Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

Eveniment la MACN: „71 de ani de la proclamarea independenței Statului Israel” - Exponate originale din colecția Andrei Klein

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 7-19 mai 2019, expoziția „71 de ani de la proclamarea independenței Statului Israel”.

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 7 mai 2019, de la ora 18. La eveniment vor lua cuvântul Lucian Nastasă Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca şi colecţionarul Andrei Klein. De asemenea, tot în data de 7 mai 2019, va avea loc prelegerea „Israelul vechi și nou”, susținută de Andrei Klein.

Personalitate culturală marcantă pentru cultura iudaică, Andrei Klein s-a născut în anul 1942 în lagărul Moghilev Podolski din Transnistria şi, în urma unor îndelungate şi pasionate preocupări culturale, deţine unele dintre cele mai valoroase colecţii, de referinţă pentru istoria şi evoluţia statului Israel.

Expoziţia valorifică o colecţie unică de filatelie, fotografie, carte poştală, numismatică şi documente istorice iudaice. Printre cele mai reprezentative exponate se află primele timbre tipărite de KKL (Fondul Național Evreiesc) începând cu anul 1902 și colecţia poştală a Israelului, începând chiar cu prima serie, care a apărut în 16 mai 1948, la două zile de la declaraţia de independenţă a statului Israel. Această serie poartă inscripţia „Poşta Evreiască” (în ebraică, „Doar Ivri”), deoarece, la data tipăririi anticipate, în 4 mai 1948, încă nu se hotărâse numele noului stat şi nici numele banilor care urmau să fie folosiţi. O valoare deosebită în cadrul expoziţiei o au cărţile poştale din anii ’20 – ’30, cărţile poştale militare, monedele cu imaginea unor personalităţi marcante pentru istoria statului, câteva dintre primele bancnote ale Băncii Naţionale Israel şi numeroase alte documente reprezentative pentru evoluţia unora dintre valorile fundamentale care au contribuit la crearea şi existenţa unuia dintre cele mai moderne state din Orientul Mijlociu.