Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Cristina Burciu, PNL: Pași concreți în scopul accelerării procesului de  digitalizare a serviciilor publice

PNL
Typography

Executivul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă este preocupat îndeaproape de atingerea obiectivelor fixate în scopul îndeplinirii reformei digitalizării serviciilor publice din România, demers inițiat și aplicat de PNL. Pentru reușita acestui deziderat, Executivul a dat undă verde proiectelor ce se vor realiza în cadrul Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021 – 2027 (PCIDIF).

Astfel, autoritatea de implementare, respectiv Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat lansarea pentru acest an a 17 apeluri de proiecte, în valoare totală de 1,82 miliarde de euro. Dintre acestea, 11 apeluri vizează domeniul digitalizării, iar celelalte șase vor finanța sistemul de cercetare, dezvoltare și inovare.

PCIDIF prevede finanțarea a trei priorități de investiții, respectiv Susținerea și promovarea unui sistem de cercetare, dezvoltare și inovare atractiv și competitiv; Digitalizare în administrația publică centrală și mediul de afaceri; Transformarea digitală și furnizarea de servicii îmbunătățite în sectorul cultural.

Procesul de digitalizare a marilor servicii publice, inițiat prin PCIDIF, presupune asigurarea sistemelor informatice necesare instituțiilor publice centrale pentru operaționalizarea serviciilor publice electronice, realizarea, dezvoltarea, implementarea serviciilor publice electronice, precum și îmbunătățirea serviciilor publice electronice existente, din perspectiva interacțiunii cetățenilor, reprezentanților mediului privat de afaceri cu instituțiile și autoritățile publice.

Procesul de digitalizare extinsă a tuturor interacțiunilor administrative ale statului cu cetățenii și persoanele juridice este extrem de benefic, deoarece doar prin accederea la acest stadiu putem instaura în România conceptul de e-guvernare în deplinul sens al cuvântului. Cred că este vital ca românii să poată beneficia online de orice tip de serviciu public de care au nevoie, indiferent de rezidență sau tipul de instituție sau autoritate publică cu care interacționează.

De asemenea, este de apreciat că implementarea PCIDIF va finanța dezvoltarea de soluții tehnologice avansate pentru digitalizarea marilor servicii publice, cu impact direct asupra a aproximativ trei milioane de români.

Derularea Programului Cercetare Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare va avea, pe de altă parte, capacitatea de a valorifica potențialul competitiv al României, prin noi investiții în cercetare și inovare, în valoare de 1,3 miliarde de euro.

Consider că România are imperioasă nevoie de accelerarea digitalizării tuturor serviciilor publice, atât din perspectiva cetățenilor, cât și a adaptabilității instituțiilor publice la cerințele erei digitale. Creșterea nivelului de interoperabilitate al sistemelor informatice din administrația publică, prin crearea unui sistem interconectat, va sprijini în mod determinant atât populația, cât și mediul de afaceri, pentru a-și simplifica viața de zi cu zi.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS