Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Jul
82 New Articles

Cristina Burciu, PNL: Monumentele istorice vor fi salvate de la dispariție prin notificarea publică a deciziilor de clasare de urgență

PNL
Typography

Președinția României a promulgat Legea nr. 212/2024 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.19/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

Actul normativ, votat de Camera Deputaților în calitate de for decizional, reglementează eficientizarea procesului de protejare a monumentelor istorice, prin introducerea posibilităţii de notificare publică a deciziilor de clasare de urgenţă. De asemenea, legea stipulează extinderea surselor de finanţare destinate Institutului Naţional al Patrimoniului, în vederea  diversificării portofoliul de investiţii în scopul salvării de la degradare și dispariție a importantelor monumente istorice aflate în țara noastră.

Potrivit noii legi, în cazul în care un imobil nu are un proprietar cunoscut, comunicarea deciziei privind declanșarea procedurii de clasare, respectiv a procedurii de urgență, se consideră realizată prin afișarea acesteia la sediul primăriei și al serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii pe al cărui teritoriu administrativ se află bunul imobil în cauză, precum și pe paginile de internet ale acestora. În acest caz, regimul juridic de monument istoric se aplică începând de la data afișării deciziei privind declanșarea procedurii de clasare, respectiv a procedurii de clasare de urgență.

De asemenea, dispozițiile actului normativ precizează că toate intervenţiile care se efectuează asupra monumentelor istorice, altele decât cele de schimbare a funcţiunii sau a destinaţiei, de întreţinere sau de reparaţii curente ori de amplasare a echipamentelor sau a infrastructurii fizice destinate susţinerii reţelelor de comunicaţii electronice, care se încadrează ca microlucrări, lucrări standard sau lucrări de mică amploare, indiferent de sursa lor de finanţare şi de regimul de proprietate a imobilului, nu se vor mai putea realiza fără personal de specialitate atestat, sub inspecţia şi controlul propriu ale Ministerului Culturii, respectiv ale serviciilor publice deconcentrate ale acestuia.

Am votat modificările aduse Legii nr. 422/2001 din considerentul că adaptează legislația la circumstanțele realităților specifice, având în vedere nevoia stringentă a protejării monumentelor istorice autohtone, foarte multe aflate într-un stadiu dezonorant de deteriorare.

În contextul eforturilor de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a bunului cultural „Frontiera Imperiului Roman – Dacia”, precum și în situația monumentelor care nu au un proprietar cunoscut, notificarea publică a deciziilor de clasare de urgență va permite adoptarea rapidă a măsurilor urgente necesare salvării bunurilor imobile aflate în pericol iminent de distrugere sau de alterare.

Apreciez intrarea în vigoare a Legii nr. 212/2024, care consolidează și modernizează cadrul legislativ în vederea susținerii, protejării și conservării sustenabile a bogației culturale a țării. Schimbările propuse sunt esențiale pentru asigurarea sprijinului adecvat și durabil a patrimoniului cultural, precum și în ideea încurajării accesului publicului la diversitatea și unicitatea monumentelor istorice.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS