Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

04
Mon, Mar
121 New Articles

Cristina Burciu, PNL: Măsuri salvatoare ale Guvernului destinate pieței forței de muncă și dezvoltării economiei

PNL
Typography

Guvernul român a adoptat o inițiativă lăudabilă, majorând la 100.000 numărul muncitorilor străini din afara Uniunii Europene care vor lucra în acest an în țară. Măsura este menită să acopere deficitul acut de forță de muncă, accentuat în ultimii doi ani de pandemie, în contextul în care foarte multe domenii de activitate ale economiei, îndeosebi construcțiile, agricultura și HoReCa, au fost puternic afectate.

Conform unor date oficiale, anul trecut s-au înregistrat peste 260.000 de locuri de muncă vacante, o cincime dintre acestea fiind raportate de mai multe ori de către angajatori, deoarece nu s-au putut ocupa. În aceste condiții, importul de muncitori a devenit singura soluție viabilă pentru a rezolva problemele existente, fiind realmente un colac de salvare pentru foarte mulți angajatori autohtoni.

Stabilirea contingentului de 100.000 de muncitori nou admiși pe piaţa forţei de muncă din România are rolul bine determinat de a regla piața cererii și a ofertei de locuri de muncă, în circumstanțele în care ofertele erau de aproape 500.000 de posturi, iar cererile din partea românilor nu depășeau 200.000.

În acest fel, Guvernul Nicolae Ciucă oferă posibilitatea tuturor angajatorilor din țară să apeleze la resurse umane din străinătate, în cazul în care nu reușesc să găsească angajați români. Efectele majorării numărului muncitorilor străini care pot activa pe piața forței de muncă din România sunt benefice pentru antreprenori, care își vor salva astfel afacerile, dar și pentru economia națională, care va reuși în acest mod să se dezvolte și să scape de colaps.

Decizia Executivului este, ca atare, una normală și firească, care se uzitează deja în foarte multe țări europene, confruntate cu aceleași deficite majore.

Este de notorietate, în acest context, faptul că foarte mulți români au preferat să plece și să caute locuri de muncă mai bine plătite în alte țări, chiar și în perioada pandemiei, fapt ce a condus la această criză a forței de muncă, manifestată, din păcate, preponderent în rândul specialiștilor.

În consecință, consider că majorarea numărului muncitorilor extracomunitari ce pot lucra în România reprezintă o măsură salvatoare pentru economia noastră, ba chiar poate constitui o acțiune rezilientă, atât pentru prezent, cât și pentru viitor.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS