Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

24
Wed, Apr
109 New Articles

Senator USR: Cetățile dacice din patrimoniul UNESCO nu se salvează cu festivisme

USR
Typography

Cetățile dacice din Munții Orăștiei nu au foarte multe motive de bucurie cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO. Cu excepția cetății Sarmizegetusa Regia, celelalte sunt abandonate, vandalizate, distruse și într-un pericol permanent de a-și pierde definitiv valoarea care a dus la recunoașterea lor ca monumente reprezentative pentru istoria și cultura umanității.

"În acest an nu e loc de festivisme, tăieri de panglici și aplauze ipocrite, ci de măsuri de urgență, pentru că fiecare zi care trece aduce cu ea o altă distrugere a acestor cetăți", a declarat senatorul USR Mihai Goțiu, în contextul evenimentelor care se vor desfășura în această săptămână, în județul Hunedoara, legate de împlinirea a 20 de ani de la includerea cetăților dacice în UNESCO.

Membri ai Comisiei Senatului și Camerei Deputaților pentru relația cu UNESCO, reprezentanți ai Consiliilor Județene Hunedoara și Alba, ai Guvernului și ai altor instituții publice vor participa joi, 18 aprilie 2019, de la ora 10.00, la dezbaterea " Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, 20 de ani de la recunoaşterea UNESCO". În aceeași zi, se va face și o deplasare pe teren, la cetățile Sarmizegetusa Regia și Costești.

"Sper că, măcar acum, după ce vor vedea direct, pe teren, distrugerile cauzate de indiferența, indolența, incompetența și lipsa totală de responsabilitate a Ministerului Culturii din ultimii doi ani, vor înțelege cât de gravă e situația și că e nevoie, atât de măsuri de urgență, cât și de un plan și o strategie pe termen lung, și sper că discuțiile de la Deva vor avea acest obiectiv, nu bifarea și raportarea unei acțiuni de portofoliu", a afirmat senatorul Mihai Goțiu, originar din Deva.

În urma vizitei de documentare pe care a făcut-o, în vara anului trecut, în Munții Orăștiei, Mihai Goțiu a prezentat public imagini cu dezastrul de la Costești, și a adresat mai multe întrebări și interpelări pe această temă, Ministerului Culturii și Guvernului României. "Am fost informat că după doi ani de la punerea în consultare publică a unei Hotărâri de Guvern, care avea ca scop rezolvarea problemei, nu se întâmplase nimic. Doar după ce am făcut publice imaginile distrugerilor, s-a format un grup de lucru interministerial pentru elaborarea unei alte Hotărâri de Guvern, care nici acum, nu are toate avizele", a explicat Mihai Goțiu.

Senatorul USR a depus și un amendament la Legea Bugetului de stat pentru anul 2019, prin care a solicitat alocarea sumei de 5 milioane de lei pentru Institutul Național al Patrimoniului, pentru realizarea lucrărilor de punere în siguranță pentru stoparea distrugerilor cetăților dacice. "Amendamentul a fost respins de majoritatea parlamentară. Sper că după această vizită, pe teren, să priceapă și reprezentanții PSD și ALDE de ce e nevoie de aceste intervenții de urgență, până la clarificarea problemelor juridice și găsirea unei soluții pe termen lung. Mă voi asigura că vizita și discuțiile nu vor rămâne la un nivel festivist", a mai spus Mihai Goțiu, care va fi prezent și el, în această săptămână, la dezbaterile de la Deva și la vizita de la cetățile dacice.

USR Cluj
16.04.2019