Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

24
Wed, Apr
115 New Articles

USR: Liviu Pop vrea să treacă Legea Manualului, declarată neconstituțională, profitând de atenția pe Legea Bugetului

USR
Typography

Profitând de atenția pe Legea Bugetului, Liviu Pop vrea să treacă, astăzi, de Senat, Legea Manualului declarată neconstituțională, anul trecut de CCR. Pe ordinea de zi a Comisiei de Învățământ de la Senat intră Legea Manualului.

Dar nu e vorba de o lege care "să reglementeze achiziția manualelor școlare pentru învățământul preuniversitar", cum apare la prioritățile Ministerului Educației Naționale din Legea Bugetului de stat, ci de elaborarea manualelor (mai exact se va face achiziție de manuscrise, nu de manuale). Propunerea copiază integral legea declarată neconstituțională anul trecut (din cauza încălcării procedurilor parlamentare). Acum propunerea legislativă a fost depusă la Senat, ca primă cameră sesizată, Camera Deputaților fiind decizională (traseul unei legi ordinare).

Modul de operare, e tipic PSD. Pe 5 februarie a fost depusă la Senat și, în aceeași zi, a intrat la avize, iar astăzi e pe ordinea de zi la Comisia de Învățământ pentru raport. Liviu Pop încearcă să profite de faptul că atenția presei și a cetățenilor e pe Legea Bugetului, ca să treacă Legea Manualului, măcar de Senat fără dezbatere reală și fără să mai facă valuri.

"Practic, legea reglementează criteriile și modul centralizat de elaborare a manualelor. Vor fi maxim trei manuscrise pentru fiecare materie, ale căror drepturi de autor vor fi achiziționate de minister în urma competiției organizate pe baza metodologiei pe care tot MEN o adoptă. Coroborat cu prioritatea, din aceeași Lege a Bugetului de stat, de "susținere a Editurii Didactice și Pedagogice", e evident că editarea și tipărirea se vor face de această editură. Art. 4, alin. 1) și alin. 2), arată clar că în competiție intră autori/coautori cu manuscrise, nu edituri cu un manual complet (inclusiv editat).

"E vorba Editura Didactică și Pedagogică care a devenit "celebră" anul trecut, după gafele monumentale din manualele de biologie, geografie și istorie. Cele cu Turnu Măgurele plasat prin Mehedinți, Marea Moartă în locul Mării Roșii, cu ficatul în partea stângă și în care elevii erau întrebați "cine și cum se produce urina". Pentru toate aceste gafe care au făcut necesară retipărirea tirajelor, plătite, în cele din urmă, de toți cetățenii, din bugetul public, Liviu Pop vrea să premieze Editura Didactică și Pedagogică cu această lege", a transmis senatorul Mihai Goțiu.

Legea Manualului intră în contradicție cu Ordinul de ministru al Ecaterinei Andronescu (nota bene: ministrul nu se numără printre semnatarii propunerii legislative), publicat în Monitorul Oficial pe 5 februarie 2019 (în aceeași zi în care proiectul Legii Manualului a fost depus la Senat!), care reglementează procedura de evaluare și de achiziție de manuale (nu de manuscrise) și în care "ofertantul" este definit ca "operator economic care a depus proiecte de manuale școlare".

USR Cluj
12.02.2019