deplasare şi era nevoie de fonduri pentru deplasare şi cheltuieli de hrană (s-a luat masa ulterior meciului). “De exemplu dacă faci deplasarea cu firmă de transpoort ai contract cu respectiva firmă şi dacă iei masa nu poţi decât la localuri de maxim 3 stele şi nu e voie alcool. Noi suportăm costurile, apoi facem o factură către Consiliul Judeţean şi ei ne decontează suma respectivă, bineînţeles cu aportul nostru 5%” mai explica Viorel Radu.

A patra etapă de finanţare este dedicată tot achiziţionării de echipament, inclusiv echipament de iarnă.

În plus faţă de finanţările obţinute, asociaţia mai are şi fonduri proprii realizate prin cotizaţiile lunare - în valoare de 20 de lei de membru - plătite de fiecare din cei 22 de membri înscrişi în asociaţie şi plătitori de cotizaţie.

Asociaţia este deschisă spre primirea de noi membrii, preşedintele asociaţiei precizând că mai vin şi alte persoane să practice sport, să joace fotbal din plăcere, de dragul mişcării, dar nu sunt neapărat înscrise în asociaţie. Pot veni de mai multe ori, joacă şi dacă le place şi vor să rămână, se pot înscrie în asociaţie.

Noi am făcut acest demers tocmai pentru a impulsiona persoane de vârsta a treia să nu stea în casă, ci să vină să facă mişcare, să fie mai sănătoşi. Asta a fost ideea proiectului. Avem persoane de vârsta a treia în asociaţie. Avem chiar o persoană din Cluj, care face naveta şi vine la fotbal la vârsta de 78 de ani”, adăuga Viorel Radu.

Dar intenţiile nu se opresc aici.

Pentru anul viitor planurile sunt să se depună un alt proiect. De asemenea, se doreşte înscrierea asociaţiei într-o ligă de Old Boys, preşedintele asociaţiei precizând că “am discutat cu o echipă de Old Boys de la Hunedoara, am înţeles că este o echipă şi la Cluj-Napoca, o să luăm legătura şi cu ei, cu o echipă din Alba Iulia am vorbit deja şi la Luduş am vorbit”.

Eu aş vrea să mergem mai departe cu acest proiect dacă şi membrii din asociaţie doresc. Sincer, pe viitor, dacă obţinem finanţare, aş dori să folosim acei bani pentru a moderniza suprafaţa de joc, dar să vedem, totuşi, ce se va întâmpla dacă se face baza sportivă. Noi o să înaintăm cerere către Primăria Turda pentru acces în viitoarea bază sportivă şi bănuiesc că o să ne aprobe din moment ce o să plătim chirie” se artă încrezător Viorel Radu, preşedintele Asociaţiei Sportive “Old Boys Potaissa Turda”.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS