Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

17
Wed, Apr
106 New Articles

Steluţa Cătăniciu îi dă şah primarului Matei. Dar pionii? | VIDEO

Steluţa Cătăniciu

ALDE
Typography

Spre finalul conferinţei de presă care a avut loc la sediul ALDE Turda, copreşedintele ALDE Cluj, deputat Steluţa Cătăniciu, s-a arătat foarte dezamăgită de faptul că PSD Turda, inclusiv primarul Cristian Matei, nu ar fi respectat un protocol politic semnat între PSD şi ALDE la nivelul municipiului Turda.

Considerând că s-a depăşit limita bunului simţ, Steluţa Cătăniciu s-a referit la colaborarea existentă la nivel naţional între ALDE şi PSD, pentru ca mai apoi să amintească de cazul particular de la Turda: “În ceea ce priveşte colaborarea noastră cu PSD pe Turda, cu domnul Cristian Matei, sunt foarte nemulţumita de colaborarea pe care ALDE o are cu domnul primar. Am avut un protocol strict politic semnat de către domnul primar, de către domnul Remus Lăpuşan şi de către colegii noştri copreşedinţi pe Turda, consilieri locali. Era un protocol  politic care viza strict funcţia de viceprimar care urma să ne revină nouă, celor de la ALDE. Sunt foarte dezamăgită de faptul că domnul primar Matei nu şi-a respectat această primisiune. Cei de la ALDE, atât în Consiliul Local al municipiului Turda cât şi la nivel naţional au fost un partener corect faţă de cei din PSD dar asta nu înseamnă că la nivel local, în situaţia în care vom observa că această promisiune a colegilor de la PSD şi, implicit, a domnului primar Matei, nu este onorată, nu vom renunţa, în scurt timp, la acest protocol”.

Alegerea viceprimarului se face prin vot secret, din rândul consilierilor în funcţie. Protocolul de care amintea aproape cu înverşunare Steluţa Cătăniciu lăsa mai degrabă impresia unor înţelegeri de dinainte (denumite “protocol” în cazul de faţă) prin care vice primarul era stabilit cumva de dinainte într-un anume context. Întrebată cum vede această situaţie în care viceprimarul pare mai degrabă numit decât ales, deputatul clujean dădea exemple la nivel naţional, invocând totodată disciplina de partid: “În Parlament stabileşti o majoritate parlamentară, stabileşti guvernul, propui primul ministru cu care majoritatea parlamentară se duce în faţa preşedintelui, preşedintele îl desemnează iar după desemnare primul ministru îşi formează guvernul şi se duce în faţa parlamentului. Votul e secret la fel cum e şi în consiliul local. E o chestiune legată de disciplina de partid şi de respect între partenerii politici. S-a agreat funcţia de viceprimar între ALDE şi PSD ca acea funcţie de viceprimar să ne revină nouă, protocol care nu a fost respectat de către colegii de la PSD. De fiecare dată au existat aceste promisiuni că se va remedia situaţia. Până la această oră nu s-a remediat şi eu, personal, în calitate de copreşesinte ALDE Cluj sunt extrem de nemulţumită faţă de comportamentul politic al celor de la PSD vizavi de organizaţia ALDE Turda cu atât mai mult cu cât noi am fost un partener corect faţă de PSD la Turda

Prezent la conferinţa de presă, Sorin Săveanu (fost consilier local, fost viceprimar, fost director la CAA, fost penelist şi actualmente aldist) a dorit să intervină dând un exemplu din 2004 când a existat un protocol politic între PNL şi PD, în cadrul alianţei DA prin care PNL susţine primarul Ştefănie şi PD susţine primarul liberal. “Dacă era disciplină de partid şi dacă toţi agreează treaba respectivă numărul de voturi era suficient ca reprezentantul ALDE să fie viceprimar”, concluzionă Sorin Săveanu revenind în actualitatea despre care vorbea şi deputatul Steluţa Cătăniciu.

Când în conferinţa de presă se amintea că nu a depins doar de PSD ca viceprimarul să fie de la ALDE Turda, înverşunarea Steluţei Cătăniciu părea să se contureze şi mai bine: “Nu e problema noastră, a celor de la ALDE, să rezolvăm această problemă pentru că nu noi am generat-o, este problema lor, să o rezolve, dacă doresc, şi dacă mai doresc să aibă în ALDE un partener în Consiliul Local”.

