Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

24
Sat, Feb
121 New Articles

Cristina Burciu, PNL: Guvernul sprijină companiile românești printr-o nouă schemă de ajutoare de stat

PNL
Typography

Guvernul Nicolae Ciucă a finalizat noua schemă de ajutor de stat, care va susține, în mod real, finanțarea proiectelor de investiții cu impact major în economie. De asemenea, un alt efect benefic al măsurii este diminuarea riscurilor de administrare ineficientă a resurselor umane și financiare ale statului.

Inițiativa vizează majorarea plafonului maxim al investiției la valoarea de cinci milioane de euro, în paralel cu introducerea unor sectoare eligibile, care asigură orientarea resurselor financiare alocate schemei de ajutor de stat către domenii de activitate generatoare de efecte multiplicatoare în economia națională.

În plus, în schema de ajutor s-a mai introdus o prevedere extrem de importantă, respectiv ca analiza cererilor de acord pentru finanțările depuse să fie realizată într-o ordine determinată, pe baza unui punctaj stabilit în funcție de criterii, care asigură atât atingerea obiectivului schemei, cât și încadrarea în bugetul anual alocat sau în bugetul total al schemei, după caz.

În contextul conflictului din Ucraina, care provoacă dificultăți economice și probleme în aprovizionare, a fost modificată și durata sesiunilor de depunere a cererilor de acord pentru finanțare la 30 zile lucrătoare. Acest fapt va da posibilitatea unui număr cât mai mare de operatori economici să pregătească și să depună cererile de acord pentru finanțare. Pe cale de consecință, s-a modificat și termenul maxim de analiză la 90 zile lucrătoare, atât pentru cererile de acord pentru finanțare, cât şi pentru cererile de plată, având în vedere numărul mare de solicitări depuse și de capacitatea administrativă a serviciilor care analizează cererile respective.

Noua schemă de ajutoare de stat elimină numeroasele disfuncționalități existente până acum, când majoritatea cererile depuse s-au referit la proiecte de investiții al căror rezultat sunt produse sau servicii cu o valoare adăugată mică, incapabile să genereze un efect multiplicator. Din cauza lipsei de viziune și a birocrației ilogice, se ajunsese ca dosarele depuse pentru proiecte de investiții cu o valoare sub 5 milioane de euro să aibă o rată mare de respingere, de peste 70%.

Una dintre prioritățile guvernării este susținerea companiilor românești, sens în care s-a impus aprobarea a patru programe noi de sprijin, însumând peste 7,5 miliarde de lei, măsuri complementare programului IMM Invest, finanțat cu alte 10 miliarde de lei. Împreună cu programul Prima Casă, sprijinul financiar pentru companiile românești a ajuns la aproape 4 miliarde de euro, doar în primul trimestru din 2022.

Valoarea respectivă va crește însă semnificativ, odată cu noul pachet de măsuri economice, care  va fi dezbătut în zilele următoare în cadrul Guvernului.

Deputat PNL Cluj,
Cristina BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS