Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

Eveniment la MACN: Hollósy Simon și colonia de artiști de la Baia Mare - vernisaj 8 august 2018

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 8 august – 2 septembrie 2018, expoziția Hollósy Simon și colonia de artiști de la Baia Mare. Vernisajul va avea loc miercuri, 8 august 2018, de la ora 18.

Anul 2018 marchează centenarul trecerii în neființă a pictorului și dascălului Hollósy Simon. Moștenirea lăsată de el nu se rezumă doar la lucrările de artă, ci este una extinsă, ce înglobează întregul univers care a gravitat în jurul coloniei de artiști de la Baia Mare. Înființată în 1896, aceasta a reprezentat un punct de reper în evoluția artei maghiare și transilvănene. Chiar și după părăsirea coloniei de către marele artist, munca acestuia va fi continuată de restul fondatorilor școlii (Réti István, Ferenczy Károly, Thorma János și Iványi-Grünwald Béla), care în următoarele decenii vor lua sub tutela lor studenți și vor deschide porțile coloniei pentru alți artiști.

Expoziția organizată cu lucrări aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca este un omagiu adus acestui demers artistic și educativ de la sfârșitul secolului XIX, care a format și reformat spiritul artistic în cadrul mai multor generații.

Printre lucrările expuse pe simezele muzeului de artă, găsim picturi ale artiștilor din primele generații ale coloniei de artiști de la Baia Mare, precum: Hollósy Simon, Thorma János, Réti István, Iványi-Grünwald Béla, Ferenczy Károly, Ács Ferenc, Bene József, Börtsök Sámuel, Jándi Dávid, Koszta József, Krizsán János, Mikola András, Nagy Oszkár, Szolnay Sándor, Ziffer Sándor, Pascu Eugen, Dimitrie Cabadaief, Arthur Garguromin Verona.