Apărând în discuţie ideea că acel cui al lui Pepelea în această speţă - actualul viceprimar Lucian Nemeş - nu era de la PSD la momentul localelor din 2016 ci era reprezentant UNPR (deci nu era obligat la respectarea invocatei discipline de partid), aceeaşi Steluţa Cătăniciu preciza: “În momentul în care un partid depune lista, semnează preşedintele pentru acea listă confirmând că toţi de pe listă sunt membri ai partidului […] Domnul Nemeş, prin întâmpinarea făcută, arată că e membru PSD”, copreşedintele ALDE Cluj dovedindu-se chiar mai categorică: “Situaţia este foarte simplă. Mingea este în terenul lor. Dacă mai doresc o colaborare cu noi, cei de la alde, în consiliul local, respectă protocolul. Dacă nu, am înţeles care este situaţia”.

Păi hai să vedem!

În urma alegerilor din iunie 2016, configuraţia noului consiliu local era următoarea:

  • PRM - 1 consilier
  • UDMR - 2 consilieri
  • PNL - 5 consilieri
  • PSD - 7 consilieri (dacă aici intra inclusiv Lucian Nemeş)
  • ALDE - 3 consilieri
  • PMP - 3 consilieri

Pe scurt, ALDE şi PSD (inclusiv Lucian Nemeş) aveau în total 10 consilieri, adică 10 voturi din 21, adică voturi insuficiente pentru desemnarea viceprimarului.

Altfel spus, cu toată disciplina de partid invocată atât de Cătăniciu cât şi de Săveanu, Sorin Săveanu nu avea dreptate când spunea că erau voturi suficiente. Chiar mai mult, într-o astfel de lumină a evenimentelor inclusiv pretenţiile Steluţei Cătăniciu par uşor exagerate prin prisma “noi am semnat protocol, deci vrem funcţia de vice”.

E cunoscut faptul că Adrian Sărmăşan în calitate de consilier ALDE l-a propus pe Ovidiu Micu în să a venit momentul când lucian Nemeş s-a dedat la programul de ghiduşii liber ales şi s-a autopropus, moment în care pedeliştii s-au bucurat ca şi cum era unul de-al lor (prin “pedelişti” înţelegeţi voi cine).

Iar Lucian Nemeş - am spus-o şi atunci - susţinea ceea ce opinia publică ştia şi ceea ce s-a promovat din rândurile PSD: echipa Matei - primar, Nemeş - viceprimar. Şi cu protocolul ce-i?

Pă protocolul pare să fi devenit acea sperietoare cu care ALDE Turda ameninţă PSD Turda la nivel de majorităţi în Consiliul Local. Din spusele Steluţei Cătăniciu reieşea cât se poate de clar că dacă ALDe nu primeşte funcţia de viceprimar, ALDE îşi ia jucăriile şi trece în opoziţie. Doar ca idee, la momentul de faţă 3 ALDE cu 5 PNL... fac doar 8. Rămâne de văzut cum joacă UDMR (cărora le place doar la putere) cu 2 consilieri sau PMP cu 3 consilieri.

Revenind puţin la spusele lui Sorin Săveanu, atunci, în 2004, era vorba de o alianţă - DA (dreptate şi adevăr, cică...) - s-a mers pe alianţă, nu pe un protocol semnat. ALDE nu a candidat “la comun” cu PSD la Turda. Chiar în sensul spuselor lui Săveanu, Nemeş era mai îndreptăţit candidând declarat împreună cu PSD. Ba mai mult, pe lângă că ALDE a avut candidaţii săi inclusiv la funcţia de primar - candidat care a obţinut un onorabil loc în afara podiumului - acum doreşte să se aleagă măcar cu ceva, cu funcţia de viceprimar.

Înţelegem şi protocolul însă, dincolo de pretenţiile matematic imposibile ale aldiştilor turdeni împreună cu Steluţa cătăniciu, dincolo de toate astea, ce ar putea înţelege alegătorii? E vorba de protocoale, e vorba de înţelegeri, e vorba de ameninţări cu mutat de fronturi. Adică nişte consilieri care au ajuns consilieri susţinând că urmăresc interesul cetăţeanului, acum arată că interesul cetăţeanului poate deveni secundar faţă de interesele politice.

Întrebare: dacă îşi ia jucăriile şi trece în opoziţie (“opoziţia” fiind, în general, minoritară, că altfel era “putere”), cum mai pot consilierii ALDE să îşi promoveze proiectele pentru care cetăţenii i-au ales? Că dacă nu i-au ales păentru proiecte, atunci pentru ce i-au ales?

Momentul din conferinţă despre protocol poate fi vizionat în înregistrarea video a conferinţei, cu începere de la minutul 1:03:25:

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS