Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

03
Sun, Dec
134 New Articles

Cristina Burciu, PNL: Procesul de digitalizare a serviciilor publice din România, o prioritate pentru guvernul liberal

PNL
Typography

Alături de susținerea inovării, digitalizarea este una dintre preocupările esențiale ale guvernului condus de PNL, ca parte a reformei serviciilor publice oferite populației și a îmbunătățirii accesului românilor la acestea.

O primă etapă a accelerării procesului de digitalizare a României este redimensionarea și dinamizarea Sistemului Național Electronic de Plată Online (SNEP) – GHIȘEUL.RO. Această platformă, preluată de Autoritatea pentru Digitalizarea României în ianuarie 2020, a ajuns în prezent să includă 918 instituții, care acceptă plăți pentru taxele și serviciile publice realizate 100% în format electronic.

De remarcat este că Ghișeul.ro, prin care se pot plăti electronic taxe și servicii publice, a trecut de un milion de utilizatori, procesând în total aproape 1,8 milioane de tranzacții, în valoare de aproape 800 milioane lei. Nu în ultimul rând, platforma menționată face posibilă interconectarea cu alte platforme private de plăți și servicii, fapt ce ușurează misiunea beneficiarilor.

Un alt punct bifat în contextul digitalizării este dezvoltarea primului proiect de interoperabilitate din sectorul public, transpus printr-o soluție de interconectare a bazelor de date dintre Uniunea Notarilor Publici și Direcțiile de Taxe și Impozite din sectoarele 1 și 6 din Capitală. În acest fel, aproape un milion de persoane vor fi scutite de deplasări pentru a obține documentele de atestare fiscală.

În demersurile imediate ale Autorității pentru Digitalizarea României se înscrie și implementarea proiectului Sistem Informatic pentru Evidența Clinică a Secțiilor A.T.I, al cărui beneficiar este Ministerul Sănătății, prin care va fi realizat un centru operativ ce va distribui urgențele medico-chirurgicale și va monitoriza direcționarea corectă a pacienților în cele mai importante 18 spitale de adulți și copii din România.

Nu în ultimul rând, există și o serie de servicii aflate în curs de interconectare în platformă, precum plata amenzilor pentru cetățenii străini, taxele aferente unor universități, plățile pentru utilități și taxa pentru plăcuțele de înmatriculare.

Este extraordinar că din noiembrie 2019 încoace, guvernele liberale au lansat un amplu proces de simplificare și debirocratizare a administrației publice, prin deblocarea și accelerarea proceselor de digitalizare în relația cetățean-autorități publice. În acest context, recent a fost lansat la Cluj Napoca proiectul-pilot de emitere a primelor cărți de identitate biometrice din România, prin care o serie de operațiuni vor putea fi efectuate de oameni de acasă, online, fără a mai fi nevoie de deplasări la sediile instituțiilor publice.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS