Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

14
Fri, Jun
100 New Articles

Oana Murariu, deputat USR: “Acordarea indeminizației de creștere a copilului nu trebuie să conducă automat la închiderea afacerilor antreprenoriale ale mamelor”

USR
Typography

Femeile antreprenor și cele cu meserii liberale vor putea să primească indemnizația de creștere a copilului, fără a își suspenda activitatea, dacă optează în acest sens. Prevederea apare într-un proiect de lege depus recent în parlament și inițiat de deputata USR Oana Murariu.

Femeile antreprenor și cele cu meserii liberale au de condus o afacere. Au angajați, colaboratori, clienți. Spre deosebire de salariate, care au o poziție de execuție, iar businessul poate continua (mai bine sau mai puțin bine) și dacă fac o pauză, activitatea femeilor antreprenor sau cu meserii liberale îmbină componenta de conducere cu cea de execuție. Dacă ele iau o pauză, acest lucru poate însemna închiderea completă a businessului, nu doar suspendarea sa.

,,Femeile antreprenor sau cu profesii liberale nu ar trebui puse de stat în postura de a trebui să aleagă între familie - a face un copil, respectiv business-ul pe care l-au ridicat de la 0 într-o perioadă de timp. Politicile publice ar trebui să încurajeze o bună îmbinare a celor 2 componente. În prezent, ele trebuie să își suspende complet activitatea pentru a primi indemnizația de creștere a copilului, ceea ce paralizează businessul. Având în vedere componenta de conducere inerentă acestor poziții, este firesc să existe opțiunea de a continua activitatea, fără a fi afectat dreptul la indemnizația lunară. Clar volumul lor de muncă se va reduce considerabil și de aceea indemnizația de creștere a copilului vine să compenseze scăderea încasărilor în acest sens.” subliniază deputata Oana Murariu, președinte al organizației județene din Cluj a USR.

Spre exemplu, o femeie cu un PFA care are și angajați, în prezent trebuie suspende activitatea PFA-ului la Oficiul Registrului Comerțului pentru a putea primi indemnizația de creștere a copilului, ceea ce înseamnă de fapt inclusiv concedierea angajaților. Multe femei amână decizia de a face un copil pe aceste considerente, iar unele iau decizia de a nu face copii. Iar acest lucru are un impact negativ și direct nu doar pentru ele, ci și pentru angajații lor care sunt astfel concediați. Inclusiv bugetul de stat pierde veniturile care ar fi altfel colectate din continuarea activității economice.

,,Proiectul de lege își propune atât stimularea natalității, cât și a spiritului antreprenorial și libertatea de exercitare a profesiilor liberale. Este important ca statul să găsească cele mai bune soluții pentru a răspunde particularităților de pe piața muncii și să susțină deopotrivă femeile salariat, antreprenoare sau cu profesii liberale în a avea acces la politicile implementate de stat pentru a susține nou născuții și familiile acestora” precizează Oana Murariu.

Proiectul de lege vine în continuarea cadrului legal de susținere deopotrivă a antreprenoriatului și natalității, instituit prin Legea nr. 342/2023 privind acordarea dreptului la concediu de risc maternal și femeilor antreprenor sau cu meserii liberale, inițiată de deputata USR Oana Murariu, alături de parlamentarele USR Oana Țoiu și Sivia Dinică, publicată în această săptămână în Monitorul Oficial al României.