Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Cristina Burciu, PNL: Educația timpurie, un proiect destinat reducerii ratei abandonului școlar în zonele rurale izolate sau dezavantajate

PNL
Typography

Conducerea liberală a Ministerului Educației a lansat în consultare publică Ghidul Solicitantului privind apelul de proiecte „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie complementare”. Programul face parte din obiectivele asumate de România prin Planul Național de Reformă și Reziliență (PNRR), Componenta C15-Educație.

Educația timpurie complementară prevede implementarea unui serviciu suplimentar destinat dezvoltării și creșterii armonioase a copiilor, de la naștere, până la șase ani. Concret, vor fi inițiate grupe de copii, care vor desfășura activități de tip grădiniță comunitară, grup de joacă, ludotecă, în cadrul cărora micuții vor desfășura activități de stimulare a dezvoltării și învățării. În cadrul unui astfel de proiect, vor fi înființate servicii complementare care să deservească grupe cuprinse între 16 și 40 de copii.

Proiectul investițional are ca obiectiv maximizarea capacității sistemului de educație timpurie, precum și a calității serviciilor aferente, scopul final fiind îmbunătățirea participării copiilor în procesul educațional, atât la nivel antepreșcolar, cât și preșcolar. De noul sistem de creștere și dezvoltare supravegheată a celor mici vor beneficia, în prima fază, aproximativ 20.000 de copii care provin din familii și grupuri defavorizate.

Alocarea financiară totală pentru acest apel de proiecte este de 103 milioane euro, iar valoarea maximă a grantului/proiect este de 250.000 de euro (fără TVA), valoare eligibilă PNRR.

Bugetele vor fi utilizate pentru achiziționarea de mobilier, echipamente și materiale necesare utilării spațiilor serviciilor complementare nou înființate, precum și pentru achiziționarea materialelor didactice, a jucăriilor și a hranei copiilor.

Serviciile complementare de educație timpurie vor fi înființate, echipate și operaționalizate atât în spațiile oferite de unitățile de învățământ, cât și în alte locații ale comunităților, respectiv ONG-uri, case de cultură, cămine, biserici, biblioteci, etc.

În cadrul acestui apel de proiecte, solicitanții eligibili vor aplica în cadrul unor parteneriate formate la nivel local, compuse obligatoriu dintr-o autoritate publică locală și o unitate de învățământ preuniversitar acreditată, cu personalitate juridică, publică sau particulară, la care se pot adăuga, opțional, organizații nonguvernamentale, instituții de cult, operatori economici etc., în funcție de nevoile fiecărei localități în parte.

Vor fi prioritizate proiectele derulate în comunitățile rurale izolate sau dezavantajate, defavorizate din punct de vedere economic, sau care vizează grupuri vulnerabile de copii, unde există cele mai mari rate ale abandonului școlar

Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin Planul Național de Reformă și Reziliență (PNRR), își propune pentru acest an înființarea primelor 412 astfel de servicii complementare, din cele 850 preconizate până în anul 2026.

Consider că este foarte important pentru dezvoltarea României ca niciun copil să nu fie uitat în demersurile de integrare în procesul educațional, viitorul nostru, al tuturor, depinzând, în primul rând, de frecventarea școlii.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS