Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

22
Fri, Sep
76 New Articles

Pensionarii își taie, singuri, craca de sub picioare?! Duminică vor alege între pensii decente și austeritatea anunțată de Guvernul Orban! (P)

PSD
Typography

Pensionarii se află în fața unui moment extrem de important, care le va influența viața cel puțin în următorii 4 ani (în următorii 4 ani, nu vor mai fi alegeri în care poporul să poată sancționa eventualele derapaje ale puterii!). Ei au de ales între un partid social-democrat (PSD), care a găsit soluțiile și resursele necesare pentru a majora pensiile cu 40%, și un partid (sau mai multe, care își doresc o coaliție: PNL, USR PLUS, PMP) care deja vorbește despre greutăți și austeritate, prefigurând luarea unor măsuri nepopulare, în detrimentul majorității pensionarilor (și nu numai!).

Ce vor alege pensionarii, de data aceasta, după ce s-au mai lăsat păcăliți că votând cu ”dreapta”, le va merge mai bine, copiii li se vor întoarce acasă de peste hotare și totul va fi doar ”lapte și miere”, iar apoi s-au trezit la fel de singuri, la fel de neajutorați și cu o tăiere semnificativă a majorării pensiilor stabilită prin lege! 

”Pensionarii trebuie să-și recapete demnitatea, pentru că au muncit pentru această țară zeci de ani, cu sudoarea frunții și nu au nicio vină că Statul gestionează prost sistemul de pensii. Ei nu trebuie să stea la mila copiilor lor, la mila politicienilor, ci trebuie să primească ceea ce li se cuvine, pentru a duce o viață decentă. PSD a făcut acest lucru, pentru că social-democrația înseamnă grijă și respect față de aproapele tău. Însă, Guvernul PNL, susținut de partidele-satelit, cu care discută deja despre o viitoare colaborare, anunțată de lideri PNL dar și de președintele Iohannis, a refuzat să aplice legea care stabilea majorarea pensiilor cu 40%. Iar pensionarii se simt, din nou, abandonați și neajutorați. Cred că e timpul ca ei să-și recapete demnitatea și nu o pot face decât votând cu cei care le-au fost alături, care le-au arătat respectul cuvenit întotdeauna și care s-au bătut pentru ca dreptul lor la o viață demnă să fie legiferat. Pentru că pensia nu reprezintă un ajutor social, cum îl interpretează unii și nici un gest de milă din partea politicienilor, ci reprezintă un drept câștigat după zeci de ani de muncă, un drept care trebuie să le asigure o viață decentă, pe măsura muncii depuse de ei”, spune președintele PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

Guvernul PNL și-a anunțat planul de guvernare, iar pensionarii au motive serioase de îngrijorare, pentru că pensiile urmează să fie tăiate (în comparație cu dreptul legal) cu 16,8% în anul 2021. Iar acest lucru este posibil pentru că pensionarii nu se vor mai putea opune, în condițiile în care un nou rând de alegeri, care ar putea sancționa clasa politică, va fi abia peste 4 ani! Pentru că pensionarii nu ies la mitinguri, nu răstoarnă guverne și nu se bat cu jandarmii! Ei nu vor altceva decât respectul cuvenit! Iar în 6 decembrie au ocazia să-și recâștige acest respect, prin vot!

Economistul Ilie Șerbănescu a atras atenția asupra modului incorect în care ne raportăm la pensii, unele discuții din spațiul public mergând în direcția urii față de cei mai în vârstă.

”Deși au muncit zeci de ani și au virat din propriile contribuții finanțarea pensiilor lor, simțământul concret că așa stau lucrurile a dispărut de mult. Deja din 1996 fondurile strânse decenii anterioare din contribuțiile pentru pensii s-au epuizat, mâncate de inflația fulminantă și în absența oricărei încercări de valorificare, astfel încât, din acel an, pensiile sunt plătite anual din ceea ce se strânge tot anual pentru pensii de la cei ce muncesc acum. Și, dacă nu ajunge, dintr-o participare directă netă a statului. De la această situație până la aprecierea că „noi, cei care muncim, îi ținem pe cei ieșiți la pensie” n-a mai fost decât un pas! Și iarăși să nu ne facem că nu vedem că nu numai nemulțumiri există din partea unor tineri, dar și un soi de ură a apărut față de bătrâni. Ce să mai vorbim de contribuțiile concrete pentru pensii, pe care toți cei implicați – angajatori și angajați deopotrivă – le incriminează și încearcă să le evazioneze. Și dacă pensiile pentru cei ce au muncit în ultimii 30 de ani, îndeosebi în sistemul privat, ar fi calculate după ce s-a contribuit efectiv pentru pensii, și nu după valoarea salariului, s-ar ieși la pensie, din cauza evaziunii pur și simplu apocaliptice, cu sume de doar câteva sute de lei, puține de tot.

O fațetă – poate cea mai ridicolă – a faptului că pensiile produc iritare într-o anumită parte a societății, îndeosebi în mediul economic privat, este că statul român a ajuns stigmatizat ca „stat asistențial” (pensiile fiind incluse în statistici ca principala componentă a așa-numitei „asistențe sociale”). Statul român este acuzat de practicarea asistenței sociale de tip comunist, în care resurse importante sunt irosite în asistența socială. Într-un cuvânt, statul român ar fi „statul asistențial comunist”.”, spunea economistul Ilie Șerbănescu.

PSD consideră că generațiile României nu trebuie puse într-o dispută antagonică, pentru că într-o țară normală, nici vârstnicii nu iau ceva de la tineri și nici tinerii de la vârstnici. Sunt etape ale vieții, prin care trecem fiecare, iar ceea ce contează este ca un Guvern, oricare ar fi el, să acorde respectul cuvenit fiecărei generații. Pentru că pensionarii nu așteaptă nici mila Guvernului, nici a politicienilor, nici a copiilor lor, care poate de multe ori nu știu viața reală pe care o duce, în tăcere, o persoană mai în vârstă. Ei trebuie să primească doar respectul cuvenit, pe care-l merită cu prisosință!

În 6 decembrie, votați pentru demnitatea voastră!

 

Material publicitar la comanda PSD

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS