Legea pentru instituirea zilei de 24 iunie ca „Ziua Iei” a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial. Astfel, astăzi este sărbătorită oficial și în România această sărbătoare tradițională, care coincide cu „Ziua Universală a Iei”, omagiată în ultimii ani atât în țara noastră, cât şi în comunităţile româneşti din întreaga lume.
Prima Zi Universală a Iei a fost organizată în anul 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene, de către comunitatea „La Blouse Roumaine”.
Ia, sau cămașa cu altiță, face parte din tradițiile vestimentare ale Moldovei, Bucovinei, Munteniei, Olteniei și Transilvaniei, având o largă răspândire geografică și o tradiție care datează încă din mileniul IV înaintea erei noastre. Termenul „altiță” se referă la porțiunea ornamentată situată în partea superioară a iei.
Port tradițional promovat intens de Casa Regală în perioada interbelică, cămașa cu altiță a inspirat o serie de lucrări ale pictorului francez Henri Matisse, dar și reinterpretări contemporane ale unor designeri faimoși, precum Yves Saint Laurent, Kenzo sau Jean Paul Gaultier, care au realizat colecții întregi plecând de la croiul și motivele ornamentale ale cămășii populare românești.
Deși a trecut mai bine de un an de când, în martie 2021, România și Republica Moldova au transmis la UNESCO dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, pentru înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, din păcate acest demers încă nu a fost analizat.
Consider că este fundamental ca noi, românii, să ne mândrim cu ia, o adevărată comoară națională, transmisă în mod fantastic din generație în generație, să o valorizăm la adevărata dimensiune și să o îmbogățim permanent, pentru ca și generațiile viitoare să se poată bucura de această moștenire culturală inestimabilă!
Să purtăm cu mândrie ia românească!
Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU