Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

05
Mon, Jun
124 New Articles

Cristina Burciu: Programe active de sprijin ale Executivului destinate angajaților și angajatorilor

PNL
Typography

La trei luni de la izbucnirea epidemiei coronavirusului în România, este un fapt demonstrat că autoritățile statului au adoptat și implementat măsuri prompte, eficiente și corecte. Numeroase vieți au fost salvate, sănătatea românilor a fost protejată, iar barierele puse de guvernanți în calea extinderii pandemiei i-au ajutat pe oamenii aflați în dificultate.

De asemenea, a fost susținută activ economia națională, prin sprijinul concludent acordat atât angajatorilor, cât și salariaților trimiși în șomaj tehnic. În acest fel, România a fost mai puțin afectată de criza sanitară în raport cu multe alte țări din Europa și din lume.

Majoritatea covârșitoare a românilor au susținut și susțin aceste măsuri, iar prin solidaritatea masivă a cetățenilor am reușit până acum să depășim șocul inițial al impactului pandemiei. Pericolul însă nu a trecut, iar acum trebuie să luptăm împreună pentru stoparea flagelului și pentru reîntoarcerea treptată la o viață normală.

De la 1 iunie au intrat în vigoare, odată cu nouă fază a măsurilor de relaxare, ultimele programe active de sprijin ale Executivului, destinate angajaților și angajatorilor în contextul stării de alertă. S-au lansat inițiative pragmatice, scopul fiind salvarea locurilor de muncă existente în prezent, precum și de susținere a sectorului privat, în așa fel încât economia să repornească și să genereze crearea de noi oportunități de angajare.

Totodată, din această lună Guvernul a prelungit instituirea măsurilor de sprijin pentru românii aflați în dificultate, mai exact pentru angajații și angajatorii din sectoarele care, fiind încă sub restricțiile impuse de evoluția pandemiei, nu își pot relua deocamdată activitatea.

Astfel, de la 1 iunie statul va plăti o parte a salariilor angajaților întorși la muncă după perioada de șomaj tehnic, respectiv 41,5% din salariul de bază, pentru o perioadă de trei luni, dar nu mai mult de 41,5 % din câştigul salarial mediu brut. O altă hotărâre este achitarea de către Guvern a jumătate din salariu, în cuantum de 2.500 lei lunar, pentru o perioadă de un an, pentru angajatorii care încadrează cu normă întreagă persoane de peste 50 de ani și tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani. Măsura plății a jumătate din salariu, pe o perioadă de un an, se va aplica și la angajarea cetățenilor români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini.

În perioada următoare vor fi inițiate și alte decizii de ajutorare a populației și firmelor, astfel încât România să își însănătoșească economia și să o reconstruiască pe baze solide. Accentul va fi pus pe investiții, dezvoltare, inovare și modernizare.

Îmi exprim încrederea că se va materializa în cel mai scurt timp posibil și vestea bună primită din partea Uniunii Europene, care a anunțat finanțarea acestor noi măsuri pentru ieșirea din criza provocată de pandemie cu suma de 33 miliarde de euro.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS