Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

14
Fri, Jun
100 New Articles

Cristina Burciu, PNL: Ziua Internațională a Cărții 2023. România, citește!

PNL
Typography

Ziua Internațională a Cărții și a drepturilor de autor, precum și Ziua Internațională a Bibliotecarului și a Bibliotecilor publice, ambele celebrate în 23 aprilie, trebuie să aibă o conotație mult mai importantă pentru români.

În această idee, forul legislativ și-a manifestat public dorința privind creşterea exponenţială a numărului oamenilor, şi în special al copiilor, care citesc şi sunt preocupaţi de lectură. Pentru materializarea acestui demers, am votat legea prin care s-a instituit „Anul Cărţii” în România, act normativ ce prevede derularea unor activităţi stimulative, mai ales în rândul elevilor, în scopul îndreptării atenţiei acestora spre a citi şi a se informa cu ajutorul cărţilor.

Cel mai important punct al legii a fost lansarea Programului naţional „România citeşte”, derulat în toate unităţile şcolare din ţară, ce presupune organizarea săptămânală de activități literare în scopul încurajării lecturii, precum și a unor întâlniri bianuale ale elevilor cu scriitori români contemporani, de anvergură naţională sau locală, care să le citească copiilor fragmente din propriile creaţii literare.

Potrivit studiilor sociologice, în România a scăzut drastic în ultima perioadă numărul persoanelor pasionate de citit. Rezultatele cercetării au relevat un fapt extrem de îngrijorător, respectiv că 22% dintre români nu citesc deloc cărţi, şi doar unul din cinci a citit o carte în ultimul an. Acelaşi studiu a mai dezvăluit și realitatea că adulţii cumpără din ce în ce mai puţine cărţi, iar cele achiziţionate pentru copii sunt aproape exclusiv necesare școlii.

După ce s-au confruntat cu aceeaşi situaţie privind diminuarea interesului copiilor şi tinerilor faţă de cărţi, mai multe ţări europene au declanşat campanii naţionale de promovare a lecturii şi literaturii. Aceste campanii au avut succesul scontat, atât prin majorarea considerabilă a dorinţei tinerilor şi elevilor pentru citit, cât şi prin creşterea generală a calităţii sistemului educaţional din aceste ţări.

Ziua cărților și a bibliotecilor este un bun prilej de a mulțumi tuturor celor care lucrează în acest domeniu prețios, dar de multe ori ignorat, pentru pasiunea și dăruirea de care dau dovadă în ceea ce privește promovarea cititului, a lecturii și, în general, pentru încurajarea actului cultural-educativ de care avem mare nevoie. De asemenea, îmi doresc ca elevii noștri să îşi îndrepte atenţia mult mai mult spre citit, atât la nivel şcolar, cât şi extraşcolar, mai ales în această perioadă în care studiul individual a devenit vital pentru procesul de învățământ.

România are nevoie de dublarea consumului de carte şi de creşterea popularităţii lecturii, iar pentru reușita acestui demers cu toții suntem responsabili.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS