Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Jul
82 New Articles

Cristina Burciu, PNL: Infractorii care fug din țară pentru a scăpa de pedepse sunt obligați să își achite integral cheltuielile privind readucerea în țară

PNL
Typography

Legea care obligă condamnații care au fugit din țară pentru a scăpa de pedepsele privative de libertate să își achite integral cheltuielile privind readucerea în țară a fost promulgată de președintele României.

Inițiativa legislativă aparține PNL, din considerentul că era total nefiresc ca statul să plătească anual sume imense pentru ca românii care părăsesc țara, sustrăgându-se astfel executării sentințelor cu închisoarea, să ajungă înapoi în România. Astfel s-a ajuns în situații potrivit cărora statul român a ajuns să deconteze chiar și suma de 60.000 de lei pentru aducerea în țară a unui condamnat fugar, doar anul trecut Ministerul Afacerilor Interne cheltuind peste 10.000.000 lei în acest scop.

„Cheltuielile care revin statului român, în cazul în care persoana solicitată, persoana extrădată sau persoana extrădabilă, după caz, s-a sustras de la urmărirea penală sau de la judecată, vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare, de către instanța de executare, conform prevederilor Codului de procedură penală. Pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în țară a persoanei solicitate, a persoanei extrădate sau extrădabile, după caz, care s-a sustras de la executarea pedepsei, autoritățile române au drept de regres, la instanța civilă competentă. Această cauză se judecă cu celeritate și este scutită de taxă de timbru”, stipulează Legea nr.173 din 3 iunie 2024 pentru completarea art. 16 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internatională în materie penală. 

Noul act normativ are mai multe efecte notabile, având în vedere contextul îngrijorător în care mulți condamnați după comiterea a diverse infracțiuni grave au ales să fugă din țară pentru a evita încarcerarea, punând presiune pe autoritățile române în ceea ce privește procedurile de extrădare și costurile asociate.

Unul dintre efectele principale ale legii este descurajarea condamnaților de a fugi din țară pentru a evita executarea pedepselor. Cunoașterea faptului că vor trebui să suporte toate costurile legate de aducerea lor înapoi în România poate acționa ca un factor de descurajare, diminuând astfel tentația de a evada în străinătate.

Legea permite recuperarea costurilor semnificative pe care statul le suportă pentru procedurile de localizare, arestare și extrădare a condamnaților fugiți. Aceste costuri includ transportul, resursele umane implicate, procedurile legale și alte cheltuieli administrative. În acest fel, se reduce povara financiară asupra bugetului public.

Obligarea condamnaților la plata costurilor de readucere poate contribui la eficientizarea procesului de extrădare. Deținerea acestei responsabilități financiare de către condamnați poate accelera procedurile legale și logistice necesare pentru a-i aduce înapoi în țară, având în vedere că autoritățile sunt motivate să își recupereze cheltuielile cât mai repede posibil.

Noul act normativ promovează responsabilitatea individuală, obligând condamnații să își asume consecințele propriilor acțiuni, nu doar din punct de vedere juridic, dar și financiar. Astfel, se subliniază importanța respectării legii și se dă un semnal clar că evaziunea nu este o soluție viabilă.

Pe termen lung, noile reglementări vor contribui esențial la reducerea numărului de cazuri în care persoanele condamnate aleg să fugă din țară pentru a evita pedeapsa. Conștientizarea faptului că fuga implică nu doar riscuri legale, ci și cheltuieli financiare semnificative, poate descuraja astfel de tentative.

Implementarea Legii 173/2024 va determina și îmbunătățirea percepției asupra sistemului judiciar din România, evidențiind eficiența și determinarea în aplicarea legii. Aceasta poate întări încrederea publicului în justiție și în capacitatea statului de a sancționa infracțiunile.

Am votat această lege deoarece reprezintă un pas semnificativ în direcția responsabilizării infractorilor și a eficientizării procedurilor de justiție, reflectând un angajament puternic al autorităților române în lupta împotriva criminalității și a evitării justiției.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS