Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Cristina Burciu, PNL: Undă verde pentru producerea energiei din surse regenerabile pe terenurile agricole și pășuni

PNL
Typography

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat un act normativ deosebit de important pentru dezvoltarea României, care va da posibilitatea producerii de energie din surse regenerabile pe terenurile agricole de categorie inferioară, respectiv păşuni, vii şi livezi.

Proiectul de lege, al cărui coinițiator sunt, are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art. 92 din Legea nr.18/1991, în sensul reconsiderării  unor aspecte referitoare la folosirea terenurilor agricole cu o suprafaţă mai mare de zece hectare, în scopul amplasării unor parcuri fotovoltaice.

Această lege, inițiată de parlamentarii PNL,  schimbă condiţiile de realizare a investiţiilor necesare producerii de energie din surse regenerabile, pe terenurile agricole extravilane, de categorii inferioare.

Potrivit noilor prevederi ale Legii 254/2022 pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr.18/1991 și a altor acte normative, publicată recent în Monitorul Oficial al României, pe terenurile agricole de clasa III-a, a IV-a şi a V-a de calitate, având categoria de folosinţă arabil, păşune, vii şi livezi, precum şi pe cele amenajate cu lucrări de îmbunătăţiri funciare, situate în extravilan, se pot amplasa obiective de investiţii specifice producerii de energie electrică din surse regenerabile. Astfel, vor putea fi dezvoltate capacităţi de producţie a energiei solare, energiei eoliene, energiei din biomasă, biolichide şi biogaz, unităţi de stocare a electricităţii, staţii de transformare sau alte sisteme similare, în suprafaţă de maximum 50 de hectare.

Conform acestei legi, de o importanță deosebită mai ales pentru locuitorii din zonele rurale ale țării, se acordă posibilitatea ca suprafaţele de teren agricol sau care sunt ocupate de pajişti permanente să fie utilizate în sistem dual, atât pentru producţia agricolă sau păşunatul animalelor şi producerea de furaje, cât şi pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile.

România și-a asumat obiectivul ca 30,7% din consumul de energie național să provină din surse regenerabile, până în anul 2030. Acest deziderat înseamnă că aproximativ 7 GW din cantitatea totală de energie produsă în țara noastră trebuie să fie din surse regenerabile.

Țara noastră trebuie să depună propuneri de investiţii pentru a obține sprijin din Fondul pentru Modernizare al Comisiei Europene pentru acest tip de proiecte, până cel târziu în 13 septembrie 2022, în vederea accesării sumei destinate României, de 1,4 miliarde euro.

Salut intrarea în vigoare a acestei legi și sunt convinsă că efectele sale vor fi benefice pentru români, îndeosebi pentru proprietarii de terenuri agricole, iar rezultatele vor putea fi cuantificate în investiții considerabile în energia verde.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS