Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

“Ion Raţiu, un destin pentru România” - expoziţie la Muezul de Istorie din Turda

Muzeul de Istorie Turda, în colaborare cu Centrul Rațiu pentru Democrație, itinerează expoziția de fotografie Ion Rațiu. Un destin pentru România. 

Conceptul  inițial al expoziției aparține domnului Răzvan Orășanu, director executiv al Institutului de Studii Populare și a fost prezentată publicului pentru prima dată la Muzeul Național al Țăranului Român din București  în perioada  5 - 26 mai 2016. 

Vernisajul expoziției la Turda, orașul natal al liderului politic, va avea loc joi, 14 iulie 2016  începând cu orele 17:00, la Muzeul de Istorie Turda, strada B. P. Hașdeu, nr. 2.

Invitații de onoare ai evenimentului sunt  Indrei Rațiu, unul dintre fiii lui Ion Rațiu și soția sa, Pamela Rațiu.

Ion Rațiu rămâne unul dintre cei mai reputați creștin-democrați din România. Principiile sale au animat numeroase generații de români, în pofida faptului că în ultimii ani influența acestuia a scăzut. În spiritul aducerii principiilor sale în atenția noii generații, expoziția va utiliza imagini pentru a reprezenta și disemina viziunea sa cât mai multor persoane, în special în rândul tinerilor. 

Conceptul expoziției se bazează pe imagini ale liderului politic român Ion Rațiu, imagini ce prezintă instantanee inedite, atât din viața personală, cât și din cea publică a marelui politician. Sunt prezentate peste șapte sute de fotografii din arhiva personală a familiei, completate cu două albume de fotografii din colecțiile Muzeului de Istorie Turda, fondul familiei Rațiu.

Din expoziție fac parte fotografii din copilăria liderului politic, apoi din timpul călătoriilor sale, două portete ale politicianului, dar și un arbore genealogic, și blazonul familiei Rațiu. Nu lipsesc nici seriile de imagini dedicate Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, creată de Ion Rațiu în 1984, respectiv ziarului Cotidianul, pe care acesta l-a fondat în 1991. De asemenea, din expoziție fac parte și imagini din campania electorală din 1990, respectiv fotografii din viața parlamentară a lui Ion Rațiu, alături de politicieni ai vremii. În vitinele amenajate în cadrul expoziției se regăsesc obiectele personale ale omului politic, publicații, însemne și afișe din timpul campaniei electorale din 1990.

Ion Augustin Nicolae Rațiu (6 iunie 1917, Turda –  17 ianuarie 2000, Londra) a fost un politician român, reprezentant al Partidului Național Țărănesc (devenit ulterior PNȚCD).    

Ion Rațiu este descendent al Familiei Rațiu de Nagylak (Noșlac), una dintre cele mai vechi familii nobile din Transilvania. Existența sa datează din timpul lui Sigismund de Luxemburg, din secolul al XIV-lea. Originea numelui de familie Rațiu (Ratz / Racz) a fost pentru prima oară atestată în localitatea Noșlac, județul Turda-Arieș.

La Turda expoziția poate fi vizitată în perioada 14 iulie - 30 septembrie 2016.