Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Deputatul PSD Cluj, Cristina Burciu: „Statul îşi poate recupera obiectivele naţionale strategice dacă investitorii nu îşi respectă obligaţiile”

PSD
Typography

Guvernul României a adoptat un act normativ care va reglementa situaţia obiectivelor economice strategice care au aparţinut companiilor de stat şi, în urma privatizărilor, au fost preluate de noii deţinători.

Concret, prin completarea şi modificarea Ordonanţei de Urgenţă nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, noii patroni pot pierde bunurile statului român care le-au intrat în posesie în urma proceselor de privatizare.

Potrivit legii, „în situaţiile în care se va dovedi necesară transformarea participaţiilor minoritare deţinute în prezent de către statul român la unii agenţi economici în participaţii majoritare la aceiaşi agenţi economici, pentru protejarea unor interese naţionale cu caracter strategic, de natură economică sau socială”. Astfel, a fost eliminat vidul legislativ existent până acum în ceea ce priveşte recuperarea de către stat a obiectivelor respective, fapt care-i va permite să devină acţionar majoritar în unele cazuri.

Actul normativ introduce obligaţii concrete partenerilor de afaceri ai statului, care vor trebui să fie mult mai predictibili şi serioşi în cazul în derularea planurile investiţionale în România. Astfel, anumite proceduri de privatizare intrate în impas, cum este situaţia Şantierului Naval 2 Mai Mangalia, vor continua în condiţii mult mai performante, statul român redevenind acţionar majoritar.

Noile completări ale legislaţiei din acest domeniu vor normaliza parteneriatul dintre stat şi investitori, mai ales în ceea ce priveşte societăţile de interes naţional. Se va introduce un raport de colaborare bazat pe drepturi egale ale statului şi companiilor interesate de activele româneşti, şi, de asemenea, se vor urmări cu celeritate îndeplinirea angajamentelor luate de noii patroni faţă de stat.

Deputat PSD Cluj,
Cristina BURCIU
24 iulie 2018

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS