Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

16
Tue, Apr
105 New Articles

Legea privind protecția consumatorului vulnerabil a fost adoptată de Parlament

PNL
Typography

Camera Deputaților a adoptat cu 281 de voturi pentru și doar o abținere Legea privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Actul normativ este foarte important pentru foarte mulți români, stabilind criteriile de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili, precum și accesul acestora la resursele energetice în vederea satisfacerii nevoilor indispensabile ale gospodăriilor populației.

Obiectivele privind prevenirea și combaterea sărăciei energetice și a excluziunii sociale se vor realiza, în sensul legii votate de Parlament, prin asigurarea accesibilității energiei din punct de vedere al prețului pentru toți consumatorii și asigurarea disponibilității fizice neîntrerupte a resurselor energetice pentru aceștia. De asemenea, prin acest act normativ, vor fi inițiate acțiuni concrete de creștere a performanțelor energetice  ale clădirilor cu destinație de locuințe.

Măsurile de protecție socială destinate consumatorului vulnerabil de energie vor fi financiare și non-financiare. Cele pecuniare constau în acordarea de ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale, respectiv pentru încălzirea locuinței, pentru consumul de energie al gospodăriilor prin acoperirea unei părți al acestuia pe tot parcursul anului, pentru achiziționarea în locuințe de echipamente eficiente din punct de vedere energetic, necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea și asigurarea apei calde de consum. Totodată, se vor aloca fonduri pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depășite din punct de vedere tehnic și moral, cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic.

Vor mai fi acordate ajutoare bănești în vederea achiziționării de produse și servicii pentru creșterea performanței energetice a clădirilor sau pentru conectarea la sursele de energie.

În ceea ce privește sprijinul non-financiar, acesta va fi realizat prin facilități de acces și conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale.

Consider că este extrem de important, în acest context, faptul că noua lege stipulează inclusiv interzicerea deconectării de la sursele de energie pentru toate categoriile de consumatori vulnerabili, precum și consilierea și informarea transparentă și accesibilă a populației cu privire la sursele de energie, costurile și procedurile de acces la acestea.

Toate aceste măsuri de protecție socială vor fi finanțate din bugetul de stat, din bugetele locale sau din fonduri europene.

Legea privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil era imperios necesară în România, în condițiile în care un număr important de oameni se află în situații de sărăcie energetică, respectiv în imposibilitatea de a-și asigura nevoile minimale ale gospodăriei pentru iluminat și încălzire pe timp de iarnă.

Mă bucur pentru adoptarea acestui demers legislativ inițiat de Guvernul PNL, care va permite susținerea familiilor cu venituri reduse să facă față cheltuielilor presupuse de consumul de energie electrică, și îmi exprim încrederea că președintele Iohannis o va promulga în cel mai scurt timp.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS