Ziua Internaţională a Familiei se aniversează pe întreaga planetă, începând din anul 1995, cu scopul de a sublinia importanţa familiei, în condiţiile în care oamenii au început să se îndepărteze tot mai mult de instituţia numită „familie”. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, demers susținut și de Patriarhia Română, ziua de 15 mai a devenit oficial Ziua familiei române.
Familiile sunt nucleul de bază a societăţii. În acord cu tradiția și cultura fiecăruia, se stabilesc între membrii acesteia un set de drepturi și îndatoriri, pe care se angajează să le respecte. Familia devine grupul social principal, în care copilul vine pe lume și este introdus apoi în societate.
Ziua Familiei este un bun prilej pentru a ne petrece timpul împreună și pentru a ne schimba prioritățile, acordând mai multă atenție familiei.
Consider că Ziua Internaţională a Familiei este o ocazie perfectă pentru a sublinia importanța egalității de gen și a drepturilor femeilor și copiilor în familiile contemporane. Peste tot în lume, femeile încep să fie recunoscute ca parteneri egali şi decizionali în familie, contribuind astfel la asigurarea unui mediu propice pentru dezvoltarea deplină și armonioasă a copiilor.
Cu toate acestea, în multe țări, nerespectarea drepturilor femeilor și copiilor sunt integrate în legislație şi în politicile guvernamentale, iar preceptele sociale sau religioase scuză și justifică practicile discriminatorii.
Discriminarea și neglijarea duc adesea la violență, amenințând sănătatea femeilor și a copiilor și limitează șansele de a finaliza educația tinerilor. Acest ciclul tinde însă să se perpetueze, în mod periculos, spre generațiile viitoare, deoarece copiii care se confruntă cu diverse tipuri de violenţă sunt mai predispuși să recurgă la violenţă și în viaţa de adult.
Sunt convinsă că dezvoltarea economică și socială echitabilă a României depinde de respectarea normelor sociale, juridice și politicilor publice care susțin drepturile femeilor și copiilor.
În consecință, pledez pentru o mobilizare comună a decidenților politici, pentru a îmbunătăți normele legislative, morale și sociale prin care să prevenim și să diminuăm actele de violență împotriva membrilor familiilor, mai ales ale celor vulnerabile, iar realitatea a dovedit, în majoritatea cazurilor, că femeile și copiii sunt principalele victime.
Sunt încrezătoare că strategiile și programele inițiate de Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă vor contribui la realizarea obiectivului privind reducerea exponențială a fenomenului violenței domestice, în paralel cu încurajarea tinerelor familii de a avea copii și de a spori natalitatea.
Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU