Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

"Minciuni grosolane, autosuficiență sfidătoare, trădare a intereselor românilor". Reacția senatorului USR Mihai Goțiu, după afirmațiile ministrului PSD al Culturii legate de Roșia Montană

USR
Typography

Senatorul USR Mihai Goțiu l-a interpelat, astăzi, în Senatul României, pe ministrul PSD al Culturii, Daniel Breaz, acuzând-ul de trădare a intereselor cetățenilor români, în urma declarațiilor pe care acesta le-a făcut cu privire la motivele blocării includerii localității Roșia Montană în UNESCO.

"Stimate d-le ministru, am citit cu surprindere minciunile grosolane, pe care le-ați transmis public, la sfârșitul săptămânii trecute, legate de includerea Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO. Sunt minciuni care vă plasează pe lunga listă a trădătorilor intereselor cetățenilor români. Am fost șocat de lejeritatea incredibilă, autosuficiența sfidătoare, incompetența și ignoranța stupefiante cu care un ministru al Culturii repetă aceleași manipulări mizerabile, potrivit cărora istoria și cultura României ar împiedica dezvoltarea economică; că dosarul depus la UNESCO nu ar fi fost complet ori că includerea Roșiei Montane în UNESCO ne-ar afecta șansele la procesul de la Washington, în care Gabriel Resources solicită despăgubiri de miliarde de dolari", se arată în interpelarea senatorului USR.

Mihai Goțiu a demontat, pe puncte, afirmațiile făcute de ministru la sfârșitul săptămânii trecute. "Mai întâi, istoria și cultura unei țări și a unei națiuni nu au valoare economică. Sunt INESTIMABILE (asta dacă înțelegeți ce înseamnă acest cuvânt). Și cu atât mai mult sunt inestimabile acele părți ale istoriei și culturii unei țări care sunt reprezentative pentru istoria și cultura universală. Desigur, istoria și cultura unei țări pot fi valorificate economic. Dar pentru asta un ministru al Culturii și un Guvern au nevoie de... cultură.
Mai apoi, faptul că dosarul depus la UNESCO nu ar fi fost "bine pregătit" ori "incomplet" e o minciună sfruntată. Pe baza documentației depuse la ICOMOS și a vizitei făcute pe teren de către delegația ICOMOS, Roșiei Montane i-a fost recunoscută valoarea excepțională pentru istoria și cultura universală și a primit recomandare de includere în UNESCO. Consiliul Internațional pentru Monumente și Situri (ICOMOS) este cel mai prestigios organism internațional de experți din domeniul patrimoniului și organism raportor UNESCO. Cum puteți afirma că dosarul Roșia Montană nu ar fi fost pregătit bine după ce a fost evaluat și confirmat de ICOMOS?

În fine, cea mai grosolană minciună e cea potrivit căreia includerea Roșiei Montane în UNESCO ar afecta șansele României în litigiul cu Gabriel Resources, în condițiile în care e taman pe dos. Mai exact, ani la rând, reprezentanții companiei miniere au afirmat că Roșia Montană n-ar avea valoare de monument istoric și că includerea pe lista monumentelor istorice de clasă A din România s-ar fi făcut în mod abuziv, lucru care i-ar fi prejudiciat interesele. Practic, includerea Roșiei Montane în UNESCO ar desființa o parte semnificativă a argumentelor și pretențiilor slugilor lui Gabriel Resources. Pentru că ar fi o confirmare, dincolo de orice dubiu, a faptului că Roșia Montană are valoare nu doar pentru istoria și cultura României, ci și pentru istoria și cultura universală.

În realitate, singurul motiv pentru care România riscă să plătească daune e corupția uriașă din Afacerea Roșia Montană, în care, potrivit companiei, s-ar fi cheltuit 700 de milioane de dolari. Cum la Roșia Montană nu s-a construit nici aeroport, nici autostradă suspendată peste Apuseni, nici măcar un stadion la standarde europene (și multe alte lucruri care s-ar fi putut construi cu 700 de milioane de dolari chiar și în România), orice cetățean de bun simț poate înțelege în buzunarele cui au ajuns acești bani și de ce există politicieni care ar prefera să lase România să plătească miliarde de dolari pentru ca adevărul să nu iasă la lumină", arată Mihai Goțiu, în interpelare.

La final, ministrului i-au fost solicitate răspunsuri la mai multe întrebări: "Ce credeți că ar face și ar spune ministrul francez al Culturii dacă sub Notre Dames s-ar descoperi ceva resturi de minereu de aur și argint? Cu cât sunteți plătit ca, în exercițiul funcțiunii, să repetați manipulările grosolane ale avocaților și slugilor companiei miniere? Vă solicit să-mi răspundeți la întrebările de mai sus în scris și oral", a încheiat Mihai Goțiu.

"Nu poţi, ca să incluzi în patrimoniul UNESCO ceva de importanţa Roşiei Montane, să faci un dosar într-un birou, peste noapte şi UNESCO să accepte. (...) Includerea în patrimoniul UNESCO a Roşiei Montane va aduce pierderi de câteva miliarde de dolari statului român. (..) Aşa cum a fost pregătit dosarul respectiv, total aiurea, nu are ce să caute în patrimoniul UNESCO. (...) Dacă Roşia Montană ajungea să fie sit UNESCO, practic era un proces de câteva miliarde de dolari, pierdut din start de către România", a declarat ministrul Culturii, Daniel Breaz, conform presei locale din Alba Iulia.

Anul trecut, Ministerul Culturii a solicitat retragerea Dosarului Roșia Montană de pe ordinea de zi a Conferinței UNESCO, cu câteva zile înainte deciziei finale, chiar dacă primise în luna mai recomandare de includere din partea ICOMOS, organismul de experți internațional raportor UNESCO. Recomandarea ICOMOS are valabilitate de trei ani. În timpul discuțiilor privind constituirea Alianței USR PLUS, la solicitarea lui Mihai Goțiu, Dacian Cioloș a afirmat că după câștigarea alegerilor parlamentare din 2020, Roșia Montană va fi inclusă în UNESCO în 2021.

USR Cluj