Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

„Îmi place/Nu-mi place... prin ARTĂ” - Vernisajul expoziției care marchează finalul proiectului: marţi, 18 octombrie 2016, ora 17:30

Un program de artă contemporană dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 9 şi 12 ani, concretizat într-o colaborare educaţională inedită între Asociaţia Da’DeCe - Bucureşti şi Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă Contemporană - Bucureşti şi Muzeul de Artă - Constanţa.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Asociația Da’DeCe – București, cu implicarea Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” – Cluj-Napoca, are deosebita plăcere de a vă invita marți, 18 octombrie 2016, ora 17:30, la vernisajul expoziției care marchează finalul proiectului cultural „Îmi place/Nu-mi place prin... ARTĂ”. 

Prin proiectul cultural „Îmi place/Nu-mi place... prin ARTĂ”, Asociația Da’DeCe şi-a propus, ca pe durata anului 2016, să-i apropie de formele de expresie, tehnicile și mijloacele de comunicare ale artei contemporane pe copiii cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani, prin medierea înţelegerii acestui mediu și prin procesul de creare a unor lucrări originale de artă. Proiectul constă în mai multe întâlniri între artiști-pedagogi, elevi de clasele III-VI și muzee de artă modernă și contemporană din trei orașe: București, Cluj-Napoca și Constanța, în vederea creării de către copii a unor lucrări de artă originale și a câte unei expoziții-instalație. Atât atelierele, cât și expozițiile, se desfășoară în spații din cadrul muzeelor, artiștii ghidând copiii în procesul creator prin valorificarea experiențelor celor mici și transpunerea acestora în lucrări de artă realizate în diferite tehnici: pictură, grafică, instalații care stimulează simțurile, fotografie etc. Intenția este aceea de a-i introduce pe copii în lumea artei contemporane în calitate de receptori (pentru expozițiile deja deschise în cadrul muzeelor), dar și în calitate de creatori de artă contemporană. Pentru București, Aurora Kiraly, Daniela Bălăneanu, Irina Cangeopol și Cuzina au fost îndrumătorii celor mici. În Cluj-Napoca și Constanța, lor li s-au alăturat Elena Ilash și Ana Bănică. 

Evenimentele din cadrul proiectului „Îmi place/Nu-mi place… prin ARTĂ!” s-au desfășurat, în perioada aprilie – iunie a acestui an, la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, unde au avut loc primele ateliere și prima expoziție. Începând cu luna septembrie, proiectul și-a continuat periplul la Muzeul de Artă Cluj-Napoca și Muzeul de Artă Constanța, unde s-au desfășurat noi ateliere de creație artistică finalizate, la rândul lor, cu câte o expoziție. 

În Cluj-Napoca, atelierele la care au participat elevii de clasa a IV-a din cadrul Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, învățător Tatiana Popa, s-au desfășurat în zilele de vineri, 23 septembrie, 30 septembrie, 7 și 14 octombrie, ele fiind urmate de expoziția care va prezenta, începând de marți, 18 octombrie 2016, lucrările realizate de micuții artiști. Provocarea lansată lor prin exercițiile plastice imaginative concepute și coordonate de artista Elena Ilash a abordat o temă incitantă, și anume „Selfie sau Cum aș dori să fiu?”, care a oferit elevilor șansa experimentării unei plaje diverse de tehnici și tipuri de suporturi specifice mediului artistic profesionist, cu un accent deosebit pus pe stimularea spontaneităţii creatoare şi fructificarea resurselor imaginative, valorificând, totodată, și valențele educative complementare ale spațiului muzeal.  

Echipa proiectului (etapa Cluj-Napoca):
Asociația Da’DeCe: Raluca Bem Neamu, Monica Grigore
Muzeul de Artă Cluj-Napoca: Alexandra Sârbu
Artist: Elena Ilash

Cu concursul:
Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” – Cluj-Napoca
Învățător: Tatiana Popa

Expoziția va rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 28 octombrie 2016, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00. 

„Îmi place/Nu-mi place... prin ARTĂ” este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Mai multe detalii despre programul evenimentului, cât şi descrierile îndrumătorilor implicaţi în proiect, găsiți AICI.

Despre Asociaţia Da’DeCe - București:

Asociaţia Da’DeCe își propune dezvoltarea creativității și încurajarea curiozității naturale a copilului în raport cu obiecte semnificative pentru cultură și civilizație, prin intermediul unei oferte diversificate și atractive de activități bazate pe improvizația artistică. Prin programele educative pe care le desfășurăm, povestim lumea cu ajutorul copiilor și a tinerilor curioși, pornind de la obiecte de valoare culturală care devin vii, pline de sens, adevărate surse de cunoaștere și imaginație. 

Proiectele noastre se bazează pe o educație a reușitei și a emancipării culturale care implică, în aceeași măsură, formarea artistică, umană și socială. Prin programele noastre, urmărim să promovăm încrederea în sine, dezvoltarea personală a copilului și transformăm muzeul (sau alte locuri care dețin obiecte de patrimoniu) într-un spațiu locuit și viu, plin de obiecte care vorbesc pentru că le ascultăm și pentru că ne pasă ce comunică. Prin culoare, asprime sau moliciune, prin textură, sunet sau personaje, ele își spun istoriile într-un limbaj personalizat. Suntem aici, cu mic, cu mare, ca să le ascultăm și să le inventăm cu sens!

Pentru aceasta, folosim metode moderne și inedite de interpretare a patrimoniului: teatrul muzeal, improvizația dramatică, storytelling (dramatizarea poveștilor) și ținem cont de tendințele moderne în psihologia copilului și a tinerilor: inteligența multiplă, diferitele stiluri de învățare (cercul lui Kölb), învățarea constructivistă și altele. 

Pentru oferta noastră completă de programe pentru copii și părinți, vizitați-ne pe www.asociatiadadece.ro, https://www.facebook.com/asociatiadadece sau pe https://asociatiadadece.wordpress.com/