Contactat telefonic de Agora Media, fostul deputat turdean a explicat că este alături de actualul vicepremier de 5 ani deja, Mircea Irimie - actualmente secretar de stat - considerând că în interiorul ALDE nu trebuie să existe o împărţire între pro sau contra Constantin ori Tăriceanu.
Fiind, totuşi, văzut alături de Daniel Constantin la momentul la care acesta a decis părăsirea încăperii în care avea loc întâlnirea ALDE de duminică, 19 martie, Mircea Irimie consideră firesc ca alegerile să se desfăşoare din teritoriu spre centru şi nu invers, în acest sens fostul deputat turdean invocând statutul şi regulamentul formaţiunii politice.
“E normal să ai alegeri la comună, la municipiu, la judeţ, la regiune şi la diaspora iar apoi, cu foruri alese, legitime, să faci congres” spunea Mircea Irimie explicând că “La noi în statut articolul 88 spune clar: congresul este cel care încheie suita alegerilor, nu o deschide. Noi am stabilit un statut, un regulament, de ce nu le respectăm?” şi, totodată, precizând că la momentul de faţă există o comisie din fuziune între PC şi PLR - din care şi Mircea Irimie face parte.
Pe de altă parte Mircea Irimie infirmă zvonurile potrivit cărora s-ar intenţiona spargerea ALDE neajunsul fiind doar că întâlnirea de duminică nu a fost convocată statutar.
“Duminică a fost convocată delegaţia care să stabilească congresul. Dar nu am fost convocaţi statutar. Noi delegaţie permanentă ALDE nu avem decât abia după congres. Forurile care stabilesc data congresului, modalitatea congresului sau organigrama, sunt Consiliul Naţional al PC-uluişi delegaţia permanentă a PLR-ului şi acestea trebuiau să se întâlnească. Când ne-am întâlnit am văzut feţe noi pe care nu le-a văzut nimeni niciodată. Au fost chemaţi... Dar nu aşa, pentru că sunt desemnaţi. Noi când am prezentat datele toate am arătat pe fişe, pe documente, cine face parte din Consiliul Naţional al PC, cine face parte din delegaţia permanentă a PLR. Aceia trebuiau chemaţi, care erau de ani de zile în PC, nu cei care au venit doar de câtva timp. Cele două foruri stabileau congresul ALDE după care nu mai există fost PC sau fost PLR, decât ALDE, dar până atunci există o comisie de fuziune care conduce, birouri excecutive, copreşedinţi, cosecretari, nişte reguli stabilite pe măsuri tranzitorii, reguli de care nu se mai ţine seama” preciza fostul deputat turdean explicând: “În Consiliul Naţional al PC au fost predaţi 468 de oameni, duminică nu ştiu dacă au fost 70-80 invitaţi din fostul PC, la PLR erau 250 de oameni, au fost vreo 150 invitaţi. Trebuiau invitate forurile statutare, este o lege a partidelor politice, nu poţi face pompieristic. Nu s-a cerut altceva, domnul Tăriceanu va fi preşedinte, Constantin va fi preşedinte executiv, Daniel Chiţoiu secretar şi încă 9 vicepreşedinţi”.
În plus Mircea Irimie aminteşte de partidul ţărăniştilor care ar avea şapte congrese anulate în instanţă pe vicii de procedură, lucru care nu se doreşte pentru ALDE.
Fiind, pentru zona noastră, cel mai reprezentativ membru ALDE alături de Steluţa Cătăniciu, Mircea Irimie recunoaşte că nu ar fi pe aceeaşi lungime de undă cu deputatul Cătăniciu: “dânsa vrea congres de la vârf în jos, eu vreau congres de jos în sus, aşa se alege peste tot. Toţi cei din ţară vor alege preşedintele, nu preşedintele se alege pe el şi dă semnal în toată ţara. Legea partidelor politice trebuie respectată. Îmi pare rău că ne despărţim într-o parte şi în alta, dar cel mai simplu era să se respecte statutul şi nu mai erau probleme”.
Dacă despre efectele nerespectării statutului Mircea Irimie spunea că “sunt colegi care de duminică au anunţat că vor ataca în instanţă. Se va duce în anulare decizia de duminică”, despre acţiunile în instanţă, fostul deputat turdean spunea: “În ţară s-au făcut vreo 13-14 acţiuni în instanţă în judeţe în care în loc să se convoace birourile executive care să stabilească că se vrea congres, s-au convocat delegaţii teritoriale care nu sunt constituite... Acum judeţele sunt conduse de birouri executive...”, Mircea Irimie confirmând şi că birourile executive trebuiau constituite la nivel local pentru ca cei care votează la congres să fie legitimaţi deja prin vot.
“Eu sper ca cei doi preşedinţi să se întâlnească, să se închidă într-o încăpere şi să se înţeleagă, să conveargă, să nu mai împărţim în două lumea, pro sau contra cuiva. Cred că se aşteaptă ca cei doi preşedinţi să se întâlnească şi să stabilească direcţia clară fără interpretări, iar toţi colegii mei să aibă o rezervă în a ofensa pe unul sau pe celălalt că am văzut că şi o distinsă colegă a mea de la cluj a vorbit... e important controlul, responsabilitatea şi maturitatea” mai spunea, pentru Agora Media, Mircea Irimie în finalul discuţiei.
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS