Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

Poemul cinematografic „Suflet Românesc - atunci și acum - Despre muzica poeziei și poezia muzicii”, prezentat în premieră la Cluj-Napoca

Fundația Culturală „TerrArmonia”, Filiala Cluj, în parteneriat cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, invită publicul clujean iubitor de folclor și tradiții la vizionarea Poemului cinematografic SUFLET ROMÂNESC - ATUNCI ȘI ACUM, Despre muzica poeziei și poezia muzicii.

Proiectat în premieră la Cluj-Napoca, filmul va putea fi vizionat joi, 25 octombrie 2018, de la ora 17.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, sala „Reduta”, intrarea fiind liberă.

Evenimentul dorește promovarea, cu prioritate în rândul tinerilor și al iubitorilor de folclor, a valorilor spirituale românești, sub forma unui „film” sincretic inedit, care reconstituie pragurile vieții comunității tradiționale prin: cântecele rituale și instrumentale ce însoțesc marile treceri ale omului prin viață (naștere, cătănie, nuntă, seceriș, moarte), prin poezia lui Lucian Blaga și prin dansurile populare tradiționale. „Alegerea lui Lucian Blaga nu este întâmplătoare, atâta timp cât acceptăm că spațiul mioritic reprezintă spațiul matrice al  sufletului popular românesc”, consideră reprezentanții Fundației Culturale „TerrArmonia”, Filiala Cluj, inițiatorii proiectului coordonat de prof. univ. dr. Ioan BOCȘA.

La realizarea filmului a participat Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească ICOANE al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, condus de prof. univ. dr. Ioan BOCȘA și instruit de lect.univ.dr. Alina STAN, ansamblu care a abordat un repertoriu ce cuprinde cântece rituale de leagăn, mireasă, cătănie, dar și un repertoriu funebru, alături de un grup instrumental tradițional, drd. Ovidiu Barteș - vioară și Ștefan Samel – braci. Totodată, Ansamblul Folcloric Studențesc „Mugurelul” al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, instructor coregraf Paul Remeș, a prezentat în cadrul peliculei suite de dansuri tradiționale din Transilvania, ce cuprind vechi jocuri specifice de fete, de ficiori și de perechi. Apoi, actorii Ioan Josan și Ștefan Dogaru recită poezii din creația lui Blaga, poezii care fuzionează cu conținutul și specificul producțiilor tradiționale transilvănene.

Pelicula a fost filmată în luna iunie a.c., în Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, de lângă Pădurea Hoia și la Mănăstirea „Adormirii Maicii Domnului” de la Oașa, din Munții Șureanu, județul Alba. La prezentarea filmului vor fi prezenți toți cei care au contribuit la realizarea lui  iar prof. univ. dr. Ioan BOCȘA va face o scurtă prezentare.

Scenariul Poemului cinematografic „Suflet Românesc - atunci și acum - Despre muzica poeziei și poezia muzicii”  este semnat de lect.univ.dr. Diana Todea-Sahlean, director imagine: Tiberiu Bere / cameră: Tiberiu Bere, Cătălin Radu, Ana Călin / sunet: Theodor Bere / montaj: Cătălin Radu, asistent regie: Violeta Văduva / regizor secund: lect.univ.dr. Diana Todea-Sahlean, regia: Viorel Costea. Filmul este o producție IGV Film și S.P.A.T.C.

Proiectul a fost derulat de Fundația Culturală TerrArmonia, Filiala Cluj, în parteneriat cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca și Universitatea Babeș-Bolyai Cluj.

Filmul a fost realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Cluj, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și al unor societăți comerciale.

Biroul de presă