Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

Expoziția de pictură CULORILE SOARELUI - 100 de ani de la nașterea artistului Constantin DIPȘE

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de cultură aflată în subordinea administrativă a Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 3 mai – 21 mai 2017, expoziția de pictură CULORILE SOARELUI a artistului bucureștean Constantin Dipșe.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 3 mai 2017, la ora 18.00, în sălile de expoziții temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Expoziția va fi prezentată de către Florin Gherasim, muzeograf organizator al evenimentului. De asemenea, personalitatea lui Constantin Dipșe va fi evocată de către doamna Maria Dipșe și Ionuț Dipșe, soția, respectiv, fiul artistului.

Constantin Dipșe s-a născut la 26 septembrie 1917 în comuna Șurdești din județul Maramureș. A urmat treptele educației artistice până la absolvirea Institutului Nicolae Grigorescu din București, secția pictură, promoția 1945, la clasa profesorilor Nicolae Dărăscu și Camil Ressu. 

Activitatea artistică și expozițională a lui Constantin Dipșe, începută chiar din studenție, adună un buchet excepțional de strălucite momente, însemnând proiecte, burse, călătorii de studiu, participări la expoziții de anvergură în țară și străinătate (Franța, Germania, Italia, Austria, Polonia, Cehoslovacia, Grecia, URSS și până în țări din extremul orient, ca India, Pakistan, Japonia.) Dintre numeroasele premii și distincții, amintim doar Ordinul și Medalia Meritul Cultural. În prezent, numele său patronează spiritual școala din satul natal, Șurdești. Deși s-a stabilit la București, artistul a revenit deseori în ținutul de baștină, iar sevele, amprentele Maramureșului s-au insinuat statornic în opera sa. Acest lucru a fost remarcat și de către numeroșii exegeți care, de-a lungul timpului, au descoperit în lucrările lui Constantin Dipșe, elaborate într-un demers creativ, statornic și continuu, de peste șase decenii, noi și noi valențe estetice. Organizat într-un moment aniversar, 100 de ani de la nașterea artistului, evenimentul de la Cluj-Napoca prezintă o selecție reprezentativă din opera sa, însoțită și de o bogată parte documentară (fotografii, scrisori, diplome, cataloage, broșuri) ce ilustrează traseul bogat al vieții și creației unui artist de excepție, Constantin Dipșe.     

Expoziția va fi deschisă spre vizitare în perioada 3 mai - 21 mai 2017, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10.00 - 17.00.