Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

17
Wed, Apr
106 New Articles

Cristina Burciu, PNL: Garanții sustenabile pentru continuarea Programului „Noua Casă”

PNL
Typography

Conducerea PNL a Ministerul Finanțelor  a decis alocarea unui plafon de garanții de un miliard de lei, aferent continuării în cele mai bune condiții a Programului „Noua Casă” în acest an. Derularea acestui proiect guvernamental de susținere a familiilor pentru a dobândi o locuință, în circumstanțele optime garantate de stat, a contribuit esențial, în ultima perioadă, la stabilizarea și maturizarea pieței imobiliare, dar și a pieței creditelor ipotecare.

Programul „Noua Casă 2024” prevede acordarea unor sume de bani, în lei, beneficiarilor eligibili pentru achiziția unei singure locuințe. Valoarea maximă a creditului care se poate accesa este de 66.500 euro, pentru locuințele al căror preț este de maxim 70.000 euro, cu un avans de doar 5%, precum și de 119.000 euro, pentru locuințele cu prețul de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%. Avantajul acestor credite este dobânda variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de 2%.

Potrivit Proiectului de Hotărâre de Guvern, în acest an vor putea accesa programul și finanțatori care nu au participat anul precedent.

Viabilitatea acestui program este incontestabilă, având în vedere faptul că, de la lansarea din anul 2009 și până la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garanţii și promisiuni de garantare, în valoare totală de 31,57 miliarde lei, prin intermediul cărora s-au susținut credite în valoare de 63,8 miliarde lei.

Programul „Noua Casă” a fost îmbunătățit în anul 2020 de către Guvernul PNL, noua formă a acestuia oferind posibilitatea doritorilor de a cumpăra locuințe mai mari, mai spațioase, dar și mai costisitoare, însă, în același timp, a perpetuat spiritul programului de succes „Prima Casă”, drept dovadă fiind realitatea conform căreia este, în continuare, cel mai accesat produs din domeniul imobiliar.

Nu în ultimul rând, datele statistice oficiale au relevat că Programul „Noua Casă” a conferit multiplicarea accesului la proprietate a familiilor cu venituri medii, simplificând stabilitatea locativă și sporind astfel calitatea vieții oamenilor.

Sunt încrezătoare că susținerea din partea statului va ajuta considerabil românii care doresc să achiziționeze o locuință, stabilirea sumei de un miliard de lei ca plafon de garantare fiind în măsură să asigure continuitatea și consolidarea angajamentului PNL referitor la creșterea nivelului de bunăstare a cetățenilor.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS