Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

24
Sat, Feb
121 New Articles

Cristina Burciu, PNL: Legea liberală pentru eliminarea practicilor neloiale vine în sprijinul producătorilor agricoli

PNL
Typography

Practicile neloiale și comercializarea ilegală din sistemul de aprovizionare agro-alimentar vor fi diminuate, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 81/11 aprilie 2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, inițiată de PNL și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Acest act normativ era, în opinia mea, absolut necesar, atât pentru încurajarea micilor producători agricoli, cât și în vederea asigurării unor produse de calitate consumatorilor români. Este de notorietate faptul că fermierii erau într-un fel dependenți de tot felul de intermediari rău-voitori, care, în unele cazuri, nici măcar nu le mai comercializau legumele și fructele în piețele agro-alimentare.

Proliferarea unor  practici anticoncurenţiale şi discriminatorii faţă de producători, precum și utilizarea neloială a negocierii din partea marilor companii de retail au declanșat, de-a lungul ultimilor ani, atât mari nemulţumiri în rândul producătorilor şi al consumatorilor direcţi, cât și disfuncționalități majore în lanţul firesc de producţie, aprovizionare, comercializare și consum.

Este lăudabil că intrarea în vigoare a Legii 81/2022 va reduce considerabil o serie de operațiunilor neloiale semnalate până acum, precum modificarea în mod unilateral de către cumpărator a unor clauze contractuale, întârzierea termenelor de plată asumate, returnarea furnizorului produselor agricole și alimentare nevândute, impunerea unor taxe pentru listarea și expunerea produselor, retragerea produselor de la raft, ca mijloc de presiune în timpul negocierilor. Practicile menționate vor fi sancționate drastic, astfel încât cred că puțini își vor mai permite să riște perpetuarea lor.

Legea vine în mod indiscutabil în sprijinul mediului de afaceri autohton, a fermierilor și a IMM-urilor cu activitate în domeniul agricol și alimentar și, nu în ultimul rând, va avea ca efect direct creșterea securității alimentare a populației și stimularea unor producții conforme cu cerințele europene în materie.

Inițiativa liberală constituie prima legalizare de pe piaţa românească a raporturilor dintre furnizorii de bunuri agricole şi alimentare şi cumpărătorii acestora.

Apreciez această lege ca fiind un pas semnificativ în însănătoșirea raporturilor dintre producătorii români și beneficiarii muncii lor, precum și în crearea unor premise pozitive pentru ca fermierii să primească tratamentul corect și echitabil de care au nevoie într-o societate democratică.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS